Trust Teza 4K Ultra HD-webcam review: probleemloos scherp voor de dag komen   

Trust

Nu je thuis vaker werkt op een laptop, ben je er misschien achter dat niet alle functies van je laptop even kwaliteitsvol zijn. Misschien ontdekte je bijvoorbeeld al dat het touchpad niet zo goed werkte als een muis. Heb je ook al gedacht aan een upgrade van je laptopcamera? Het is toch belangrijk niet wazig, te licht of te donker in beeld te komen tijdens een belangrijke vergadering. De Teza 4K Ultra HD-webcam van Trust belooft komaf te maken met dat probleem.

Online vergaderen, misschien ben je het kotsbeu na twee jaar. Met vier dagen in de week verplicht telewerken, ziet het er alleen niet naar uit dat vergaderingen snel weer op kantoor zullen plaatsvinden. Bovendien gooien heel wat bedrijven hun kantoorinrichting om, wat van thuiswerken ook na de crisis een blijvertje maakt.

Het is daarom niet verkeerd om te kijken naar de voordelen die thuiswerken meebrengt voor de werknemer zelf. Koffie van je favoriete koffiemerk, je middageten moet je in de ochtend nog niet voorbereiden en je huisdieren zijn altijd dichtbij.

Dat neemt niet weg dat online vergaderingen op zich nadelen hebben. Participanten zijn stiller en een spontaan gesprek met een collega begint minder snel online. Een slecht gepositioneerde laptop kan je verder in een heel onflatterende hoek in beeld brengen, als de camera je al enigszins scherp in beeld brengt.

Een plots groene muur

Het verhaal beschrijft jammer genoeg de situatie waarin ik mezelf bevond. Een half jaar lang rekende ik trouw op mijn laptopcamera tijdens online vergaderingen. Tijdens de zomermaanden was dat geen enkel probleem, want het heldere buitenlicht zorgde voor genoeg omgevingslicht.

De laatste maanden veranderde dat. Stilaan werden vergaderingen om half vijf in de namiddag een uitdaging voor mijn webcam. Veel vergaderingen leek ik uit een zwart-witfilm te komen uit de jaren ’20, toen Disney Steamboot Willie voor het eerst vertoonde. Zelf was ik af en toe nog in kleur te zien doordat ik in het licht van mijn laptopscherm zat.

Het was tijd om een nieuwe webcam uit te testen en iets later lag de Teza 4K Ultra HD-webcam van Trust (139,99 incl. btw) op me te wachten op kantoor. Voor de namiddagvergadering installeerde ik de webcam. “De muur achter jou is groen?”, merkte een collega van me voor het eerst op. Deze opmerking alleen al toonde perfect aan hoe het verschil tussen de webcam van mijn laptop, een HP EliteBook x360 1030 G3, en die van Trust niet groter had kunnen zijn.

Bron: Trust

Toch een superproduct

De Teza 4K Ultra HD-webcam van Trust dus. 4K en Ultra HD, dat moet wel haarscherp zijn. Laat je in dit geval vooral niet vangen door de marketingtermen. Wat we nu 4K noemen, stond vroeger gewoon bekend onder de naam Ultra HD. Voeg al de termen samen en je lijkt een superproduct op de markt te hebben gebracht.

Hoewel we in dit geval moeten bekennen dat de webcam werkelijk een superproduct is. De webcam brengt je haarscherp in beeld. Een nacht niet goed geslapen of per ongeluk wat koffie gemorst op je trui? Reken er niet op dat deze dingen niet zichtbaar zijn voor andere deelnemers aan de vergadering.

Een nacht niet goed geslapen of per ongeluk wat koffie gemorst op je trui? Reken er niet op dat deze dingen niet zichtbaar zijn.

Naast jou goed in beeld brengen, zorgt de webcam er ook voor dat je verstaanbaar bent voor je collega’s. Tegenover een gemiddelde laptopmicrofoon is er weinig kwaliteitsverschil te merken. De microfoon presteert niet uitzonderlijk goed, maar ook niet slecht. Alleen als je tijdens videovergaderingen vaak niet verstaanbaar bent, zullen de ingebouwde microfoons wel voor een upgrade zorgen.

Altijd klaar om te vergaderen

Eens de webcam geïnstalleerd is, kan je ervoor kiezen het toestel altijd op je bureau te houden. Dat kan door de tripod die met de webcam wordt meegeleverd. Het installatieproces doorloop je slechts één keer en duurt echt maar enkele minuten. Meer dan enkele delen op elkaar draaien, hoef je niet te doen.

Door de webcam op het statief te plaatsen, vind je de perfecte hoek om jezelf in beeld te brengen veel beter. Dat is voornamelijk handig voor videovergaderingen waarin je notities maakt op je laptop. Met een laptopcamera is het dan aan jou om te kiezen tussen goed in beeld of perfect om te werken. Beide zijn moeilijk te combineren want een perfecte hoek zorgt er meestal voor dat je webcam net te ver dicht- of opengeklapt staat tijdens het typen.

Bron: Trust

Werk je daarentegen met een tweede scherm, dan heb je geen last van dit probleem. Alleen bevind je jezelf dan in de situatie waarin meestal niet je hele gezicht in beeld is, maar participanten voornamelijk tegen je kaakbeen aan zitten te kijken. De oplossing voor beide problemen ligt bij het statief. Zet deze net naast je laptopscherm of tussen je laptop en het tweede scherm, om altijd goed in beeld te staan. De volgende vergadering sla je de juiste camerapositie zoeken in de wachtruimte gewoon over.

Verbinden met de laptop

De webcam sluit je aan op je laptop met bijgeleverde USB-A-kabel. Hopelijk heb je daar nog een plaats voor in je laptop nu het tweede scherm, de toetsenbord en de muis al aangesloten zijn. In de doos is ook een USB-A naar USB-C-adapter te vinden, voor aansluiting op een USB-C-poort, waar de meeste laptops tegenwoordig mee zijn uitgerust.

Het is jammer dat Trust ervoor kiest de webcam te verbinden met een kabel. Met alle technische toestellen op het thuiskantoor, zal lang niet iedereen nog een poort vrij hebben. Bovendien is het onhandig voor hybride werken, waarbij je laptop wel eens op verplaatsing gaat naar kantoor. Kom je terug thuis, dan verlies je eerst tijd met alle toestellen opnieuw aan de laptop te verbinden. Een laptop-dockingstation helpt je in dat geval uit de nood.

Verdict

Investeren in een goede webcam is gezien de aanhoudende coronasituatie sowieso geen slecht plan. Zeker nu de eerste nodige investeringen zoals een extra toetsenbord, een muis of een tweede scherm wellicht al gemaakt zijn.

Kom de volgende keer scherp in beeld terwijl je in je thuiskantoor vertoeft, met de Teza 4K Ultra HD-webcam van Trust. Door het bijgeleverde statief kun je de webcam klaar laten staan voor de volgende vergadering waaraan je deelneemt en bespaar je tijd met het zoeken naar de juiste camerapositie. De webcam is online verkrijgbaar aan een adviesprijs van 139,99 euro (incl. btw).

Zoek je een webcam die je ook op verplaatsing uit de nood kan helpen? Dan zoek je best nog even verder. Het product valt best groot uit, waardoor het niet handig te verplaatsen is.

.pro’s

  • Eenvoudige installatie
  • Beeld is uitermate scherp
  • Statief handig voor mensen die met een tweede scherm werken

.contra’s

  • Vrije USB-poort nodig
  • Geen compacte, draagbare webcam

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home