Lenovo Yoga Book 9i review: dubbel scherm, dubbel plezier?

De Lenovo Yoga Book 9i is de eerste laptop met twee schermen waar we ook echt een meerwaarde in zien. Het is misschien niet voor iedereen, maar wij zijn fan.

De tijd dat een laptop spannend kon zijn, ligt achter ons. Heel af en toe kan een toestel ons verrassen, bij voorkeur positief, maar de momenten zijn schaars op het jaar. De Lenovo Yoga Book 9i is zo’n prettige verrassing waar we met spijt na drie weken afscheid moesten van nemen.

We moeten wel toegeven dat we initieel Lenovo weinig slaagkans gaven. Laptopconcepten met twee schermen zijn niet nieuw, maar telkens was de conclusie ‘leuk, maar wat ben ik ermee?’. De Lenovo Yoga Book 9i (1.982 euro excl. btw) doet niets radicaal anders. Het enige wat verschilt is een slimme set aan accessoires in de doos om het concept te maximaliseren.

Het resultaat is een intrigerende laptop die niet iedereen zal bekoren, maar wij zijn mee.

Origami hoes en toetsenbord

Via technologie kan je als merk met spierballen rollen. Lenovo deed het eerder met ’s werelds eerste laptop met een vouwbaar scherm, een concept waar we (nog) niet wild van zijn. Op technologisch vlak had het potentieel, maar de uitvoering was ondermaats.

Bij de Yoga Book 9i pakt Lenovo iets minder risico, maar denkt het aan het bredere geheel. We bedoelen hier voornamelijk de omkadering, de accessoires in de doos die de set boeiend maken.

Met name het magnetische klavier dat in een hoes zit, vinden we briljant. In ware origamistijl kan je bliksemsnel (en stevig) een houder maken voor de laptop waarbij beide schermen optimaal bruikbaar zijn. Geen ruimte voor de uitgebreide setup? Je kan het toetsenbord ook magnetisch bevestigen aan het onderste scherm en de Lenovo Yoga Book 9i als een traditionele laptop gebruiken.

Toegegeven, het is iets extra dat je overal moet meenemen, maar je merkt het amper in je tas. Er is zelfs ruimte voor de meegeleverde actieve stylus in de hoes. Voor ons hoeft zoiets niet, een stylus en Windows zijn in onze ogen bondgenoten met weinig meerwaarde, maar het kan voor wie wil.

Meestal productiever werken

Om de laptop optimaal te testen, namen we hem mee naar twee buitenlandse perstrips van drie tot vier dagen ter vervanging van onze traditionele laptop. Het klavier met hoes is compact, maar je moet het altijd wel meenemen om te kunnen werken. We hebben een kwartier het grote touchscreenklavier getest, maar dat was niet handig. Misschien om een mailtje kort te beantwoorden, anders niet.

Op de trein, in de bus, in de vertrekhal, je laptop op je schoot gebruiken betekent automatisch het klavier boven halen en op het onderste aanraakscherm magnetisch bevestigen. Het is een extra handeling, de laptop sluiten met het klavier ertussen maakt het toestel stuk, maar het stoort ons niet genoeg om de handeling vervelend te vinden.

De grootste troef komt pas boven wanneer we op het vliegtuig zitten, in de hotelkamer, overal waar we een tafeltje hebben om de Lenovo Yoga Book 9i op te zetten. Plots kan je perfect multitasken, ongeacht of je de schermen horizontaal of verticaal opstelt. Twee schermen is altijd beter dan één, zeker in dit geval wanneer het goed werkt.

Extra tof: op het vliegtuig kan je comfortabeler werken dan met een traditionele laptop. Door het ‘korte’ toetsenbord en de origamihoes heb je minder ruimte nodig in de diepte dan een laptop met touchpad onderaan het toetsenbord. En je hebt twee schermen in plaats van één, win-win.

Wanneer we op kantoor zijn, sluiten we nog altijd onze externe monitor aan en heb je nu drie in plaats van twee schermen. Handig om permanent bijvoorbeeld Teams of Outlook open te hebben, terwijl je multitaskt op de twee andere schermen.

Niet de beste schootlaptop

Voor ons werkt deze laptop, maar dat is daarom niet voor iedereen het geval. Wie heel vaak mobiel werkt met de laptop op de schoot, haalt weinig voordeel uit de Lenovo Yoga Book 9i. Telkens het aparte toetsenbord magnetisch op het aanraakscherm onderaan klikken wordt vervelend.

Het is pas wanneer je de origami-hoes optimaal kan gebruiken, bij voorkeur met een (compacte) muis ernaast, ben je overal even productief als op kantoor. Gebeurt dat te weinig in jouw situatie, dan heeft dit concept weinig nut.

Wie het merendeel van zijn of haar tijd op kantoor doorbrengt en af en toe mobiel is, daar is het tweede scherm eerder een nice to have. De laptop is niet goedkoop, maar ook niet exotisch duur zoals de Lenovo Foldable bij de lancering. Wie het budget heeft, gaat het zich niet beklagen als jij iemand bent die heel veel aan multitasking doet en met twee schermen nog steeds te vaak tussen vensters moet wisselen.

In onze situatie is dit de perfecte laptop: een extra scherm op kantoor, beperkt gebruik onderweg op de trein/bus en efficiënt blijven werken op verplaatsing bij persconferenties waar er een werktafel is voorzien of in de hotelkamer. De verbaasde blikken van de mensen rondom je krijg je er gratis bij.

Twee mooie OLED-schermen

De twee OLED-schermen zijn een lust voor het oog wanneer je van felle kleuren houdt. Lenovo heeft namelijk beide schermen behoorlijk warm afgesteld (6141 Kelvin). De split tussen RGB is degelijk: rood (101,4%), groen (99,8%) en blauw (97,8%). De paneelkwaliteit is heel hoog met een ruim kleurbereik binnen DCI-P3 (113%).

Houden we rekening met de kleurechtheid, dan moeten we de Lenovo Yoga Book 9i afkeuren standaard uit de doos. Wie niet professioneel met foto of video bezig is zal er weinig van merken. We noteren een te hoge DeltaE (5,2) voor professionals die met beeld bezig zijn. Voor de traditionele gebruiker is dat een prima cijfer, zeker omdat het kleurbereik wel top is.

Wat we wel een minpunt vinden, is de beperkte maximale schermhelderheid van 344 nits. Dat in combinatie met de glanzende afwerking vormt een uitdaging voor situaties waar de zon een rol speelt. Met je rug naar het raam werken terwijl de zon binnen schijnt, is niet altijd een optie.

Gelukkig zijn beide schermen identiek afgesteld en hebben ze dezelfde specificaties. Zo merk je geen verschil wanneer je vensters van het éne naar het andere scherm sleept.

Degelijke prestaties

Een innovatie met twee schermen is fijn, maar de pc moet beide hoge resolutieschermen ook vlot trekken natuurlijk. Gelukkig kwijt de Intel Core i7-1355U (2 P-kernen, 8 E-kernen) zich prima van de taak. De koeling is ook heel goed met opvallend weinig druk ventilatorgeluid ondanks de twee schermen. Zelfs onder continue belasting blijft de turbo op 2,5 GHz afklokken.

We merken bovendien dat Lenovo de prestaties maar heel beperkt terugschroeft wanneer je op de batterij werkt. Onderweg of vast op kantoor, we hebben nooit het gevoel dat we op iets moeten wachten.

Slimme software, vervelende bloatware

Een laptop met twee schermen staat of valt met een goede integratie van extra software. Windows 11 heeft wel wat aan boord, maar Lenovo voorziet extra software om meer uit het dubbele scherm te halen. Die software doet wat ons betreft prima zijn werk zonder vervelend te zijn. Je wordt doorheen vijf handige gebruikersscenario’s en enkele gestures geleid.

De belangrijkste is met acht vingers op het onderste scherm tegelijk tikken. Onmiddellijk verandert het bureaublad naar een groot aanraaktoetsenbord en touchpad. De softwareknoppen van het touchpad missen degelijke haptische feedback, maar verder is het allemaal bruikbaar om snel iets te doen. Wie meer wil, pakt best het meegeleverde bluetooth toetsenbord en plaatst het magnetisch over het aanraaktoetsenbord.

Een handige andere sneltoets is met vijf vingers op het scherm bovenaan tikken om een browser over twee schermen te openen. Ook een venster van het éne naar het andere scherm te slepen, is extra gemakkelijk. Van zodra je het venster vastneemt, verschijnt er een softwareknop naast je vinger (of cursor) en kan je door die te selecteren direct het venster naar onder verplaatsen.

De software zit vol met zo’n kleine handigheden. Voor ons zijn er net genoeg opties zonder verloren te lopen.

Nu moet Lenovo nog McAfee verbannen en dan zijn we helemaal blij. Dat Lenovo zulke bloatware toelaat in een premium toestel, kunnen we niet goedpraten.

Uitstekend geluid

Iets wat vaak wordt vergeten in een laptop is goed geluid. We besteden er vaak zelf te weinig tijd aan in een review, maar hier maken we graag een uitzondering. Over het hele scharnier heeft de Lenovo Yoga Pad 9i een reeks van luidsprekers voorzien die opvallend goed klinken. Onderweg even Netflix kijken is in combinatie met het OLED-scherm opvallend prettig.

De 5 MP webcam scoort ook hoge punten. Het beeld ziet er heel scherp uit en de automatische witbalans- en HDR-instellingen brengen je steevast goed in beeld bij een videocall binnen Zoom of Teams. De microfoon is degelijk genoeg om niet het ‘visbokaaleffect’ te veroorzaken. Er is geen privacyklepje beschikbaar, maar je kan de webcam hardwarematig afkoppelen door de knop aan de zijkant van de laptop.

Omwille van de twee schermen, is er geen ruimte voor een vingerafdruksensor onderaan. Biometrische authenticatie kan via Windows Hello door middel van een IR-sensor naast de webcam die je gezicht scant.

Het aantal aansluitingen is beperkt: 3x USB-C (Thunderbolt 4). Dat is het, zelfs de jackaansluiting ontbreekt. Stop alvast een dongle of twee in je laptoptas.

Verrassend goede batterijduur

Toen we de Lenovo Yoga Book 9i in onze tas staken voor een meerdaags event in het buitenland, hadden we schrik dat we in de buurt van een stopcontact moesten kamperen. Niets blijkt minder waar: we halen vlot een volledige werkdag (zonder videocalls) met ongeveer 20 procent overschot. De forse 76 Wh-batterij helpt, maar gelukkig drijft dat niet het gewicht te hoog (1.358 gram).

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Met de meegeleverde USB-C-lader kunnen we de batterij naar 50 procent opladen in drie kwartier en naar 80 procent in bijna anderhalf uur. Dat is langer dan gemiddeld, zeker binnen dit premiumgamma.

De batterijduur zou zelfs nog beter kunnen zijn, mocht Lenovo zijn software ietwat tunen. Wanneer je nu het fysieke klavier op het onderste scherm magnetisch bevestigt, wordt het beeld daaronder niet uitgeschakeld. Het bureaublad blijft actief, wat voor vervelende situaties zorgt. Omdat bij OLED elke pixel telt in energieverbruik, kan Lenovo daar mogelijk nog wat extra jus uit de batterij knijpen.

Conclusie

Lenovo doet met de Yoga Book 9i (1.982 euro excl. btw) weinig verkeerd door handige tools te combineren met een origamicover en apart bluetooth toetsenbord. Voor de test hadden we het niet verwacht, we hebben al meerdere zulke experimenten gezien, maar dit is de eerste keer dat de puzzelstukken passen.

Voor ons is dit een verrassend interessante laptop gebleken. We zijn fan, maar daarom zal jij dat niet zijn. Analyseer goed de verschillende situaties die we in deze review uitlichten en probeer voor jezelf uit te maken of de occasionele frustratie de extra productiviteit waard is. Voor ons alleszins wel, zelfs met het pittige prijskaartje dat er aan deze laptop hangt.

.pro’s

  • Twee uitstekende schermen
  • Boost voor je productiviteit
  • Slimme softwarefuncties
  • Verrassend degelijke batterijduur

.contra’s

  • Toetsenbord en hoes moet je overal meenemen
  • Enkel USB-C, geen andere aansluitingen
  • Niet handig in gebruik op de schoot

Lenovo Yoga Book 9i (13IRU8, 1.982 euro excl. btw): Intel Core i7-1355u, Intel Iris Xe Graphics, 16 GB RAM, 1 TB SSD, 2x OLED glossy aanraakscherm (3.000 x 2.000 pixels), Windows 10 Home, bluetooth toetsenbord, actieve stylus en origamihoes meegeleverd.

Garantie: Lenovo biedt standaard twee jaar fabrieksgarantie carry-in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home