MSI Pro MP341CQW review: mooi beeld, scherpe prijs, maar geen USB-C

MSI Pro MP341C

Wie een ultrawide monitor met hoge resolutie zoekt, haalt met de MSI Pro MP341CQW een topmodel in huis, al heeft het toestel wel enkele specifieke eigenschappen.

Welke schermverhouding geniet jouw voorkeur: 16:9 of 21:9? Op kantoor verschillen de meningen, maar ondergetekende schuift andere argumenten graag terzijde door te stellen dat je niet goed genoeg kan multitasken zonder een 21:9-monitor. Zo’n ‘ultrawide’ model geeft je genoeg werkruimte wanneer je twee vensters naast elkaar zet. Deel je die mening niet? Lees gerust een ander artikel op ITdaily, ook dit model zal je niet overtuigen.

De MSI Pro MP341CQW (329 euro excl. btw) is een 34 inchmonitor met een hoge resolutie (3.440 x 1.440 pixels) waarmee het de broodnodige extra pixels in de hoogte heeft om degelijk te multitasken. Vaak gaan zulke modellen hand in hand met een hoge prijs, maar bij MSI valt dat best mee. Kind van de rekening: geen USB-C-connectiviteit.

Veel plastic, weinig flexibiliteit

Het design van ons zwart testmodel van de MSI Pro MP341CQW is zakelijk over de hele lijn. Er bestaat ook een witte versie voor wie graag een lichtere variant op zijn of haar bureau wil. Zowel de afwerking van de voet bovenaan als de houder is van plastic.

Waarom MSI graag drie verschillende plasticafwerkingen in een voet wil, geen idee. De standaardafwerking vooraan is prima, het glossy plastic halfweg mag wat ons betreft weg omdat het goedkoop oogt. De geribbelde structuur in het achterste gedeelte kan ons nog wel charmeren.

De montage boezemt ons geen vertrouwen in. De houder klikt met brutaal veel geluid vast. Onmiddellijk dachten we dat het scherm stuk was. Gelukkig bleek dat niet het geval. Zodra we bekomen waren van de schok, konden we de monitor met vier vijzen vastzetten.

De voet is niet heel flexibel. Je kan de MSI Pro MP341CQW tot twintig graden kantelen, meer niet. Geen roterende voet is al vervelend, maar dat de monitor niet in hoogte verstelbaar is, vinden we echt een groot minpunt. Binnen een zakelijke line-up, in dit prijssegment, mogen we zoiets altijd verwachten. Wie ergonomie belangrijk vindt, kan via de VESA 100-montering achteraan een eigen voet of beugel gebruiken.

Geen USB-C, vervelende bediening

Wat betreft connectiviteit is het aanbod beperkt: 2x HDMI (2.0b), 1x DisplayPort (1.2), 1x Kensington-slot en een jack-aansluiting om luidsprekers of een hoofdtelefoon te verbinden. Je krijgt geen USB-C, wat zonde is. Wie vandaag een flexbureau inricht, kiest altijd een USB-C-monitor. Ook wie thuiswerkt, heeft graag zo’n monitor als zijn of haar laptop dat ondersteunt.

Enig nadeel is dat zo’n USB-C-monitor altijd meer kost vergeleken met een model zonder de universele stekker. We kunnen online modellen vinden mét USB-C en gelijkaardige specificaties aan dezelfde prijs als de MSI Pro MP341CQW, maar de beeldkwaliteit is een grote onbekende. Bij dit model zit dat snor, dadelijk meer daarover.

We komen nog even terug op de fysieke eigenschappen van de monitor. Afstellen doe je in theorie het handigst met een joystick achteraan of onderaan om zo intuïtief doorheen de menu’s te fietsen. MSI voorziet zo’n handige joystick niet. Bij de MSI Pro MP341CQW moet je het met vijf knoppen doen rechts achteraan. Bovendien staan ze ver naar binnen en moeten we op drie van de vijf knoppen behoorlijk hard drukken voor ze reageren. Vaak moet je weinig instellen aan zo’n monitor, maar wanneer het moet is het hier wel pure frustratie. Pas na enkele minuten oefenen lukt het ons een beetje. Dat is misschien een klein detail, maar het is zeker vervelend.

Uitstekende beeldkwaliteit

Het belangrijkste aan een monitor is dat het beeld op iets trekt. Gelukkig is dat de grootste troef van de MSI Pro MP341CQW. In zijn standaardinstelling recht uit de doos is het beeld heel goed afgesteld. Voor creatieve professionals is het volgens onze tests net niet goed genoeg, maar voor alledaags gebruik is de kwaliteit uitstekend. We meten een witbalans DeltaE van vier en een kleurbalans van 3,2. Elke waarde onder de twee is zo goed als perfect en amper met het menselijke oog waarneembaar.

Neem altijd de standaardinstelling voor de witbalans van ‘warm’, aan 6.991 Kelvin,  omdat die het beste presteert. Negeer ‘normaal’ of ‘koud’, aangezien beide veel te koud staan afgesteld met respectievelijk 7.906 en 10.338 Kelvin. Een ideale, neutrale afstelling vereist een kleurtemperatuur van 6.500K Kelvin.

Na wat verder afstelwerk halen we zelfs een witbalans van drie, de kleurbalans blijft nagenoeg identiek met 3,1. Dat toont aan dat het paneel in deze monitor heel goed is. We meten een contrast van 3576:1 met een sRGB-kleurbereik van 131,6 procent, allebei uitstekende waarden. Enkel de maximale helderheid is eerder ‘standaard’ met 266 cd/m². Dat is voldoende in een goed verlichte kantooromgeving, maar wie met zijn rug naar het raam zit met veel zon, kiest beter een model dat richting de 400 cd/m² gaat.

De schermresolutie van 3.440 x 1.440 pixels is een waar genot om mee te werken. Of je fan bent van de curve, is persoonlijk. Voor ons hoeft het niet, maar het schaadt ook niet. Wat we wel fijn vinden, is de 100 Hz refresh rate van het VA-paneel: niet om op te gamen, daarvoor dient dit scherm niet, maar alles oogt veel ‘vlotter’. Er is een reden waarom smartphones tegenwoordig bijna allemaal 90 Hz- of 120 Hz-schermen hebben: een meer vloeiende ervaring is een betere ervaring.

Conclusie

De MSI Pro MP341CQW (329 euro excl. btw) kon in het begin niet overtuigen, maar zijn uitstekende beeldkwaliteit trekt ons over de streep. Het is zonde dat de monitor geen USB-C ondersteunt en dat het scherm niet in hoogte verstelbaar is, maar daarmee heb je de belangrijkste minpunten gehad.

Onthoud vooral dat je moet doorbijten bij de installatie (en eventuele configuratie). Het is pas zodra de monitor er staat, dat je ervan zal genieten. De MSI Pro MP341CQW is niet perfect, maar wie een degelijke beeldkwaliteit wil aan een scherpe prijs, moet niet twijfelen.

.pro’s

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Interessante prijs
  • Zakelijke afwerking

.contra’s

  • Niet in hoogte verstelbaar
  • Geen USB-C
  • Vervelende monitorbediening

Garantie: MSI hanteert een twee jaar standaardgarantie (carry in) voor functionele defecten. Er is een specifiek pixelbeleid waartegen je garantie kan claimen. Pas vanaf drie heldere ‘vaste’ pixels heb je recht op een herstelling of inwisseling. Bij donkere pixels geldt dat pas vanaf vijf pixels.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home