5.120 pixels in de breedte en 2.160 pixels in de hoogte: hoeveel werkruimte kan je wensen op een monitor? De LG 34WK95U-W is porno voor je ogen. Deze monitor zorgt er eigenhandig voor dat de concurrentie opnieuw naar de tekentafel mag.
Het is bijzonder moeilijk om niet direct onder de indruk te zijn van de LG 34WK95U-W (1.399 euro incl. BTW). Deze 34 inch 21:9-monitor springt direct in het oog dankzij de gigantische schermresolutie: 5.120 x 2.160 pixels. Het is echter niet de eerste 5K-monitor van LG. Eerder brachten ze de LG UltraFine 5K uit samen met de vernieuwde MacBook Pro eind 2016, maar dat was een 27 inch 16:9-variant.
De LG 34WK95U-W is verticaal een 4K-monitor en horizontaal een 5K-monitor. Resultaat: je kan van een volledige 4K-beeld genieten met nog 1.024 x 2.160 pixels overschot om iets anders te doen. Heel veel pixels dus, maar hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
Excel tot AZ
21:9-monitoren met een hoge schermresolutie (3.440 x 1.440 pixels) kunnen twee klassieke monitoren vervangen. Extra ruimte op je bureau is altijd meegenomen, en het werkt prettiger zonder de dubbele schermrand van twee monitors. De LG 34WK95U kan dankzij zijn hoge schermresolutie drie monitoren vervangen.
Lees dit: Waarom USB-C op een monitor de heilige graal is
Wanneer je het resultaat met je eigen ogen bewondert, besef je pas hoeveel schermruimte je krijgt dankzij de hogere resolutie. Een volledig A4-pagina in Word is prima leesbaar en in Outlook en Excel heb je ruimte genoeg om vlot te werken. Ter referentie: wanneer je het scherm in drie verdeeld, is de Q-kolom van een spreadsheet net volledig zichtbaar horizontaal. Wie Excel over het volledige beeld opent, kan tot de AZ-kolom kijken. In de hoogte kan je tot rij 59 kijken, allemaal op 100% schaal gemeten.
OnScreen Control
De LG 34WK95U-W is een productiviteitsmonster voor wie werk gedaan wil krijgen. De meegeleverde software (OnScreen Control) geeft je de mogelijkheid om het scherm in te delen zoals je wil. Daarna moet je enkel de vensters erin slepen om de verschillende schermdelen te vullen. De software geeft genoeg flexibliteit, maar sommige vensters (e.g. Chrome Beta) worden niet herkend waardoor je ze manueel moet schalen.
De LG 34WK95U is een productiviteitsmonster voor wie werk gedaan wil krijgen.
De software laat ook toe om bepaalde kleurprofielen automatisch te koppelen aan programma’s wanneer je ze over het hele scherm opent. Handig voor wie in Final Cut Pro graag de DCI-P3-stand wil gebruiken, maar voor gewoon webbrowsen het standaardprofiel wil. Nog een leuke extra: de software kan automatisch drie programma’s in de gewenste stand openen wanneer de pc of Mac opstart. Zo opent in ons geval Chrome links, Word centraal en Outlook rechts.
Omwille van de grote werkoppervlakte heeft LG ook een muiszoekfunctie toegevoegd. Door op de juiste knop te klikken, wordt de locatie van je cursor duidelijk gemaakt.
Tot slot is er de 5:9-modus die je kan inschakelen. Hiermee reserveer je 1.024 x 2.160 pixels (1K) uiterst rechts om weer te geven welke vensters er allemaal actief en geminimaliseerd zijn. Handig om direct een overzicht te hebben en om nieuwe vensters te openen. Tijdens onze testperiode hebben we zelf de functie weinig gebruikt, maar we kunnen het nut hiervan wel inbeelden bij mensen met chaotisch veel actieve vensters of programma’s.
Enig nadeel bij de 5:9-modus is dat er heel wat plaats wordt verkwist. De brede ruimte had gemakkelijk twee kolommen met vensters kunnen weergeven in plaats van één rij zoals nu het geval is.
Beeldkwaliteit
Het mag ondertussen duidelijk zijn dat je veel werk gedaan krijgt op de LG 34WK95U-W, maar met dit prijskaartje mag de beeldkwaliteit ook wel top zijn. De monitor komt met 12 verschillende profielen en twee kalibratieprofielen waarbij een aparte meter nodig is. Standaard uit de doos is de monitor uitstekend met een gemiddelde kleurfout deltaE 0,5. Alles onder de 1 is met het blote oog niet waarneembaar en is essentieel voor creative professionals. Enkel bepaalde blauwtinten noteren een maximale deltaE van 2,1, wat voor een piek over de hele lijn bijzonder klein is.
Dit maakt van de LG 34WK95U-W een uitstekend werkpaard voor grafische specialisten waarbij kleurechtheid essentieel is. Foto’s of video’s bewerken, is een plezier met zoveel werkruimte dankzij de 5K-resolutie. Wanneer we het DCI-P3-profiel selecteren, verhoogt de deltaE naar 1,2 met een piek naar deltaE 4 rond rood.
Standaard staat de monitor geconfigureerd op 255 cd/m² helderheid met een zwartwaarde van 0,244 cd/m². Het DCI-P3-profiel verhoogt die waarden naar 315 cd/m² en een zwartwaarde van 0,316 cd/m². De monitor dekt 98 procent van het DCI-P3-kleurspectrum. Vooral de lage zwartwaarden springen sterk in het oog. Bij een donker beeld is er geen sprake van edge bleeding (lichtverstrooiing aan de zijkant).
Lees dit: HDR en monitors: alles wat je moet weten
De maximale helderheid bedraagt 587 cd/m², net niet de verwachte 600 cd/m² die aan de DisplayHDR 600-standaard is gekoppeld. Dankzij de hoge helderheid kan je uitstekend van HDR-beelden genieten en ook HDR video monteren indien nodig.
Er is een HDR-profiel in de beeldinstellingen, maar het lijkt ons beter om de HDR-optie in Windows 10 te activeren voor de correcte weergave. Mac-gebruikers zullen het wel met dat profiel moeten stellen, wegens gebrek aan alternatief.
USB-C Thunderbolt 3
Zo’n hoge schermresolutie vraagt om een specifieke aansluiting om er maximaal gebruik van te maken. De LG 34WK95U-W heeft een USB-C Thunderbolt 3-aansluiting die een laptop of MacBook Pro ook ineens van stroom voorziet (85 watt).
Mac-gebruikers mogen van geluk spreken: elk toestel met USB-C zal sowieso het maximale potentieel uit deze monitor halen. Windows-gebruikers lezen best nog eens goed onze uitgebreide gids over USB-C, Thunderbolt 3 en andere perikelen. Wie 1.399 euro spendeert aan een monitor wil er natuurlijk het maximale uit halen.
Lees dit: Thunderbolt 3, USB-C en monitors: wat zijn de valkuilen?
Achteraan zijn er verder nog heel wat connectiemogelijkheden naast USB-C: 2x USB 3.0, 1x DisplayPort, 2x HDMI, 1x hoofdtelefoonaansluiting en 1x USB upstream. Die laatste is enkel nodig wanneer USB-C geen optie is om de twee USB 3.0-aansluitingen te gebruiken. Een tweede USB-C aansluiting achteraan had een handige optie geweest om een tablet of smartphone snel op te laden.
Opvallend: ondanks de 85 watt laadcapaciteit voor mobiele toestellen en de stroom voor de monitor zelf, zit de voeding in het scherm verwerkt. De LG 34WK95U-W heeft geen apart voedingsblok nodig, wat het eenvoudiger maakt om de monitor mooi te presenteren op je bureau.
De brede voet zorgt voor extra stabiliteit en de monitor is in hoogte verstelbaar. Enig nadeel: de voet is niet draaibaar. Ook op vlak van kabelmanagement is er niet nagedacht bij LG. Wie zijn bureau netjes wil opstellen, zal creatief moeten zijn.
Conclusie
Voor creative professionals is dit scherm een zaligheid. Op kantoor is de LG 34WK95U-W een productiviteitsmachine. LG heeft met zijn spierballen gerold en levert de allerbeste schermtechnologie in een 21:9-monitor die vandaag beschikbaar is. Het zet de concurrentie opnieuw op scherp, want er is voorlopig niets beter op de markt. Enig nadeel is dat spitstechnologie ook dikwijls een bijhorend prijskaartje heeft.
Wie het budget eraan kan en wil spenderen, moet niet twijfelen om de LG 34WK95U-W in huis te halen.
We mogen ook niet vergeten dat een monitor iets is waar sommigen dagelijks acht uur of meer naar kijken. Het verdient extra aandacht, zeker wanneer je er budgettair de ruimte voor hebt.
Wie het budget eraan kan en wil spenderen, moet niet twijfelen om de LG 34WK95U-W in huis te halen. Wie vandaag naar een 21:9-monitor kijkt met een schermresolutie van 3.440 x 1.440 pixels, moet eens deze monitor gaan bewonderen. Wij leggen de lat een pak hoger voor de volgende 21:9-monitor die op onze testbank verschijnt.
.pro’s
- Veel werkruimte
- DisplayHDR 600
- Kleuraccuraatheid
- USB-C Thunderbolt 3
- Meegeleverde software
.contra’s
- Geen kabelmanagement
- Geen draaivoet
- Pittig prijskaartje