Intel Celeron en Pentium worden Intel ‘N’: andere naam, zelfde budgetchips

Intel

Intel stopt met de merknamen Celeron en Pentium voor zijn goedkope laptopchips. In de plaats daarvan krijgen de spirituele opvolgers het label ‘N’ mee.

Intel lanceert nieuwe budgetprocessors voor goedkopere laptops en chromebooks. De chips zouden traditioneel onder de familienamen ‘Pentium’ en ‘Celeron’ vallen, maar daar maakt de chipfabrikant komaf mee. De nieuwe processors krijgen in de plaats daarvan het label ‘N’ mee en zijn (deels) onderdeel van het Core-gamma.

De processors maken deel uit van het splinternieuwe mobiele Raptor Lake-gamma voor mobiel dat Intel vandaag lanceert. Raptor Lake bestaat net als Alder Lake in principe uit twee types kernen: performante en krachtige P-kernen, en zuinige efficiënte E-kernen. Die laatste zijn gebouwd op de Gracemont-architectuur. N-chips onderscheiden zich van echte Core-chips omdat ze enkel Gracemont (E)-kernen bevatten.

Core en ‘Processor’

De twee krachtigste exemplaren stopt Intel ietwat verwarrend onder het Core-gamma. Ze heten Intel Core i3-N305 en Core i3-N300. Beide processors hebben acht rekenkernen zonder multithreading. De turbokloksnelheid bedraagt een verdienstelijke 3,8 GHz voor de twee processors maar het TDP verschilt. De Intel Core i3-N305 heeft een 15 watt-TDP, de Core i3-N300 doet het met 7 watt en heeft bijgevolg een lagere basiskloksnelheid.

htlees ook

Wanneer kernen en kloksnelheid betekenisloos worden: wegwijs door Intel Alder Lake

De twee andere chips heten gewoon ‘Intel Processor’. Zo is er de Intel Processor N200 met een turbokloksnelheid van 3,7 GHz, en de Intel Processor N100 met een turbokloksnelheid van 3,4 GHz. Beide componenten hebben vier E-kernen aan boord en komen met een TDP van 6 watt. Laat je dus niet misleiden door de hoge kloksnelheden die Intel communiceert: die zijn slechts kort houdbaar over een enkele kern.

Vaagheid troef

Helaas communiceert Intel niet transparant over de basisklokfrequentie, die vermoedelijk rond de 1 GHz zal liggen. Dat past spijtig genoeg in de strategie van Intel de laatste jaren. De CPU’s van de fabrikant volgende ooit een duidelijke naamgeving, waardoor je door het etiket te lezen vrij goed wist welke prestaties je van een CPU kon verwachten. Vandaag maakt Intel er een soep van met naamconventies die haast opzettelijk verwarring zaaien. De Intel Core i3-N-reeks heeft immers weinig van doen met ‘echte’ Core i3-chips met krachtige P-kernen aan boord, maar dat past vermoedelijk minder goed in het marketingplaatje.

Intel bouwt alle chips op zijn 10 nm-bakproces (Intel 7). Ze ondersteunen (LP)DDR5 en hebben een lichte grafische component aan boord.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home