OnePlus 9 review: waar prijs en prestaties samenkomen

OnePlus 9

De OnePlus 9 slaat een interessante brug tussen prijs en prestaties met een frisse Hasselblad-camera die realistische foto’s schiet, maar zet niet de grote stap voorwaarts die de OnePlus 8T vorig jaar wel zette.

Midden maart werden de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro gelanceerd met als belangrijkste focus een samenwerking met camera-icoon Hasselblad. We hebben de OnePlus 9 Pro al uitgebreid getest en die ligt al enige tijd in de winkel, maar het kleinere broertje is pas vanaf 27 april beschikbaar. Alhoewel klein eerder relatief is: een smartphone met een 6,55 inchscherm blijft nog steeds een fors toestel.

lees ook

OnePlus 9 Pro review: alle troeven op tafel gelegd

Vorig jaar kreeg de OnePlus 8 Pro in het najaar geen update, maar de OnePlus 8 wel in de vorm van de OnePlus 8T. Dat maakt het extra uitdagend voor de fabrikant om opnieuw te innoveren met de OnePlus 9 (vanaf 699 euro incl. btw). Het resultaat is een toestel dat de functies van de OnePlus 8T en de OnePlus 8 Pro combineert in een evenwichtig pakket, maar helaas moet inboeten in batterijprestaties tijdens de transformatie. Nog belangrijker: de OnePlus 8T kost vandaag 150 euro minder dan de OnePlus 9. Hou dat mee in het achterhoofd wanneer je de review verder leest.

Premium buitenkant

Aan de buitenkant heeft de OnePlus 9 hetzelfde premium design als zijn grotere broer dat heel stevig aanvoelt en een eigen identiteit draagt. Het grootste verschil zie je aan de voorkant van het toestel, waar OnePlus voor een vlak scherm kiest in plaats van een curved alternatief. Curved ziet er meer chic uit, maar wat ons betreft zien we liever een vlak scherm om de occacionele valse touch-input aan de randen te elimineren.

OnePlus 9

Het 6,55 inch AMOLED-scherm ziet er mooi uit en heeft een refreshrate van 120 Hz. We meten een maximale helderheid van 482 cd/m², haast identiek met zijn grotere broer. Het scherm kan tijdelijk iets hoger klimmen in helderheid in uitdagende zonnige omstandigheden en bij HDR-content (HDR 10+ gecertificeerd).

Een ander verschil tussen beide telefoons is de schermresolutie. De OnePlus 9 Pro heeft een resolutie van 3.216 x 1.440 pixels terwijl de OnePlus 9 het moet doen met 2.400 x 1.080 pixels. Dat verschil lijkt groot, maar in de praktijk zie je het enkel wanneer je de toestellen rechtstreeks met elkaar kan vergelijken en je heel dichtbij het scherm de details analyseert. Wat ons betreft mag dit doorwegen in je keuze, beide schermresoluties zijn scherp genoeg voor een smartphone vandaag.

Topprestaties met pieken

OnePlus focust met zijn toestellen graag op specificaties en dat is hier niet anders met de introductie van de Qualcomm Snapdragon 888. De nieuwste chip ondersteunt 5G en levert topprestaties over de hele lijn af. In de benchmarks zien we een verschil met de vorige generatie, maar synthetische benchmarks zijn enkel interessant om toestellen rechtstreeks met elkaar te vergelijken.

De OnePlus 9 benadrukt die beschikbare snelheid met bliksemsnelle animaties, waardoor je al snel het gevoel krijgt dat deze telefoon sneller is dan de rest. Heb je dat nodig? Nee, maar het gevoel is wel fijn. Naar ons gevoel is elke topsmartphone die de afgelopen vier jaar is verschenen snel genoeg voor alledaags gebruik en zelfs voor power-users. Grote prestatieboosts die je echt kan voelen bij nieuwe generatie telefoons vind je vandaag voornamelijk in het lagere segment waar jaar op jaar wel nog grote stappen worden gezet.

De hoge benchmarkcijfers van OnePlus schitteren, maar we merken wel dat de chip deze prestaties niet kan blijven leveren. We zien een daling naar 55 procent van de prestaties wanneer we een intensieve test over een periode van 20 minuten herhalen. De kans is klein dat jij dat ook zal doen met je toestel, maar het bevestigt wel dat je je niet moet blindstaren op benchmarkcijfers. Toen we naar 55 procent van de prestaties daalden, voelde het toestel nog steeds snel aan.

Leentjebuur

De hoofdcamerasensor van de OnePlus 9 is dezelfde als die in de OnePlus 8 Pro. Hij bestaat uit een 48 megapixel-sensor met een lens met f/1.8 diafragma. De cameraprestaties zijn nagenoeg identiek, maar Hasselblad heeft de kleurtuning deze keer voor zijn rekening genomen. Het resultaat is een veel realistischere kleurweergave die we beter kunnen smaken. Lees onze review van de OnePlus 8 Pro voor een volledige analyse.

Waar OnePlus deze keer wel grondig aan heeft gesleuteld, is de groothoekcamera. Waar dat vroeger een leuk alternatief was voor tussendoor, krijgt de camera deze keer een potige 50 megapixelsensor mee met een f/2.2 diafragma. Die is identiek aan het exemplaar in de OnePlus 9 Pro. Lees onze review voor alle details rond deze camera. Beide hebben ook een 2 megapixel monochroomcamera voor zwart-witfotografie. De 16 megapixel selfiecamera vooraan zorgt voor een helder beeld tijdens het videobellen. Een telelens zoals op de OnePlus 9 Pro moet je hier niet zoeken, maar erg is dat niet. Het was daar sowieso de slechtst presterende cameralens.

Nachtfotografie

Nachtfoto’s of foto’s in andere donkere situaties worden relatief goed verwerkt door de OnePlus 9 Pro. Het beeld is vaak heel scherp ondanks de uitdagende situaties, maar de foto’s worden consequent te helder getuned. Het komt heel artificieel over waardoor je het nacht-effect teniet doet. Hasselblad heeft duidelijk meer focus gelegd op foto’s bij daglicht en is de nachtfoto’s vergeten.

Nachtfoto’s vertonen consequent veel te blauwe tinten en te heldere beelden die de realiteit niet benaderen.

Video’s zijn degelijk, maar niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S21 Ultra. In Full HD zien we de beste beeldkwaliteit wat betreft kleuren en accuraatheid. Wisselen we naar 4K, dan merk je dat alles heel artificieel scherp in beeld wordt gebracht. Experimenteren in 8K 30 Hz kan, maar hou het daar ook bij. Wie heel veel bezig is met video, investeert beter in de duurdere S21 Ultra of een iPhone 12-model. Beide zijn de beste smartphones van dit moment wat betreft video.

Batterijduur en snelladen

OnePlus heeft vorig jaar met de OnePlus 8T een indrukwekkende stap voorwaarts gezet wat betreft batterijduur, maar dat momentum kan de fabrikant helaas niet aanhouden met de OnePlus 9. Hoewel de chip van Qualcomm op papier energiezuiniger is dan de vorige generatie, noteren we toch een daling in batterijprestaties. Zelfs na de recente patch die OnePlus heeft afgeleverd, blijft het verschil significant.

De prestaties zijn allesbehalve slecht, we komen met genoeg overschot de dag door, maar het is altijd teleurstellend wanneer een vorige generatie beter presteert. 65 watt snellaadtechnologie die de OnePlus 8T vorig jaar debuteerde, is opnieuw aanwezig bij de OnePlus 9. We laden dit toestel op van 0 naar 50 procent in 12 minuten en naar 80 procent op 21 minuten. Dankzij het snelladen hoef je niet langer je toestel ’s nachts op te laden. Een klein shotje tijdens het ontbijt of middageten is genoeg om de hele dag door te komen. Het heeft onze kijk op snelladen helemaal veranderd vorig jaar. Extra handig: de 65 watt snellader die OnePlus in de doos stopt is USB-C Power Delivery-compatibel. Dat betekent dat je er ook snel je laptop of andere randapparatuur mee kan opladen.

Draadloos snelladen blijft voorlopig wel gereserveerd voor de OnePlus 9 Pro. Die ondersteunt tot 50 watt, vergeleken met een eerder traditionele 15 watt voor de OnePlus 9. Dat neemt niet weg dat we blij zijn met het draadloos laden, de OnePlus 8T ondersteunde het helemaal niet.

Conclusie

Wat betreft fotografie zet de OnePlus 9 (vanaf 699 euro incl. btw) een grote stap voorwaarts vergeleken met de OnePlus 8T, maar verder zijn de verbeteringen eerder beperkt. De batterijduur gaat zelfs ietwat achteruit, ondanks een zuinigere Qualcomm-chip. Dat neemt niet weg dat we de OnePlus 9 nog steeds één van de sterkste kandidaten vinden binnen deze prijsklasse.

OnePlus 9

Wie veel fotografeert raden we zijn grotere broer aan, maar voor de rest kan de OnePlus 9 alles wat je vandaag in een smartphone verwacht. Met troeven als bliksemsnel laden, kleurrealistische foto’s schieten, nog steeds een degelijke batterijduur en topprestaties is het moeilijk om beter te doen in dit prijssegment. Wie niet geeft om draadloos laden en met een degelijke camera al blij is, doet nog meer voordeel met de OnePlus 8T die vandaag 150 euro goedkoper is. Wie meer wenst, kan terecht bij de OnePlus 9: eveneens een uitmuntende smartphone voor zijn geld.


De OnePlus 9 kan je nu vooraf bestellen en ligt vanaf 27 april in de winkel. Het toestel is beschikbaar in drie kleuren: zwart, blauw en roze. De versie met 8 GB RAM en 128 GB opslag kost 699 euro, 12 GB RAM en 256 GB opslag kost 799 euro. Beide prijzen zijn inclusief btw.

.pro’s

  • Premium uitstraling
  • Realistische kleuren bij daglichtfoto’s
  • Snelle lader voor alles bruikbaar
  • Lichtgewicht en bliksemsnel OS

.contra’s

  • Amper beter dan OnePlus 8T
  • Agressieve foto-processing in niet-optimale situaties
  • Piekprestaties vlakken snel af

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home