Huawei MateBook X Pro review: sterke nieuwkomer

Huawei MateBook X Pro

Smartphonefabrikant Huawei betreedt de laptopmarkt in België. Met de MateBook X Pro bombardeert Huawei zich ineens tot topper in het high-end segment. Er zijn hier en daar wat pijnpunten, maar Huawei heeft goed naar de concurrentie gekeken.

In principe is de Huawei MateBook X Pro niet nieuw. Het toestel werd door de Chinese techgigant aangekondigd op Mobile World Congress in Barcelona eind februari. In Nederland is het toestel sinds deze zomer op de markt, maar België moest nog even wachten vanwege de Azerty-toetsenbordindeling. Sinds vandaag kan je het toestel bij drie winkelketens bestellen: Exellent, MediaMarkt en Coolblue.

De MateBook X Pro bestaat in twee smaken: Intel Core i5 (1.499 euro incl. BTW) en Intel Core i7 (1.699 euro). Wij hebben de duurste variant aan de tand gevoeld voor deze review.

Flinterdunne schermrand

Wat onmiddellijk opvalt, is het sobere design en de materiaalkeuze. Het aluminium chassis voelt stevig aan en wanneer het toestel op een tafel ligt, kan je het scherm openen zonder dat je de onderkant moet tegenhouden. Het is een klein detail, maar het toont dat Huawei goed heeft nagedacht over het chassis en de bijhorende gewichtsverdeling.

Huawei MateBook X Pro

Van zodra je het toestel inschakelt, valt de flinterdunne schermrand onmiddellijk op. Geen enkel scherm op de markt heeft zo’n dunne schermrand volledig rondom het toestel. De Dell XPS 13 komt in de buurt, maar reserveert onderaan nog wat ruimte voor de webcamera en gezichtsherkenning met Windows Hello.

De camera moet je trouwens flink zoeken de eerste keer. Hij zit namelijk verstopt middenin de rij met functietoetsen. Wie goed kijkt, ziet ook dat de kleur van de toets een andere zwarttint is. Eén keer klikken onthult de camera met een bijzondere plaatsing.

 

 

De camerapositionering is niet ideaal voor videoconferencing als je tegelijk ook notities wil maken. Zonder notities is het nipt doenbaar, maar je moet mogelijk je bureaustoel wat aanpassen in hoogte om je volledig in beeld te krijgen.

Klein maar heel vervelend detail: er is geen plaats op het toetsenbord voor home, end, page up en page down. Zelfs niet onder een Fn-toets. Niet iedereen gebruikt die toetsen frequent, maar ik heb ze regelmatig gemist bij het bladeren in een pdf-document, tijdens het browsen en in Word- en PowerPoint-documenten. Er is nog ruimte op de pijltjestoetsen in combinatie met de Fn-toets, zonde dat het niet wordt benut.

Windows Hello

Omdat het enkel een camera is, kan je met de Huawei MateBook X Pro geen beroep doen op gezichtsherkenning met Windows Hello. Die heeft naast een camera ook twee infraroodsensoren nodig.

Je kan wel beroep doen op de vingerafdruksensor voor Windows Hello. Die zit verborgen in de aan-uitknop en werkt snel. Het is eerder Windows 10 dat hier de flessenhals is. Telkens wanneer verificatie nodig is, kan je één van de geregistreerde vingers gebruiken.

 

Huawei MateBook X Pro

 

De schermkwaliteit is uitstekend en de resolutie van 3.000 x 2.000 pixels biedt genoeg werkruimte. De kleuren worden heel mooi weergegeven en zwartwaarden zijn diep en egaal. Opvallend: in de specificaties schrijft Huawei een maximale helderheid van 450 cd/m², maar wij kunnen er tot 560 cd/m² uit halen wanneer we de lichtsensor uitschakelen. Resultaat: een baken van licht dat in je gezicht schijnt. Ideaal voor zonnige dagen om buiten te werken.

Prestaties & gebruiksgemak

Net als heel wat andere 14 inchlaptops zit in de Huawei MateBook X Pro een Intel Core i7-8550U met 8 GB RAM. Waar Huawei het verschil mee wil maken, is de Nvidia GeForce MX 150 met 2 GB GDDR5. In 3DMark zien we een verdubbeling op vlak van prestaties. Wie casual een spelletje wil spelen zoals Fortnite, kan beroep doen op deze laptop op voorwaarde dat het detail naar beneden wordt geschroefd.

De kleine grafische kaart van Nvidia zorgt ook voor een boost op vlak van rendersnelheid voor videobewerking. Vergeleken met de geïntegreerde graphics van Intel zien we bijna een verdubbeling in prestaties. Een leuke extra voor onderweg, maar wie mobiel in 4K monteert kijkt beter naar een alternatief met betere discrete graphics.

 

Opvallende keuze: standaard is de C-schijf gepartitioneerd op 80 GB.

 

De koeling van de Intel-processor kan echter wel beter. Je merkt dat het hele chassis warm wordt bij intensieve taken, inclusief het gedeelte waar je polsen rusten. De ventilator schiet niet direct in actie, maar van zodra het nodig is, is die wel heel luid. Er is maar een smalle sleuf beschikbaar om de warmte naar buiten te blazen, wat voor de nodige turbulentie zorgt met bijhorend hoog geluid. Op vlak van throttling daalt de Intel-cpu niet heel sterk. Hij start op 2 GHz en daalt vrij snel naar 1,7 GHz bij maximale belasting van het systeem. Na 10 minuten durft hij heel kort naar 1,6 GHz te dalen, maar meer niet.

Opvallende keuze: standaard is de C-schijf gepartitioneerd op 80 GB en 380 GB voor het data-gedeelte op de D-schijf. Waarom dat apart is ingedeeld snappen we niet echt. Er zit maar één fysieke (NVMe-)SSD in van 480 GB. Het zorgde voor de onaangename verrassing tijdens onze testperiode dat de schuifruimte ineens vol was. Partities samenvoegen tot één geheel kan je met enkele klikken doen, maar het zou niet nodig mogen zijn.

Groot touchpad

Het toetsenbord en touchpad lijken heel sterk op die van de Apple MacBook Pro, maar de Huawei MateBook X Pro tikt wel fijner. De toetsen hebben iets meer diepgang en zijn een pak stiller. We hebben niet geprobeerd of zandkorrels dodelijk zijn voor het toetsenbord.

 

Huawei MateBook X Pro

 

Samen met het toetsenbord heeft Huawei ook voor het grote touchpad gekozen. Het formaat is iets kleiner dan de MacBook Pro, bij gebrek aan plaats. Het reageert vlot en een zachte tik wordt overal op het touchpad goed geregistreerd. Ook gestures kan je over het hele oppervlak uitvoeren.

Links en rechts van het toetsenbord is er plaats voor stereo luidsprekers. We hadden er niet veel van verwacht, maar werden aangenaam verrast. De MateBook X Pro gaat heel luid en blijft bovendien zuiver klinken. De geluidskwaliteit is heel zuiver in zijn hoge tonen, maar mist in het midden wat finesse om warm te klinken. Voor videoconferencing is de kwaliteit wel uitstekend en luid genoeg om een ruime vergaderzaal met 15 zitplaatsen te vullen.

USB-C-keuzes & batterijprestaties

De Huawei MateBook X Pro heeft ondanks het dunne chassis nog één USB-A-aansluiting aan boord rechts. Links is er plaats voor twee USB-C-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting. Opladen is mogelijk via beide USB-C-connecties.

We juichen de integratie van USB-C op elke laptop toe, maar niet op de manier zoals Huawei het heeft gedaan. In deze prijsklasse verwachten we dat allebei de aansluitingen Thunderbolt 3-compatibel zijn. De Huawei MateBook X Pro heeft echter maar één aansluiting die compatibel is. De tweede is een USB-C-aansluiting die USB 3.1-compatibel is. De Thunderbolt 3-poort krijgt een bliksemschicht naast de connectie.

 

De Huawei MateBook X Pro heeft ondanks het dunne chassis nog één USB-A-aansluiting.

 

Het verschil tussen USB-C, USB 3.1 en USB-C Thunderbolt 3 is een wespennest waarover je alle details hier kan lezen. Kort samengevat: Thunderbolt 3 is compatibel met USB 3.1, maar andersom niet. Wie een Thunderbolt 3-monitor of externe grafische kaart aanschaft, moet altijd kijken dat hij de juiste aansluiting neemt.

Bij de duurdere laptops zijn haast altijd alle USB-C-aansluitingen compatibel met Thunderbolt 3, inclusief elke MacBook. Op de MateBook X Pro is dat dus niet het geval. Dit gaat ongetwijfeld nog frustraties opleveren op termijn wanneer er steeds meer Thunderbolt 3-accessoires verschijnen.

Laadsnelheid

De batterij van de Huawei MateBook X Pro scoort bijzonder goed in onze testen. In een lange duurtest bij minimaal gebruik haalt hij 16 uur en moet hij enkel de Dell XPS 15 voorlaten. Ook onder matige tot stevige belasting (PC Mark 8 Home-batterijtest) haalt hij net de kaap van vijf uur. Hier scoort de laptop bovengemiddeld maar moet hij de Microsoft Surface Book 2 en HP ProBook x360 voorlaten.

 

Huawei MateBook X Pro

 

Snelladen vindt steeds meer zijn intrede in laptops na het succes op smartphones en tablets. Huawei gebruikt zijn bliksemsnelle technologie uit de Mate 20 Pro evenwel nog niet op deze laptop. 50 procent opladen duurt 56 minuten en 80 procent anderhalf uur. Om die 80 procent te halen is hij maar gemiddeld 15 procent trager dan HP, Microsoft of Dell. Het grote verschil zit hem in opladen tot 50 procent. Daar doet de Matebook X Pro de helft tot 90 procent langer over dan de concurrentie.

PC Manager & Conclusie

Huawei levert samen met Windows 10 zijn eigen PC Manager mee. De tool geeft je een handig overzicht om te zien of je drivers up-to-date zijn. Met een druk op de knop kan je alles updaten naar de laatste versie.

Wanneer je op ‘My Phone’ klikt, kan je een Huawei-smartphone koppelen (Huawei Share) door de QR-code te scannen. Daarna kan je naadloos foto’s, video’s en muziek (enkel mp3’s) synchroniseren tussen beide. We hadden graag een verdere integratie gezien met bijvoorbeeld sms-berichten, maar daarop moeten we nog wachten. De keuze van Windows 10 Home is voor sommigen geen probleem, maar wij zouden liever de Pro-versie zien om het toestel breed binnen bedrijven uit te kunnen rollen.

 

Huawei MateBook X Pro

 

Met de MateBook X Pro zet Huawei een waardige eerste stap op de Belgische markt. Het toestel oogt volwassen, werkt bijzonder vlot en de hardware is prima samengesteld. De specificaties zijn in balans en het heldere scherm met dunne schermrand blijft een plezier om mee te werken. Het gebeurt nog regelmatig, na een testperiode van drie weken, dat we verbaasd blijven over die schermrand en wat voor een impact het heeft op de beleving.

 

Met de MateBook X Pro zet Huawei een waardige eerste stap op de Belgische markt.

 

Je merkt wel dat Huawei nog niet heel veel ervaring heeft met laptops maken. Er zijn een paar schoonheidsfoutjes die we liever niet zien bij een laptop in deze prijsklasse. Dat neemt niet weg dat de Huawei MateBook X Pro een toptoestel is dat heel wat pc-fabrikanten zal wakker schudden. De eerste blauwdruk is al bijzonder positief. We zijn heel benieuwd wat Huawei volgend jaar uit zijn mouw schudt.

 

Specificaties: Intel Core i7-8550U, Nvidia GeForce MX 150, 8 GB RAM, 480 GB SSD (NVMe), 13,9 inch aanraakscherm (3.000 x 2.000 pixels), Windows 10 Home.

 

.pro’s

  • Briljant scherm
  • Degelijke afwerking
  • Subtiele vingerafdrukscanner
  • Straffe luidsprekers

.contra’s

  • Twee USB-C-versies
  • Geen home, end, pg up & pg down-knop
  • Hoek webcamera

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home