Huawei MateView review: uniek design met atypisch scherm

Huawei MateView 28

De Huawei MateView maakt indruk over de hele lijn en is een uitstekende monitor voor wie een uniek design en een hoge kleuraccuraatheid kan smaken. De atypische 3:2-schermverhouding is niet voor iedereen de beste keuze, maar ze zorgt er wel voor dat Huawei opvalt als nieuwkomer binnen het segment.

Een Huawei monitor lijkt een rare keuze, maar de MateView imponeert bijna over de ganse lijn. Huawei verdient zijn plaats in het drukke monitorlandschap.

Huawei gaat tekeer als een duivel in een wijwatervat sinds de VS een handelsoorlog startte met China waarin het technologiemerk de centrale pion is. Het zag zijn koppositie in de smartphonemarkt verdampen omdat het amper aan chips geraakt en ook het experiment om de Belgische laptopmarkt te veroveren eindigde op een sisser dankzij de opgelegde beperkingen van de VS.

Plots kondigde Huawei de MateView monitor aan begin juni, een high-end monitor met een hoge kleuraccuraatheid in een uniek design dat we nog nergens anders hebben gezien. Het valt niet te voorspellen of monitoren volgend jaar nog een focuspunt zijn voor de fabrikant, maar wat ons betreft hopen we dat wel. De Huawei MateView (699 euro incl. btw) is een bijzonder knappe verschijning met indrukwekkende technische specificaties die heel wat mensen zal verleiden.

Alles in de voet

Het unieke design springt onmiddellijk in het oog wanneer je de MateView bekijkt. De schermdikte meet net geen centimeter, overal rondom het scherm. Dat is Huawei gelukt door alle aansluitingen achteraan de monitor naar de voet te verhuizen, samen met de luidsprekers. Enig nadeel is dat je deze monitor moet nemen zoals hij is. Wie graag aan een VESA-compatibele monitorbeugel ophangt, kan niets met de Huawei MateView doen.

Huawei MateView 28

Ook qua flexibiliteit moet je compromissen maken. Je kan het scherm kantelen en in hoogte verstellen, maar roteren of draaien is geen optie.

Wie zich daarbij kan neerleggen, krijgt er een heel praktische monitor voor in ruil. Achteraan de voet is er ruimte voor HDMI, voeding (via USB-C) en miniDisplayPort. Gelukkig zit er voor die laatste standaard een verloopstuk in de doos naar een volwaardige DisplayPort-aansluiting. Aan de zijkant van de voet vind je twee USB-A-aansluitingen, één USB-C die een laptop tot 65 watt kan opladen, en een hoofdtelefoonaansluiting. De monitor in- en uitschakelen doe je ook aan de zijkant van de voet.

Huawei MateView 28

Centraal vooraan vind je een luidsprekergrill waar ruimte is voor twee 5 watt-speakers. In haast alle gevallen klasseren we monitorluidsprekers als overbodig omdat ze heel slecht klinken, maar door de plaatsing in de voet en de bijhorende extra ruimte voor een klankkast is het resultaat uitstekend. Het spreekt voor zich dat een kwalitatieve hoofdtelefoon altijd beter klinkt, maar voor heel wat zaken waren we tijdens de testperiode blij genoeg met de standaardluidsprekers. Wie dat wenst, kan ook de geïntegreerde microfoon gebruiken in de monitor. De kans is groot dat de exemplaren in je laptop beter scoren, maar wie ze wenst te gebruiken kan dat.

3:2-schermverhouding

Van zodra je de monitor inschakelt, word je getrakteerd op een flinterdunne schermrand die dunner is dan de meeste alternatieven. De resolutie van het 4K 60Hz-scherm, 3.840 x 2.560 pixels, maakt onmiddellijk duidelijk dat we hier met een 3:2-schermverhouding te maken hebben. In de breedte behoud je de 4K-schermresolutie, maar in de hoogte krijg je meer pixels dan een traditionele 16:9-monitor.

Wat ben je met zo’n aparte schermverhouding? Dat antwoord is voor iedereen anders, afhankelijk van wat de monitor vooral moet doen. Voor traditioneel kantoorwerk of grafische professionals krijg je netto meer schermruimte in de hoogte om efficiënter te werken. Wie zijn monitor ook gebruikt om veel media te consumeren, kan zich mogelijk ergeren aan de zwarte banden boven- en onderaan omdat films en series haast altijd in 16:9 of 21:9 worden getoond.

Huawei MateView 28

Wij zijn alvast wel fan van de extra werkruimte in de hoogte. Je ziet meer van een webpagina zodat je minder moet scrollen en toepassingen als Outlook of Excel bieden meer overzicht. Het verschil lijkt klein, maar de ervaring is helemaal anders. Persoonlijk zijn we nog wel meer fan van een 21:9-monitor met hoge resolutie om efficiënt te multitasken, maar wie minder plaats heeft op zijn of haar bureau of een mooi design eist van een monitor, kan zeker bij de Huawei MateView terecht.

Innovatieve touchbalk

Voor we de beeldkwaliteit analyseren, moeten we nog een aantal bijzondere opties overlopen van deze monitor. Zo kan je onderaan op de voet een smartphone tikken om draadloos verbinding te maken met je monitor. Enig nadeel is dat je een Huawei smartphone nodig hebt om van de functie gebruik te maken. Een smartphone draadloos opladen op de brede voet onderaan is geen optie.

Huawei MateView 28 6

Je kan desktops en laptops wel draadloos verbinding laten maken met de monitor, maar de functie is wat ons betreft beperkt bruikbaar. We halen maar een maximale scherm resolutie van 3.240 x 2.160 pixels en er zit een behoorlijke vertraging op het beeld wanneer we met onze muis bewegen. De functie is handig om af en toe in te schakelen, maar voor dagelijks gebruik geniet een bekabelde oplossing de voorkeur.

Iets waar heel wat monitorfabrikanten in falen en Huawei met glans slaagt, is de monitorbediening. Heel wat fabrikanten maken gebruik van verschrikkelijk verwarrende knoppen ergens onderaan of achteraan een monitor om instellingen te wijzigen of om kleurprofielen te kiezen. LG heeft in onze ogen de meest intuïtieve oplossing dankzij een joystick, tot nu.

Huawei maakt gebruik van een touchbalk centraal onderaan waarmee je het menu bedient. Veeg van links naar rechts of andersom om het geluid te bedienen. Een simpele tik opent de menu-instellingen en twee keer tikken laat je terugkeren naar het vorige menu. De eerste tien seconden lijkt het op een gimmick, maar daarna komt het besef heel snel dat dit de meest eenvoudige manier is om een monitor te bedienen.

Standaardafstelling valt tegen

Met een sRGB-bereik van 100% en een DCI-P3 kleurbereik van 98%, allebei met een deltaE onder de twee, mikt de Huawei MateView resoluut op de creative professionals. Een deltaE van minder dan vier is behoorlijk, minder dan twee is uitstekend omdat de kleurfout amper met het blote oog zichtbaar is.

Het gemeten kleurbereik van 99,6% voor sRGB valt net binnen de foutenmarge, maar voor DCI-P3 stranden we op 94% bij de desbetreffende instelling. Dat laatste is ietwat aan de lage kant als 98% wordt beloofd. Het gemeten contrast van 1.234:1 is hoger dan de beloofde 1.200:1. De maximale piekhelderheid van 500 cd/m² halen we net niet: 471 cd/m² is het hoogste dat we meten doorheen de test. Dat is wel ruim voldoende voor de HDR 400-certificering die Huawei claimt.

Huawei MateView 28 Stock
Standaardinstelling uit de doos

Standaard uit de doos noteren we een degelijke witbalans-deltaE van 1,3 met een kleurtemperatuur van 6.336 Kelvin (6.500 Kelvin is het doel). Het resultaat is een iets warmer beeld dan standaard, maar het verschil is bijzonder klein. Binnen RGB staat het groen perfect afgesteld, maar het rode staat iets te hoog (102%) terwijl het blauwe (98%) iets te laag staat. Wanneer we naar de kleurnauwkeurigheid kijken, stranden we op een deltaE van 3,6. Het is zonde dat de Huawei MateView niet beter gekalibreerd uit de doos komt.

DCI-P3 kan beter, sRGB imponeert

Wanneer we de twee vooraf ingestelde profielen uitmeten, sRGB en DCI-P3, worden we wel een pak gelukkiger van de resultaten. Binnen DCI-P3 scoort de kleuraccuraatheid een gemiddelde deltaE van 1,7, wat heel goed is. Enige smet op het blazoen is de fout ingestelde witbalans. We meten daar een deltaE van 3 en een kleurtemperatuur van 6.256 Kelvin. Dat is veel te laag, wat resulteert in een warmere kleur dan gewenst. Zonder deze fout had de kleuraccuraatheid veel hoger gelegen. Binnen de primaire kleuren van een LCD-scherm staat rood veel te hoog afgesteld (104%) en verdringt het groen (97%) en blauw (99%).

Huawei MateView 28 DCIP3
DCI-P3 kleurprofiel
Huawei MateView 28 sRGB
sRGB kleurprofiel

Wie het DCI-P3-kleurprofiel niet nodig heeft, kan wat ons betreft best het sRGB-profiel nemen in deze monitor. Over de hele lijn scoort dat het beste met een bijna perfecte kleurtemperatuur van 6.477 Kelvin. De witbalans haalt een deltaE van 1,2, maar het is vooral de kleuraccuraatheid met een deltaE van amper 0,7 die met de pluimen gaat lopen. De hoogste piekmeting over meer dan 80 kleurpunten is zelfs amper 2,2. Uitstekende waarden die de monitor op het niveau tillen van wat een creatieve professional verwacht.

Conclusie

De Huawei MateView maakt indruk op ons, zeker omdat Huawei niet echt bekend staat om zijn monitorexpertise. Het design is uniek en functioneel, en het bijzondere 3:2-schermformaat kan potentieel heel wat gebruikers charmeren. De kleurafstelling standaard uit de doos kan beter en het DCI-P3-profiel vereist een paar aanpassingen, maar het sRGB-profiel slaat de nagel op de kop.

Huawei MateView 28

Huawei neemt heel wat risico’s met het design door alles in de voet te stoppen en slachtoffert hiermee VESA-compatibiliteit, wat voor sommigen belangrijk is. Wie ermee kan leven, haalt een heel interessant geprijsde monitor in huis met een premium afwerking, kleurbereik en kleuraccuraatheid. Een Huawei monitor lijkt een rare keuze, maar de MateView imponeert bijna over de ganse lijn. Huawei verdient zijn plaats in het drukke monitorlandschap. Nu maar hopen dat het daarin wel continuïteit kan garanderen en verder kan evolueren de komende jaren.

.pro’s

  • Premium en uniek design
  • Aansluitingen handig bereikbaar
  • Kwalitatief IPS-paneel
  • Kleuraccuraatheid sRGB-profiel
  • Interessante 3:2-schermverhouding

.contra’s

  • Geen VESA-compatibiliteit
  • Ondermaatse standaard kleurafstelling
  • Kleurtemperatuur DCI-P3-profiel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home