HP E45c G5 monitor review: 45 inch is nuttiger dan je denkt

Wanneer is groot te groot? Wij dachten vanaf 45 inch, maar de HP E45c G5 bewijst het tegendeel. Een 32:9-monitor is een plezier om op te werken.

Je hebt groot, en je hebt heel groot. Ondergetekende is het gewoon om op een 34 inch 21:9-monitor te werken. Dan is een 45 inch 32:9-monitor veel groter. De HP E45c G5 (908 euro excl. btw) is het equivalent van twee 27 inchmonitoren tegen elkaar geplakt aan de breedte. Twee zulke monitoren zijn prima om te multitasken op kantoor, waarom ze dan niet in één behuizing stoppen, moet HP gedacht hebben

Om alles netjes in beeld te brengen, zit er een lichte curve (1800R) in de monitor. We zijn geen fan van curves op monitoren, maar in dit geval is die welgekomen. Waar we lachend aan deze review startten omdat het te belachelijk was, moeten we onze mening bijstellen na vier weken testtijd. Dit is een topmonitor die op elke bureau een plaats heeft, zolang je de ruimte ervoor hebt.

Twee 27 inchschermen

Het blijft 45 inch, wat betekent dat je heel wat ruimte op je bureau moet opofferen. Wie vandaag al met twee traditionele 16:9-monitoren werkt, 24 of 27 inch, weet hoe veel dat is. Je wint wel in ruimte op de tafel omdat je maar één monitorvoet hebt.

De ergonomische voet laat je de monitor in hoogte verstellen, kantelen (-5 tot +20 graden) en roteren. Let erop wanneer je de HP E45c G5 draait, dat je nergens tegen botst. Dit ding blijft groot en verrast je na een maand nog in hoe lomp het is.

Dankzij de stevige voet staat de monitor stabiel op je bureau. Wie energiek typt, ziet de monitor niet bewegen. Dat is knap werk van HP, want zo’n extra brede monitor is daar net gevoeliger in dan traditionele formaten.

Deze monitor mag trouwens ook gezien worden. De achterkant is matzwart met centraal het strakke, moderne HP-logo. De aansluitingen zitten recht achteraan zodat je niet aan de onderkant moet zoeken waar iets in moet. Enig nadeel: de monitorvoet biedt geen optie voor kabelmanagement. Dat ga je zelf een beetje moeten doen, in de mate van het mogelijke.

Veel werkruimte

Groot scherm betekent gelukkig ook genoeg schermresolutie om de werkruimte nuttig te besteden. De HP E45c G5 heeft een resolutie van 5.120 x 1.440 pixels, wat overeen komt met twee WQHD-monitoren naast elkaar. Die 1.440 pixels in de hoogte is belangrijk voor je werkruimte. Hoe meer pixels in de hoogte, hoe meer je kan zien in één oogopzicht.

Ongeacht je kantoorjob is 1.440 pixels in de hoogte doorgaans genoeg. Creatieve professionals hebben liever 2.160 pixels in de hoogte, de zogenaamde 4K-resolutie. De HP E45c G5 is sowieso niet voor hen geschikt omdat het paneel niet accuraat genoeg kleuren weergeeft voor hun doeleinden. Hier komen we verder in deze review uitgebreider op terug.

De 165 Hz refresh rate is een plezier om mee te werken. Waar je zo’n hoge waarden vroeger enkel bij gaming monitoren tegenkwam, valt het op dat ook kantoormonitoren de trend volgen. Waarom? De monitor reageert veel sneller, wat resulteert in een vloeiender beeld. Je moet het zien om te geloven. Als je eenmaal van een hogere refresh rate hebt geproefd, hetzelfde geldt bij een smartphone of tablet, wil je niet meer terug.

Te korte USB-C-kabels

Aan connectiviteit geen gebrek met 4x USB-A (5 Gbps), 2x USB-C (USB 5Gbps), 1x HDMI (v2.1), 1x DisplayPort (v1.4) en RJ45 (1 Gbps). Twee USB-A-aansluitingen kan je centraal onderaan bereiken, de rest zit in een hoek van 90 graden achteraan de monitor. De USB-poorten onderaan zijn net bruikbaar omdat je het scherm ver genoeg kan kantelen. Na verloop van tijd konden we randapparatuur blind aansluiten.

Via de twee USB-C-aansluitingen kan je bijvoorbeeld twee laptops aansluiten en de monitor als KVM-switch gebruiken. Één aansluiting kan tot 100 watt leveren, twee aansluitingen tegelijk leveren 65 watt elk. Dat is ruim voldoende voor een traditionele laptop. Enkel een workstation of gaming pc vereist meer vermogen om niet sneller leeg te lopen dan dat de monitor kan opladen.

In de doos is het aantal kabels meegeleverd eerder beperkt. Geen HDMI- of DisplayPort-kabel, enkel tweemaal een USB-C-kabel. Voor deze prijs verwachten we toch van elke aansluiting een kabel. Als klap op de vuurpijl is elke USB-C-kabel maar 1,5 meter lang. Als je weet dat je al net geen meter nodig hebt om voorbij de monitor te komen links of rechts, weet je dat dat te kort is.

Onze compacte 13 inchlaptop heeft nul marge wanneer we de USB-C-aansluiting gebruiken het verst van de monitor. Een onvergeeflijke keuze van HP: als je al bespaart op het aantal kabels, voorzie dan genoeg lengte bij een grote monitor zoals deze HP E45c G5.

Schermkwaliteit

De kwaliteit van het VA-paneel dat HP gebruikt is behoorlijk goed voor kantoorgebruik. We meten een hoog contrast van 2386:1. HP spreekt over 3.000:1, wat ons wat hoog lijkt. De HP E45c G5 heeft een sRGB-dekking van 128,8 procent gemeten binnen de Calman testsuite. Creatieve professionals blijven op hun honger zitten met een DCI-P3-bereik van 86,5 procent.

We meten op de witbalans een DeltaE van 4,3 en een 3,5 voor kleur. Dat zijn uitstekende cijfers voor kantoorwerk of om media op te consumeren. Een DeltaE-waarde onder twee betekent een kleurechte weergave waarmee creatieve professionals mee aan de slag kunnen.

De standaard kleurtemperatuur is behoorlijk hoog, 7.525 Kelvin, wat in een ietwat warm beeld resulteert. 6.500 Kelvin is een perfecte waarde. De grootste foutweergave zit hem in sommige roodtinten.

Algemeen gezien is het eerder muggenziften wat we doen. Het VA-paneel van de HP E45c G5 is uitstekend voor nagenoeg elk type werk. Wil je toch wat in de instellingen aanpassen? Dankzij de handige vierpuntdruktoets achteraan kan je intuïtief doorheen de menu’s gaan. Een joystick zoals LG of MSI gebruiken is nog eenvoudiger, maar dit werkt ook prima.

Conclusie

Waar we initieel het gevoel hadden dat we in een NASA-cockpit zaten bij Launch Control, werden we het heel snel gewoon. 45 inch klinkt indrukwekkend, maar in feite zijn het ‘maar’ twee 27 inchmonitoren tegen elkaar. Wie vandaag al twee monitoren gebruikt op zijn bureau, kan net zo goed dit exemplaar in huis halen. Geen naad in het midden werkt bijzonder prettig, net als de 165 Hz refresh rate.

Daar staat tegenover dat de HP E45c G5 (908 euro excl. btw) niet bepaald goedkoop is. Voor die prijs heb je drie of vier monitoren die je naast elkaar kan zetten. In ruil voor dat hoger bedrag krijg je een naadloos scherm, één schermvoet waarmee je ruimte bespaart en een heel nette afwerking.

Wat ons betreft, is dat wel de moeite waard. Vergeet niet dat je dagelijks heel wat uren spendeert achter een monitor. Dan mag je jezelf daarin wel eens trakteren.

.pro’s

  • Heerlijk multitasken
  • Hoge refresh rate
  • Stevige, ergonomische voet
  • Genoeg connectiviteit (met KVM-switch)
  • Aangenaam en nuttig gebogen scherm

.contra’s

  • Kost veel meer dan twee monitoren
  • Beperkte draaihoek

Garantievoorwaarden: 3 jaar carry-in garantie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home