Huawei MateBook X Pro 2020 review: kleine evolutie, degelijke basis

huawei matebook x pro 2020

Binnen de verzadigde laptopmarkt moet je innovatief uit de hoek komen om op te vallen. De allereerste Huawei MateBook X Pro deed dat met verve. De 2020-update bouwt verder op die degelijke fundering, maar voegt weinig extra toe.

Huawei wil sinds 2018 de laptopmarkt veroveren in Europa en introduceerde de Huawei MateBook X Pro aan het grote publiek. We konden die laptop heel sterk smaken (lees onze review hier) met tal van nieuwigheden en een fantastisch scherm als eye-catcher. Ondertussen zijn we twee jaar verder en heeft Huawei het model opgefrist.

Wat onmiddellijk opvalt is de identieke verschijning van beide toestellen. Aan de buitenkant kan je het verschil niet zien. Zelfs aan de binnenkant is de upgrade eerder beperkt. Het is niet dat we teleurgesteld zijn, maar na de aankondiging van de spectaculaire MateBook X hadden we misschien meer verwacht van de Huawei MateBook Pro X 2020 (1.899 euro incl. btw)

Hoe zit dat met Huawei?

Allereerst moeten we de elephant in the room adresseren. Huawei zit middenin een handelsoorlog en wordt door de Amerikaanse overheid gebruikt als boksbal om China onder druk te zetten. Binnen de smartphone- en telecommunicatiesector heeft Huawei de handen in het haar, maar wat betreft het laptopsegment krijgt Huawei wel ruimte van de VS.

Het heeft onder andere handelscontracten mogen afsluiten met Intel, AMD, Microsoft en andere belangrijke leveranciers, waardoor het zich wel op die markt kan blijven smijten. Vandaar ook de sterke focus op het laptopsegment de komende periode in Europa en meer specifiek in de Benelux. Je kan vandaag dus prima een laptop kopen van Huawei zonder jezelf zorgen te maken. Goed nieuws voor Huawei, want hun laptops scoren behoorlijk goed. De Huawei MateBook D 14 biedt een heel interessante balans tussen budget en functionaliteit en binnenkort ligt ook de Huawei MateBook 14 in de winkel.

Dubbelganger

Terug naar de Huawei MateBook X Pro 2020, waarmee we zijn gestart. Net als zijn voorganger zit er opnieuw een uitstekend 13,9 inchscherm in (3.000 x 2.000 pixels) met een handige 3:2-schermverhouding. Voor mediaconsumptie is een 16:9-ratio interessanter, maar alle andere zaken hebben meer baat bij een scherm met meer pixels in de hoogte. Tegelijk verkleint het ook de voetafdruk van je laptop gevoelig wanneer je de schermranden compact houdt.

Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei heeft bij de MateBook X Pro 2020 het scherm opnieuw maximaal tegen de rand geplakt. In 2018 was dat innovatief, vandaag verwachten we het standaard bij premiumtoestellen. Alles moet wijken voor de dunne schermrand, inclusief een IR-sensor voor Windows Hello-gezichtsherkenning en de webcam. Die laatste zit in het toetsenbord verwerkt, maar daar komen we later op terug.

In België is enkel de Space Grey-versie beschikbaar, wat een gemiste kans is. De laptops is ook beschikbaar in Emerald Green en ziet er ronduit spectaculair uit. De kleur oogt zakelijk, stijlvol en toch uniek. Een gemiste kans van Huawei België.

Goede en slechte keuzes

Het aluminium chassis is oerdegelijk en bevat net genoeg aansluitingen: 2x USB-C (Thunderbolt 3), 1x USB-A (USB 3.1) en een hoofdtelefoonaansluiting. Huawei levert een toffe extra in de doos in de vorm van een USB-C-hub (HDMI, VGA en USB-C). In de aan-uitknop zit de vingerafdruksensor verwerkt, waarmee Huawei het strakke design benadrukt. Het grote touchpad werkt vlot en klikt aangenaam en het toetsenbord is stevig. Enig minpunt is de beperkte diepte per toetsaanslag en het luide tikgeluid.

Aan de buitenkant is alles gelijk gebleven vergeleken met de eerste MateBook X Pro in 2018, maar binnenin heeft de laptop wel een upgrade gekregen. In plaats van een 8ste generatie Intel-chip is er nu ruimte voor een 10de generatie Intel Core i7-10510U. In theorie is dat een flinke stap voorwaarts, maar helaas heeft Huawei gekozen voor de Intel Comet Lake-reeks. Intel Ice Lake is de betere keuze omdat het 10 nm-chips betreft.

De chip in de Huawei MateBook X Pro 2020 is een 14 nm-chip, waardoor het toestel qua prestaties niet heel sterk verschilt van de achtstegeneratie Intel-chip (ook 14 nm). Je merkt zelfs dat onder zware prestaties de 2020-versie een kortere batterijduur heeft dan de 2018-versie omwille van de hogere kloksnelheid van de chip binnen dezelfde 14 nm-architectuur.

De laptop wordt bijgestaan door een Nvidia GeForce MX250 voor extra grafische pk’s. Dat is de opvolger van de GeForce MX150 in de voorgaande versie met een marginale boost in prestaties. De belangrijkste upgrade vergeleken met de 2018-versie is uiteindelijk de snellere ssd (PCIe NVMe) die je laptop een sneller gevoel geeft. Kijken we naar ruwe prestaties (grafiek met Digital Content Creation, Gaming, Cinebench R15), dan is het verschil eerder beperkt. De 16 GB RAM en riante 1 TB SSD-opslag maken het plaatje compleet.

Bijzonder webcam

Wie privacy hoog in het vaandel draagt, zal blij zijn met de verborgen webcam tussen de F6- en F7-toets. Na een druk op de knop, verschijnt de 1 megapixelcamera aan de onderkant van de toets. Ideaal voor privacy-gezinde mensen die graag hun camera afplakken.

Enig nadeel: de hoek van de camera is allesbehalve aangenaam om mee te videobellen. Typen terwijl je videobelt is geen optie, tenzij de tegenpartij je vingers graag van dichtbij bewondert. Je moet overigens behoorlijk wat afstand nemen tot je laptop om comfortabel in beeld te komen. Wat helpt is een laptophouder om de Huawei MateBook X Pro 2020 hoger te plaatsen en een extern toetsenbord. In die omstandigheden is het resultaat prima. 

De vier ingebouwde microfoons presteren bovengemiddeld om mee te videobellen. Van op een afstand tot drie meter blijft onze stem helder richting de tegenpartij.

Geen Windows 10 Pro

Wie dat wil, kan de meegeleverde PC Manager software gebruiken om zijn Huawei-telefoon mee te koppelen. Het enige wat je moet doen, is met je telefoon tegen de Huawei Share NFC-zone tikken voor verbinding. Je kan daarna het scherm van je smartphone zien op je laptop en handig bestanden overzetten of berichtjes beantwoorden.

Huawei MateBook X Pro

De meegeleverde software kan je ook inschakelen om drivers up to date te houden en om systeemtests uit te voeren. Nagenoeg elke pc-fabrikant levert zulke tools, maar Huawei is de enige die het in een strak jasje stopt zonder teveel toeters en bellen. Verder is de pc vrij van bloatware, zoals het hoort binnen het premiumsegment.

De keuze van Windows 10 Home is voor sommigen geen probleem, maar wij zouden liever de Pro-versie zien om het toestel breed binnen bedrijven uit te kunnen rollen.

Batterijduur en laadtijd

De batterij in de Huawei MateBook X Pro eind 2018 presteerde bovengemiddeld en zette voor heel 2019 de maatstaf waar andere fabrikanten zich aan konden meten. In 2019 met de Intel Ice Lake-chips (10 nm) en nu ook de Tiger Lake-cpu’s heeft Intel een stap voorwaarts gezet qua energie-efficiëntie, maar de Huawei MateBook X Pro 2020 heeft een Comet Lake-chip (14 nm) aan boord. De kroon van batterijkoning heeft het in 2020 moeten afgeven aan Dell in onze testresultaten.

De 2020-versie zet wel een grote stap voorwaarts vergeleken met de 2018-versie wat betreft snelladen. Met de huidige cijfers hijst Huawei zich op niveau van andere premiumlaptops met een behoorlijk compacte USB-C-lader die de universele Power Delivery-standaard draagt. Hiermee kan je prima andere randapparatuur zoals je smartphone of tablet snelladen.

Conclusie

In 2018 was de introductie van Huawei op de Europese laptopmarkt heel duidelijk: innoveren met een eigen identiteit. In 2020 geldt dat nog steeds, maar de Huawei MateBook Pro X 2020 zet maar een kleine stap voorwaarts vergeleken met zijn voorganger. Voor de volgende stap moeten we kijken naar de opvallende MateBook X die pas in 2021 naar België komt.

De reden voor onze milde teleurstelling ligt bij Huawei, datde lat eind 2018 zelf zo hoog heeft gelegd. De Huawei MateBook X Pro 2020 is een kleine evolutie die iets beter presteert, maar daarvoor wat moet inboeten aan zijn uitstekende batterijduur. Het blijft een prima laptop, maar waar het de concurrentie overtrof in 2018 komt het nu enkel op gelijke hoogte.

.pro’s

  • Bloedmooi scherm
  • Premium design
  • Degelijke batterijduur
  • USB-C-hub in de doos

.contra’s

  • Plaatsing webcam
  • Beperkte upgrade
  • Intel Comet Lake

Tip: Huawei zet alle middelen in om Belgische laptopmarkt te veroveren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home