Review HP E24mv G4: nog niet klaar voor hybride werken

HP verbrandt zich aan de camera

De HP E24mv G4 is een monitor met ingebouwde webcam en speakers. HP zet daarmee een totaalpakket voor de thuiswerker in de markt. Het voordelige prijskaartje maakt de monitor op papier de droom voor de werksituatie na corona. In de praktijk blijkt al snel dat het gaat om een verhaal dat te mooi is om waar te zijn.

In de hybride werkwereld staan bureaus al snel vol met elektronische apparaten. Een laptop is klein en levert al snel nekklachten op bij wie hele dagen voor het scherm doorbrengt. Een apart toetsenbord en muis laten het toe om de laptop wat verder weg te zetten, je houding (en rug) zijn je dankbaar.

Alleen worden schermen van laptops al snel te klein op deze afstand. Daar komt dan de monitor om de hoek kijken om het thuiskantoor te vervolledigen. De laptop zelf krijgt een plaatsje op de hoek van het bureau, wat dan weer niet ideaal is om mooi in beeld te komen tijdens videovergaderingen. Een webcam in de monitor verhelpt dat probleem en op die situatie speelt de HP E24mv G4 in.

Voor dat totaalpakket vraagt HP 247 euro (excl. btw). Geen al te hoge prijs voor een monitor met hoge resolutie webcam (5 megapixel). Al is het nog de vraag of HP een degelijke webcam-monitorcombinatie voor deze prijs in elkaar weet te schroeven.

Bewegen is gezond

In de eerste plaats koop je een monitor voor het grotere beeld. Je krijgt in ruil meer virtuele werkruimte om bijvoorbeeld meerdere tabbladen naast elkaar te zetten en niet handmatig van inhoud te moeten wisselen. Op deze monitor lukt dat zeker, al is de monitor soms te smal om genoeg inhoud van een tabblad te laten zien. Op een bredere 21:9-monitor kan je beter multitasken.

De HP E24mv G4 heeft een beeldverhouding van 16:9, wat overeenkomt met wat de concurrentie doorgaans aanbiedt. Het geheel oogt door de dikke grijze balk onderaan niet al te aantrekkelijk. De overige randen rondom het scherm zijn namelijk heel dun en daardoor is het contrast des te duidelijker.

De beweeglijkheid van de monitor valt wel bij ons in de smaak. Kracht zetten aan de onderkant laat het scherm omhoog bewegen en natuurlijk zorgt duwen op de bovenkant ervoor dat het scherm weer omlaag komt. Door de onderste dikke rand van het scherm weg te duwen of net naar je toe te trekken, kan je het scherm ook naar boven of onderen kantelen. Het ingebouwde IPS-paneel zorgt ervoor dat het scherm zichtbaar is vanaf alle mogelijke posities.

Wie liever gebruik maakt van een eigen monitorarm, kan gebruik maken van de VESA 100-aansluiting achteraan het scherm.

Snel opgezet

De helderheid, witbalans en kleurencontrasten zijn uitstekend voor kantoorwerkers. De prestaties haalt de monitor zo kant-en-klaar uit de doos. Dat is een kleine opluchting aangezien de controleknoppen je regelmatig om de tuin leiden. De drukknoppen bevinden zich aan de onderzijde van het scherm, maar onmiddellijk bovenliggende symbolen op de dikke onderrand ontbreken. Deze bouwt HP in het scherm zelf en verschijnen als je aan de knoppen begint te prutsen. De grote afstand tussen het scherm en de knoppen doen je alleen regelmatig twijfelen of je wel de juiste knop indrukt.

Gezien de instellingen al goed staan, zal deze bediening niet te veel irritaties opleveren. Het opstellen van de monitor is maar een korte klus door de eenvoudig in elkaar te klikken onderdelen. Alleen het wegwerken van verschillende kabels kan een langere bezigheid zijn, zoals je zo meteen zal merken.

Scoort netjes in de testen

De HP E24mv G4 meet 23.8 inch met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Het gaat om een IPS-paneel dat nette resultaten kan neerzetten als scherm voor kantoorwerkers. Het contrast ligt op 1115:1 en we meten een maximale helderheid van 234 cd/m². Dat is meer dan voldoende voor een monitor dat op het bureau staat opgesteld.

De DeltaE komt bij de witbalans uit op 2,8 procent. Resultaten onder de 2 procent geven aan dat het scherm uitstekend presteert en ideaal is voor creatieve professionals zoals fotografen of videoproducers. Voor de basiskleuren ligt de kleurbalans op 2,9 procent, dat komt door een uitschieter in de weergave van blauwe kleuren.

Boven de grens van 2 scoren lijkt niet zo goed, maar dan leggen we de lat op het niveau van deze creatieve professionals. Voor kantoorwerk is dit cijfer indrukwekkend, veel beter dan wat we gemiddeld tegen komen binnen dit prijssegment.

sRGB kleurprofiel, standaardinstellingen uit de doos

Zowel onder extreme horizontale als verticale kijkhoeken blijft de monitor uitstekend presteren met minimaal tot geen kleurverlies. De gemeten kleurtemperatuur van 6.613 kelvin leunt dicht tegen de referentiewaarde aan (6.500 kelvin). Het paneel heeft een gemeten sRGB-kleurbereik van 103,6 procent.

Bureau vol kabels

Op vlak van schermkwaliteit en comfort, heeft deze monitor van HP zijn strepen verdiend. Dan blijft er nog de webcam over. Deze trekt niet onmiddellijk de aandacht aangezien het gaat om een inklapbare webcam, verstopt in de bovenste balk. Wie graag privacy wil, duwt de camera naar beneden en niemand kan je nog zien.

Aangezien de monitor geen USB-C-aansluiting (Thunderbolt of DisplayPort-compatibel) heeft, is die camera niet met één kabel operationeel. In de doos vind je vier kabels terug. Een HDMI-snoer, een kabel voor de DisplayPort 1.2, stroomsnoer en een USB-B-kabel, beter bekend als de printerkabel. Drie kabels zijn alvast nodig om de camera van beeld en geluid te voorzien en je bureau oogt daardoor al snel onordelijk.

Een USB-C-aansluiting biedt de mogelijkheid om de webcam met één kabel naar je pc operationeel te maken. Diezelfde kabel laadt ook ineens je laptop op, twee vliegen in één klap.

Vergeten in te smeren

Na de kabels aan te sluiten, werkt de 5 megapixel webcam. Opvallend tijdens het vergaderen is dat je op beeld altijd rood oogt. Eigenlijk alsof je altijd te veel in de zon loopt zonder zonder je in te smeren. Leuk tijdens de eerste videovergadering om je collega’s te laten denken dat je net terugkomt uit Spanje, maar dan is de pret toch snel over.   

Op vlak van scherpte presteert de camera wel voldoende. De 5 megapixelsensor brengt je niet haarscherp in beeld, maar wel een pak beter dan de meeste laptops met een ingebouwde webcam. De scherpte is in ieder geval voldoende om te laten opvallen dat je gezicht nogal rood is.

Ander struikelblok voor de webcam is de lichtinval. Regelmatig wordt het beeld te donker of te licht als je even van positie verandert in je bureaustoel. Een andere plek zoeken om de videovergadering bij te wonen is ook moeilijk aangezien het om een monitor gaat en zo’n toestel niet zomaar even te verplaatsen valt. De enige oplossing is dus goed licht voorzien of een andere webcam gebruiken, wij kozen zelf opnieuw voor de Trust Teza 4K Ultra HD-webcam die al naar voren kwam als een topwebcam tijdens onze test.

In de voorbeelden hierboven presteert de Trust webcam (met 4K-sensor) significant beter dan een  laptopcamera of de HP E24mv G4. Wanneer we de monitor vergelijken met een HP EliteBook-laptop, komt de monitorwebcam niet geweldig uit de test. De monitorwebcam heeft alleen het voordeel dat deze kantelbaar is vergeleken met een laptop webcam. Die kan je ook kantelen, maar dan doe je dat met hele scherm van het toestel.

De prestaties van de webcam doorprikken de droom van het totaalpakket voor de hybride werker grondig. In de prijscategorie waarin het toestel te vinden is, lijken ons hierdoor betere opties voor handen. Zo testen we bijvoorbeeld vorig jaar nog de HP E24q G4. Die monitor leverde mooie resultaten af en komt tegen een voordeligere prijs.

lees ook

HP E24q G4 review: sterk geprijsde monitor die je ogen verzorgt

De ingebouwde speakers zorgen wel voor duidelijk geluid. De microfoons werken ook zoals het hoort en laten je stem helder klinken. Het is geen upgrade van een normaal werkende laptopmicrofoon, maar een extra headset aansluiten is eveneens overbodig.

Niet te veel van je geld verwachten

De E24mv G4 is een HP-monitor die gemaakt is om kantoorwerkers zonder nekongemakken comfortabel te laten werken met meerdere tabbladen. Snel tussendoor overleg plegen met collega’s in een meeting zou in theorie moeten lukken met de ingebouwde webcam. In de praktijk merken we dat HP compromissen heeft moeten sluiten om de monitor aan een schappelijke prijs te kunnen aanbieden.    

Wie al een goede webcam in zijn bezit heeft of niet van plan is de webcam te gebruiken, kan de monitor wel overwegen. Al zijn er dan voor de prijs van 247 euro (excl. btw) interessantere alternatieven op de markt, ook binnen het assortiment van HP. 

.pro’s

  • Mooi kleurenbereik
  • Scherm leesbaar onder verschillende hoeken
  • Flexibel scherm
  • Snel en eenvoudig opstellen

.contra’s

  • Webcam presteert onvoldoende
  • Geen USB-C
  • Duur als webcam niet wordt gebruikt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home