Samsung lanceert Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6: zelfde ingrediënten gekruid met AI

samsung galaxy z fold 6
Bron: Samsung

Samsung onthult zijn nieuwste generatie vouwbare telefoons. De Galaxy Z Fold 6 en Flip 6 brengen geen grote vernieuwingen op gebied van hardware, maar wel op vlak van AI-functies.

Na de lancering van de Galaxy S-vlaggenschepen aan het begin van het jaar volgen traditioneel de nieuwe vouwbare toestellen in de zomer en ook dit jaar volgt Samsung deze planning. Samsung onthult vandaag de Galaxy Z Fold 6 en de Z Flip 6. Het laatste cijfertje vertelt je dat we inmiddels aan de zesde generatie toe zijn.

Het concept van een vouwbare smartphone is vandaag de dag dan ook al lang niet meer zo vernieuwend als toen Samsung zijn Fold-smartphone voor het eerst naar de Europese markt bracht. Andere merken zoals Motorola zijn mee op de kar gesprongen. Samsung komt op gebied van hardware dan ook weinig verrassend uit de hoek met de Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6.

Dat is ook maar bijzaak, lijkt het, want dit jaar is het de software die een voorkeursbehandeling krijgt. Met Galaxy AI aan boord, vervoegen de Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6 het selecte clubje van ‘AI-smartphones’, wat die marketingterm ook moge betekenen.

samsung galaxy z fold 6 & flip 6
Bron: Samsung

Herkenbare hardware

Na een belangrijke designaanpassing vorig jaar die de Z Fold 5 beter deed sluiten dan zijn voorgangers, sleutelt Samsung verder aan het ontwerp. Het scharnier heeft een verstevigde vouwrand om externe schokken beter te verdelen. Opengevouwen meet het scherm van de Z Fold 6 7,6 inch, bepantserd met Gorilla Glass Victus 2. De helderheid van het scherm wordt verder opgetrokken tot maximaal 2.600 nits.

Ook aan de Z Flip 6 zag Samsung maar weinig om te veranderen. Het coverscherm werd vorig jaar al vergroot naar 3,4 inch om het meer bestaansrecht te geven. Nu kan je een meer persoonlijke toets toevoegen aan het coverscherm met AI-gestuurde wallpapers, die zich aanpassen aan tijd en weer. Opengeklapt krijg je 6,7 inch aan schermruimte ter beschikking.

lees ook

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: neemt een groter coverscherm onze laatste twijfels weg?

De Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6 delen verder de Snapdragon 8 Gen 3-processor. Samsung durft het niet aan om een eigen Exynos-processor in de toestellen te steken. De processor wordt aangesterkt met 12 GB RAM in de Z Fold 6 en met 8 GB RAM, opslag varieert tussen 256 GB en 1 TB. Een grotere koelingskamer moet ervoor zorgen dat de Z Fold 6 zwaardere workloads nog langer kan volhouden.

Camera’s, batterij en oplaadtijden blijven quasi identiek. De Z Fold 6 heeft een triple-camera aan de achterzijde, de Z Fold 6 een dubbele camera. Verwacht opnieuw geen snelle laadtijden, daar doet Samsung niet aan mee.

Gekruid met AI

Zoals beschreven zitten de grootste veranderingen ten opzichte van vorig jaar in de software. We leven in 2024 en dus moet een persbericht in elke regel een verwijzing naar AI bevatten. Samsung houdt zich wat dat betreft niet in.

samsung galaxy z fold 6
Bron: Samsung

We plaatsen daar wel een kleine kanttekening bij: de AI-functies die onder Galaxy AI worden gebundeld, zijn niet veel anders dan degene die we op de S24-toestellen zijn tegengekomen. Er zijn functies om beelden te bewerken, teksten te lezen en live te vertalen. Bij het testen van de S24 Ultra concludeerden we al dat Galaxy AI leuke features bevat, maar het niet de hoofdreden mag zijn waarom je een Samsung-telefoon zou willen gaan halen.

Samsung en Google spelen verder ook onder één hoedje. Google Gemini zit volledig geïntegreerd in de Z Fold 6 en Z Flip 6. De AI-features maken ook gebruik van het vouwbare design. De Z Flip 6 bevat onder andere AI-schrijffuncties op het coverscherm om berichten snel te beantwoorden zonder je telefoon te hoeven openklappen. Op de Z Fold 6 kan Galaxy AI zich uitleven op het grote binnenscherm.

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6 zijn vanaf 19 juli officieel verkrijgbaar in België. De aanwezigheid van Galaxy AI komt met een kost, want de instapprijs van de Z Fold 6 wordt verder opgetrokken tot 1.999 euro, incl. btw. De Z Flip 6 start op 1.199 euro, incl. btw. Beschikbare kleuren zijn zilver, roze en blauw voor de Z Fold 6 en zilver, geel, blauw en lichtgroen voor de Z Flip 6.

samsung galaxy z flip 6
Bron: Samsung

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home