HP E24q G4 review: sterk geprijsde monitor die je ogen verzorgt

HP E24q G4

Een goede monitor moet niet altijd opvallen in de massa. De HP E24q G4 is een sober zakelijk model dat focust op ergonomie, blauw licht en kleuraccuraatheid. Het resultaat is een interessante monitor met een heel vriendelijk prijskaartje.

In de meeste situaties kunnen we deze monitor warm aanbevelen bij elke gebruiker, zowel particulier als professioneel.

Wanneer we een monitor binnenkrijgen op de redactie van ITdaily, zijn dat vaak topmodellen met indrukwekkende specificaties. De HP E24q G4 (218 euro excl. btw) rolt niet met de spierballen, maar balanceert een scherp prijskaartje met enkele interessante functies. HP zelf legt de meeste nadruk op een altijd actieve blauwe lichtfilter die volgens de fabrikant geen impact heeft op de kleurnauwkeurigheid.

Aan connectiviteit geen gebrek, uitgezonderd USB-C, met zelfs nog een VGA-aansluiting voor oudere laptops en desktops. De dunne schermranden en het strakke uiterlijk maken dat deze monitor op elk bureau een plaats heeft.

Generische verschijning

Wanneer we de monitor uit de doos halen, worden we niet heel warm van de verschijning. Op het eerste zicht gaat het om de klassieke monitor zoals we hem allemaal kennen. De voet met een dubbelspaakhouder oogt modern, maar zorgt er wel voor dat kabelmanagement beperkt is. De forse voet geeft de monitor de nodige stabiliteit. Enig nadeel is dat je hierdoor ook wel wat ruimte op je bureau verliest.

HP E24q G4

Wie bij deze monitor op zoek gaat naar een USB-C-aansluiting, moeten we teleurstellen. Binnen deze prijsklasse is deze connectiviteit niet realistisch en daarom ook niet aanwezig. Wie graag USB-C wil om tegelijk zijn laptop op te laden, moet zijn budget verhogen naar 300 euro of meer. Andere aansluitingen die je wel achteraan vindt: 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x VGA en 4x USB-A (USB 3.2 Gen 1).

Ondanks het scherpe prijskaartje, levert HP een HDMI- en DisplayPort-kabel standaard mee in de doos. Wie graag zijn laptop via VGA wil aansluiten (hopelijk is dat niet nodig) moet een aparte kabel in huis halen.

Beeldaccuraatheid standaard uit de doos

De HP E24q G4 heeft 23,8 inchscherm met een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels, 16:9-schermverhouding en levert volgens de specificaties een helderheid van 250 cd/m² en een contrast van 1000:1. In de praktijk ligt het contrast iets hoger, we meten 1079:1, maar de gemeten helderheid ligt niet zo hoog. We halen amper 213 cd/m². Op zich is dat geen probleem, deze helderheid is ruim voldoende om in haast alle omstandigheden te werken. Wie vaak de zon op het scherm heeft, investeert beter in een duurder toestel met een hogere schermhelderheid.

Gezien het prijskaartje zijn we onder de indruk van het kleurbereik. Deze monitor levert 116,9% van het sRGB-bereik, wat ruim boven de verwachtingen ligt. Ook de kleuraccuraatheid maakt indruk op ons. In onze testen meten we een gemiddelde DeltaE van 1,9 procent. Hier betekent een cijfer onder de 2 procent dat het scherm uitstekend presteert. Ook de witbalans is bijzonder goed standaard uit de doos met een DeltaE van 1,9 procent. We meten een kleurtemperatuur van 6470 kelvin, een haast perfecte waarde vergeleken met de referentie van 6500 kelvin.

HP E24q G4 - Calman

Met bovenstaande witbalans en kleuraccuraatheid scoort het toestel zelfs beter dan de zakelijke grote broer, de HP Z27k G3. Toegegeven, creatieve professionals hebben aan die laatste wel meer met zijn groter kleurbereik, maar binnen deze prijsklasse wordt het moeilijk om beter te doen dan de HP E24q G4.

Ergonomie

Op vlak van ergonomie kan je wel wat kanten uit met deze monitor. Je kan het scherm in hoogte verstellen voor de ideale kijkpositie en het scherm is licht kantelbaar. Wie dat wil, kan de monitor ook aansluiten aan een VESA-compatibele monitorarm. Wie dat wenst, kan beroep doen op een optionele adapter om een mini PC aan de achterkant van deze monitor te bevestigen (HP B300 PC Mounting Bracket, 38,75 euro excl. btw).

Om de instellingen van het scherm te wijzigen, moet je toestel bedienen via een aantal knoppen aan de rechteronderkant. Dat voelt allesbehalve intuïtief aan, we hebben liever een joystick zoals bij de HP Z27k G3. Gelukkig zijn de standaardinstellingen van deze monitor zo goed, dat de kans klein is dat je ooit in de instellingen moet duiken. Wanneer het toch eens moet, dan moet je het gevloek en de frustratie erbij nemen. HP lost dat probleem deels op met eigen software die je op een pc kan installeren, maar het blijft een pijnpunt.

HP E24q G4

Wie graag luidsprekers in zijn monitor wil, komt hier van een kale reis thuis. Ondanks een duidelijk aanwezige ruimte onderaan de monitor, zitten er geen speakers verwerkt in de HP E24q G4. Echt storend vinden we dat niet, meestal is de geluidskwaliteit toch ondermaats. Wil je toch graag speakers in je monitor, dan kijkt je beter uit naar een ander model of haalt je de optionele HP S101 Speaker Bar (39 euro excl. btw ) in huis.

Extra oogcomfort

De belangrijkste troef volgens HP, eentje die je zelf persoonlijk heel moeilijk kan ervaren op korte tijd, is een continu ingeschakelde blauwlichtfilter. Onder de noemer HP Eye Easy wordende ogen de hele tijd beschermd terwijl je naar het beeld kijkt. Opvallend is dat de ingebouwde filter geen invloed heeft op de kleurkwaliteit, die zoals we eerder al zeiden heel goed is. Belangrijke kanttekening: blauw licht is bewezen als negatieve factor ’s avonds om de slaap te vatten, maar overdag zijn er geen bewezen negatieve gevolgen. Het marketingteam daarentegen vindt de functie natuurlijk belangrijk.

Alles opgeteld heeft de HP E24q G4 bitter weinig minpunten. Het grootste nadeel, het gemis van een USB-C-aansluiting, kunnen we de monitor niet kwalijk nemen gezien het scherp prijskaartje. Het maakt de monitor niet de ideale kandidaat voor een flexwerkplek, tenzij je met een USB-C hub of docking station werkt. In alle andere situaties kunnen we deze monitor warm aanbevelen bij elke gebruiker, zowel particulier als professioneel.


Garantie: standaard geniet de HP E24q G4 van drie jaar garantie carry-in. Wie dat wenst, kan de garantie optioneel verlengen tot vijf jaar en on-site ondersteuning bijkopen.

.pro’s

  • Kleuraccuraatheid
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Ergonomische voet
  • Optionele minipc-houder beschikbaar
  • Aangename QHD-resolutie
  • Mat scherm

.contra’s

  • Geen speakers (optioneel)
  • Beperkte schermhelderheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home