HP Z27u G3 review: knappe kleurechte USB-C-monitor

HP Z27k G3

De HP Z27u G3 springt onmiddellijk in het oog door een strak design met een hoogwaardige materiaalkeuze. Er mooi uit zien is één, maar ook op vlak van beeldkwaliteit stelt de USB-C-monitor niet teleur.

Een high-end monitor bij HP krijgt automatisch een Z op de achterkant geplakt. Een Z-monitor heeft in de regel accurate kleuren, strak design, en soms DreamColor als certificaat dat creative professionals ermee aan de slag kunnen. De HP Z27u G3 (417 euro excl. btw) moet het doen zonder DreamColor, maar in ruil krijg je wel een volwaardig docking station in een monitor via USB-C, mét netwerkaansluiting.

De monitor is de laatste in een reeks van acht Z-monitoren die vorig jaar werden aangekondigd en wordt vanuit de fabriek gekalibreerd om een accuraat beeld weer te geven. IT-admins kunnen gebruik maken van de HP Display Manager om handig alle schermen binnen het bedrijf te beheren. Wie HDR wenst, kijkt beter naar de HP Z27xs G3 (637 euro excl. btw) met een 4K DreamColor-scherm dat HDR 600-gecertificeerd is.

Minimalistisch design

Wat alle nieuwe Z-monitoren inclusief de nieuwe HP Z27u G3 wel delen, is een fonkelnieuw design dat uiterst minimalistisch oogt. De symmetrische schermranden, verwerkt in de schermplaat voor een randloos effect, ogen strak en professioneel. Vooraan op de monitor vind je overigens nergens het logo van HP. Centraal op de voet is er wel plaats voor. Wie zijn monitor ophangt aan een schermbeugel, krijgt dus een heel strak resultaat gepresenteerd.

HP Z27k G3

Ook met de meegeleverde schermvoet in de doos is het resultaat nog altijd heel strak. De smalle houder past bij de rest van het design. Minimalistisch betekent vaak een compromis sluiten tussen design en ergonomie, maar de HP Z27u G3 moet daar niets van weten. Je kan het scherm draaien, kantelen, roteren en in hoogte verstellen.

Het enige nadeel aan de dunne minimalistische beugel is dat kabelmanagement ietwat lastig is om echt strak af te werken. Achteraan zit er een klem halfweg de beugel om de kabels bij elkaar te pakken. Vanaf daar hangen ze los.

Uitgebreide connectiviteit

Wie naar de achterkant van de monitor kijkt en graag zijn scherm wil ophangen aan een beugel, stelt zich onmiddellijk vragen. Het strakke design vervangt de traditionele VESA-aansluitingen. Gelukkig stopt HP standaard in de doos een VESA-adapter waarmee je achteraan de monitor door middel van een adapterstuk een VESA 100×100-compatibele beugel kan bevestigen.

HP Z27k G3

Omdat de HP Z27u G3 dubbel dienst doet als docking station dankzij de USB-C-aansluiting, vind je onderaan de monitor heel wat aansluitingen terug: 1x HDMI (v2.0), 2x USB-A (USB 3.2 Gen 1), 1x DisplayPort (v1.4) in, 1x DisplayPort (v1.4) out, 1x USB-C (ondersteunt DisplayPort 1.4), veiligheidsslot en een netwerkaansluiting. Achteraan vind je nog twee extra USB-A-aansluitingen zodat je niet telkens onderaan de monitor moet zoeken. HP levert in de doos vier kabels: netsnoer, HDMI, DisplayPort en USB-C. Speakers of een webcam zitten niet in de monitor verwerkt en ruimen plaats voor het strakke design. HP biedt wel optionele speakers aan die je onderaan de monitor kan hangen.   

Wie zijn laptop met één kabel wil verbinden voor beeld en stroom, kiest uiteraard voor USB-C. Dat is ook de belangrijkste reden om deze variant in huis te halen. De USB-C-stekker levert tot 100 watt aan stroom, ruim voldoende voor de meeste laptops. Workstations die regelmatig zware workloads draaien, gebruiken best hun eigen meegeleverde voeding die meer stroom voorziet. Aan 100 watt bestaat namelijk het risico dat de workstation zich sneller ontlaadt dan oplaadt bij langdurig intensieve workloads.

Standaardafstelling kan beter

Wie deze monitor als creative professional wil gebruiken, is hier op zijn plaats. Tenzij je extra werkruimte nodig hebt, dan is een 4K-model meer gewenst en kijk je beter naar de HP Z27xs G3 DreamColor. De HP Z27u G3 dekt het volledige sRGB-spectrum (100,3 procent) in onze metingen. Ondanks een aparte DCI-P3-kleurprofiel in de monitor noteren we daar amper een bereik van 81,1 procent. We meten een maximale helderheid van 348 cd/m², een fractie lager dan de 350 cd/m² die HP officieel opgeeft. 

In de doos vinden we een kalibratierapport met een aantrekkelijke gemiddelde DeltaE van 0,8, wat uitstekend is. Elke waarde onder de 2 is heel goed. Gelukkig blijkt dat meegeleverde kalibratierapport ook te kloppen in tegenstelling tot bij de HP Z27k G3. In onze metingen varieert de DeltaE van 0,9 in de sRGB-instelling tot 2,1 in DCI-P3. De RGB-kleurverdeling ligt ook van nature goed met rood (101), groen (98,1) en blauw (100,9). Dat zie je ook terug bij de kleurtemperatuur: 6.514 Kelvin standaard uit de doos. Dat is haast perfect, 6.500 Kelvin is de norm.

De kwaliteit van het LCD-paneel is uitstekend. Na een kalibratieronde kunnen we de DeltaE amper laten zakken. HP heeft in de fabriek al standaard het maximale eruit gehaald. Plug and play, eenvoudiger kan haast niet.

Uitstekende garantievoorwaarden

Dankzij de WQHD-schermresolutie heb je meestal genoegwerkruimte om productief te werken. Wie meer wenst, kijkt beter uit naar een 4K-model. Het 27 inchscherm is groot genoeg voor kantoorwerk en voor de meeste grafische taken. Dankzij de USB-C-connectiviteit heb je met één kabel genoeg voor je pc of Mac om connectie te maken.

Enige smet op het blazoen: de meegeleverde USB-C-kabel is maar één meter lang, wat aan de korte kant. Zeker voor laptops met maar aan één kant USB-C-aansluitingen, heb je geen keuze of je de laptop liever links of rechts van de monitor positioneert.

Om instellingen te veranderen aan het scherm werkt HP voortaan met een handige vierpuntdruktoets rechts achteraan het scherm. Het werkt niet zo vlot als de joystick die LG hanteert bij zijn monitoren, maar het is een grote stap voorwaarts vergeleken met de traditionele knoppen onderaan het scherm. Instellingen veranderen doe je nu bliksemsnel en intuïtief.

HP Z27k G3

Uitzonderlijk binnen het segment is de standaard garantietermijn van 3 jaar op elke Z-monitor, waaronder deze HP Z27u G3. HP gaat zelfs een stap verder en vervangt het toestel van zodra er nog maar één subpixel stuk gaat onder de noemer Zero BrightDot-garantie. Op vlak van prijs-kwaliteitverhouding zijn er scherper geprijsde monitoren, maar bovenstaande voordelen vind je daar meestal niet.

Conclusie

De HP Z27u G3 (417 euro excl. btw) charmeert met zijn strakke design en uitgebreide flexibiliteit dankzij USB-C en het geïntegreerde docking station met ethernetaansluiting. De beeldkwaliteit is uitstekend standaard uit de doos.

Dit is een uitstekende monitor voor de zakelijke professional die de USB-C-aansluiting van zijn of haar laptop wil maximaliseren. Alle toekomstige laptops maken gebruik van deze aansluiting, dus ook indien je vandaag nog geen compatibele laptop hebt, loont het de moeite om in een USB-C-monitor te investeren. De HP Z27u G3 is wat ons betreft een prima kandidaat voor je bureau, thuis en op kantoor.

.pro’s

  • Premium afwerking
  • Minimalistisch design
  • USB-C met docking station
  • Kwalitatief 4K-paneel

.contra’s

  • Korte USB-C-kabel in de doos

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home