Onze eerste indruk met de Lenovo ThinkPad X1 foldable laptop

Lenovo ThinkPad X1 foldable

Een half jaar na de initiële lancering van ’s werelds eerste vouwbare laptop, hebben we wat tijd mogen doorbrengen met de bijzondere ThinkPad X1. De software is nog buggy en het toestel is een duidelijk pre-productiemodel, maar Lenovo zet door met een geplande lancering in de tweede helft van 2020.

Midden mei liet Lenovo een bom vallen in de IT-markt met de aankondiging van ’s werelds eerste foldable laptop. Het nieuws kwam net nadat Samsung zijn Galaxy Fold uitstelde door schermproblemen. Ondertussen is die laatste sinds een maand beschikbaar in bepaalde markten en heeft Motorola (eigendom van Lenovo) de vouwbare Razr-smartphone aangekondigd.

Dat toestel is klaar voor productie en wordt begin 2020 in de winkels verwacht in de VS en bepaalde EU-landen. De ThinkPad X1 Foldable moet nog wachten tot de tweede helft van 2020 omdat Microsoft Windows 10X eerst nog moet finaliseren. Rond die periode krijgt de laptop bovendien de concurrentie van de Surface Neo, een toestel met twee schermen dat Microsoft vorige maand aankondigde.

Dikkertje

Tijdens Lenovo Tech World in Beijing konden we wat tijd doorbrengen met de ThinkPad X1 Foldable. De kans is groot dat het om hetzelfde pre-productiemodel gaat als bij de aankondiging een half jaar geleden, met enkele aanpassingen aan het scharnier en de software.

Lenovo ThinkPad X1 foldable

Gianfrano Lanci, COO bij Lenovo, bevestigt dat het toestel vermoedelijk wordt verscheept in de tweede jaarhelft van 2020. “De hardware is klaar, maar we moeten nog bepaalde dingen aanpassen aan de softwarekant en daarvoor zijn we afhankelijk van externe partijen.”

Straffe woorden van Lanci, omdat onze ervaring met het toestel niet zo aanvoelt. Het 13,3 inch oledscherm van LG oogt afgewerkt en het scharnier voelt stevig aan, maar het resultaat is een opvallend dik toestel, dat allesbehalve compact aanvoelt. Lenovo zou aan één of beide kanten minstens één tot twee millimeter van het design moeten afschaven.

Lenovo ThinkPad X1 foldable

Dichtgeklapt voelt het ding overduidelijk aan als een eerste generatie foldable laptop, die eerder een test-case is in plaats van een finaal model. Je moet het toestel in het echt zien om te beseffen hoe log de ThinkPad X1-foldable is. We waren absoluut niet onder de indruk tijdens onze tijd met het toestel, zeker vergeleken met het veel dunnere profiel van de Surface Neo, die geen vouwbaar scherm gebruikt, maar twee schermen en een flinterdunne schermrand tussen beide.

Mysterieuze specificaties

Lenovo mikt met de vouwbare pc op een reeks van gebruiksvormen. Je kan het volledig uitgeklapt als tablet gebruiken, eventueel met een optioneel toetsenbord. Half open geklapt kan je het als notitieboek gebruiken dankzij de geïntegreerde Wacom-digitizer en een actieve stylus. Er zit een slim geïntegreerd klepje aan de buitenkant om de tablet recht te laten staan. Tot slot kan je het toestel ook kantelen en als een minilaptop gebruiken met het scherm half open geklapt.

Lenovo ThinkPad X1 foldable

Op vlak van specificaties houdt Lenovo het nog heel stil, uitgezonderd de specificaties van het oledscherm en Windows 10X als besturingssysteem. Andere details zoals hoeveelheid RAM, welke Intel-chip, opslag en batterijcapaciteit worden nog niet meegedeeld. Lenovo mikt wel op een volledige dag qua batterijduur.

Er zijn plannen om een sim-module in het toestel te steken met 4G- of 5G-connectiviteit en het prototype vandaag heeft geen ruimte voor een hoofdtelefoonaansluiting. De vouwbare pc laadt over USB-C.

Waardevol ThinkPad-merk

Het pre-productiemodel dat we mochten testen, draait nog geen Windows 10X. Het resultaat is dat heel wat gebruiksvoordelen van een toestel met twee schermhelften nog niet beschikbaar zijn. Lenovo heeft wel enkele ‘screenshots’, die het op het toestel toont om te laten zien welke scenario’s mogelijk zijn.

Lenovo ThinkPad X1 foldable

Eén van de belangrijkste is de positie waar onderaan het toetsenbord staat en bovenaan het scherm wanneer je het scherm 90 graden of meer kantelt. Op een aanraakscherm typen vraagt sowieso een aanpassing, maar in dit geval lijkt ons het scherm niet breed genoeg om vlot met tien vingers semi-blind te typen. We deden de test, maar echt vlot ging het niet. Software met een degelijke autocorrectie kan hier wel wat helpen, maar de beperkte breedte blijft een probleem.

Dat Lenovo direct het ThinkPad X1-merk boven haalt, is bijzonder ambitieus rekening houdend met wat we vandaag zien. Wat ons betreft had de fabrikant beter de Yoga-naam boven gehaald om eerst wat te experimenteren, voordat het de naam van zijn kroonjuweel op het toestel plakt.

Lenovo mag oprecht trots zijn met dit stukje technologische innovatie. Het probeert iets wat niemand anders vandaag klaar heeft. Het oogt ambitieus, maar van ons mag het project nog gerust een tijd in de oven blijven. Waar iedereen eerder dit jaar vol verbazing naar dit project keek, heeft Microsoft met de Surface Neo de lat flink hoger gelegd. Het is nu aan Lenovo om aan de hardware te blijven werken tegen de lancering vanaf de tweede jaarhelft van 2020, ongeacht dat ze claimen dat die al klaar zou zijn.

Lenovo ThinkPad X1 foldable
Lenovo ThinkPad X1 foldable
Lenovo ThinkPad X1 foldable

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home