Huawei heeft amper chips voor zijn topsmartphones na VS-sancties

huawei

Sinds de nieuwe Amerikaanse sancties op 15 mei zit Huawei met de handen in het haar. Het kan niet langer beroep doen op chipfabrikant TSMC, waardoor het geen eigen chips meer kan maken via dochterbedrijf HiSilicon. De huidige voorraad is bijna op, wat het einde kan betekenen voor high-end Huawei-smartphones.

Volgens The Associated Press Richard Yu, CEO van de consumententak van Huawei, droogt de huidige chipvoorraad op en kan het binnenkort geen high-end smartphones meer maken. Op 15 mei werden de regels voor Huawei verstrengd. Concreet mag geen enkele chipbouwer die vertrouwt op Amerikaanse technologie nog zakendoen met Huawei.

Het embargo geldt voor Huawei en relevante dochterbedrijven zoals HiSilicon, dat onder andere de Kirin-processors voor Huawei’s smartphones bouwt. Huawei veroordeelde de nieuwe sancties, maar sinds 15 mei heeft TSMC geen enkele nieuwe bestelling geaccepteerd. De huidige bestellingen zitten nog in productie tot 15 september, maar vanaf dan kan Huawei nergens meer terecht om zijn Kirin-chips te maken op zeven nanometer.

Vervelende timing

“Dit is een enorm groot verlies voor ons”, zegt Yu. “Dit jaar kan de laatste generatie zijn van high-end Huawei Kirin-chips. Onze smartphoneproductie heeft vandaag geen chips of voorraad.” Hij verwacht dat het aantal smartphoneverkopen dit jaar vermoedelijk lager zal liggen dan in 2019 toen het nog 240 miljoen mobiele toestellen had verkocht.

Het tekort aan chips komt op een vervelend moment voor Huawei. In het tweede kwartaal van 2020 was de fabrikant nog ‘s werelds grootste smartphonefabrikant voor de allereerste keer. Voor het eerst sinds jaren heeft Samsung zijn koppositie moeten afgeven. In dat kwartaal verkocht Huawei 55,8 miljoen toestellen, vijf procent minder dan het jaar ervoor. Samsung verkocht 53,7 miljoen toestellen, ruim 30 procent minder vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Ook geen Google-diensten

Naast het verbod op het bakken van eigen chips bij TSMC kan Huawei vandaag nog steeds geen beroep doen op de diensten van Google. President Trump heeft dat verbod in mei nog verlengd met een jaar. Voor thuisland China heeft dit geen invloed, maar de sterke positie van Huawei in Europa komt potentieel wel in het gedrang.

Het focust daarom zijn krachten de laatste maanden sterk op zijn eigen AppGallery om de Google-diensten te vervangen. In onze review van de Huawei P40 Pro eind mei blijkt echter dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Tegelijk verbreed het ook zijn focus in Europa met eigen laptops.

Volgens The Register heeft het chipverbod geen invloed op de serverchips van HiSilicon die gebaseerd zijn op de ARM-architectuur.

Tip: Huawei P40 Pro, kan Huawei zonder Google?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home