HP Z27k G3 review: stijlvolle veelzijdige 4K USB-C-monitor

HP Z27k G3

De HP Z27k G3 springt onmiddellijk in het oog door een strak design met een hoogwaardige materiaalkeuze. Er mooi uit zien is één, maar de beeldkwaliteit is net zo belangrijk. Daar laat HP een steek vallen met deze USB-C 4K-monitor.

Een high-end monitor bij HP krijgt automatisch een Z op de achterkant geplakt. Een Z-monitor heeft in de regel accurate kleuren, strak design, en soms DreamColor als certificaat dat creative professionals ermee aan de slag kunnen. De HP Z27k G3 (439 euro excl. btw) moet het doen zonder DreamColor, maar in ruil krijg je wel een volwaardig docking station in een monitor via USB-C, mét netwerkaansluiting.

De monitor is de laatste in een reeks van acht Z-monitoren die eind vorig jaar werden aangekondigd en wordt vanuit de fabriek gekalibreerd om een accuraat beeld weer te geven. IT-admins kunnen gebruik maken van de HP Display Manager om handig alle schermen binnen het bedrijf te beheren. Wie HDR wenst, kijkt beter naar de HP Z27xs G3 (539 euro excl. btw) met een 4K DreamColor-scherm dat HDR 600-gecertificeerd is.

Minimalistisch design

Wat alle nieuwe Z-monitoren inclusief de nieuwe HP Z27k G3 wel delen, is een fonkelnieuw design dat uiterst minimalistisch oogt. De symmetrische schermranden, verwerkt in de schermplaat voor een randloos effect, ogen strak en professioneel. Vooraan op de monitor vind je overigens nergens het logo van HP. Centraal op de voet is er wel plaats voor. Wie zijn monitor ophangt aan een schermbeugel, krijgt dus een heel strak resultaat gepresenteerd.

HP Z27k G3

Ook met de meegeleverde schermvoet in de doos is het resultaat nog altijd heel strak. De smalle houder past bij de rest van het design. Minimalistisch betekent vaak een compromis sluiten tussen design en ergonomie, maar de HP Z27k G3 moet daar niets van weten. Je kan het scherm draaien, kantelen, roteren en in hoogte verstellen.

Het enige nadeel aan de dunne minimalistische beugel is dat kabelmanagement ietwat lastig is om echt strak af te werken. Achteraan zit er een klem halfweg de beugel om de kabels bij elkaar te pakken. Vanaf daar hangen ze los.

Uitgebreide connectiviteit

Wie naar de achterkant van de monitor kijkt en graag zijn scherm wil ophangen aan een beugel, stelt zich onmiddellijk vragen. Het strakke design vervangt de traditionele VESA-aansluitingen. Gelukkig stopt HP standaard in de doos een VESA-adapter waarmee je achteraan de monitor door middel van een adapterstuk een VESA 100×100-compatibele beugel kan bevestigen.

HP Z27k G3

Omdat de HP Z27k G3 dubbel dienst doet als docking station dankzij de USB-C-aansluiting, vind je onderaan de monitor heel wat aansluitingen terug: 1x HDMI (v2.0), 2x USB-A (USB 3.2 Gen 1), 1x DisplayPort (v1.4) in, 1x DisplayPort (v1.4) out, 1x USB-C (ondersteunt DisplayPort 1.4), veiligheidsslot en een netwerkaansluiting. Achteraan vind je nog twee extra USB-A-aansluitingen zodat je niet telkens onderaan de monitor moet zoeken. HP levert in de doos vier kabels: netsnoer, HDMI, DisplayPort en USB-C. Speakers of een webcam zitten niet in de monitor verwerkt en ruimen plaats voor het strakke design. HP biedt wel optionele speakers aan je onderaan de monitor kan hangen.   

Wie zijn laptop met één kabel wil verbinden voor beeld en stroom, kiest uiteraard voor USB-C. Dat is ook de belangrijkste reden om deze variant in huis te halen. De USB-C-stekker levert tot 100 watt aan stroom, ruim voldoende voor de meeste laptops. Workstations die regelmatig zware workloads draaien, gebruiken best hun eigen meegeleverde voeding die meer stroom voorziet. Aan 100 watt bestaat namelijk het risico dat de workstation zich sneller ontlaadt dan oplaadt bij langdurig intensieve workloads.

Standaardafstelling kan beter

Wie deze monitor als creative professional wil gebruiken, moeten we allereerst teleurstellen. Mogelijk is de HP Z27xs G3 DreamColor-variant een betere match. De HP Z27k G3 dekt net niet het volledige sRGB-spectrum (96,9 procent) in onze metingen en ondanks een aparte DCI-P3-kleurprofiel in de monitor noteren we daar amper een bereik van 78,1 procent. We meten een maximale helderheid van 359 cd/m², net iets hoger dan de 350 cd/m² die HP officieel opgeeft. 

Het resultaat standaard uit de doos. De rooskleurige cijfers binnen het sRGB-bereik in het kalibratierapport lijken niet te kloppen.
Na kalibratie komen we uit op uitstekende waarden die heel dicht tegen de realiteit aanleunen binnen het sRGB-kleurbereik.

In de doos vinden we een kalibratierapport met een aantrekkelijke gemiddelde DeltaE van 0,34, wat uitstekend is. Helaas blijkt in de praktijk daar niet echt iets van de kloppen. In onze metingen varieert de DeltaE van 2,2 in de sRGB-instelling tot 3,9 in DCI-P3. Het grootste probleem situeert zich in de afstelling van de blauwe hoofdkleur. Die ligt iets te hoog (106 procent) vergeleken met groen (96 procent) en rood (98 procent). In dezelfde grootorde zien we de kleurafwijking terugkomen in de DCI-P3 preset en REC709.

We zien echter wel dat de kwaliteit van het gebruikte paneel heel goed is. Na een kalibratieronde kunnen we de DeltaE laten dalen naar 1,1 wat betreft kleur en 0,9 voor de witbalans. Die laatste staat met de standaardinstellingen veel te koel afgesteld op 6.841 Kelvin. 6.500 Kelvin is de standaard waar elke monitor naar moet streven.

Uitstekende garantievoorwaarden

Dankzij de 4K-schermresolutie heb je genoeg werkruimte om productief te werken. Het 27 inchscherm is groot genoeg voor kantoorwerk en voor de meeste grafische taken. Dankzij de USB-C-connectiviteit heb je met één kabel genoeg voor je pc of Mac om connectie te maken. Hou er wel rekening mee dat de meegeleverde USB-C-kabel van één meter eerder aan de korte kant is. Wie meer nodig heeft, kan beter bij de aankoop een extra lange kabel in huis halen.

Om instellingen te veranderen aan het scherm werkt HP voortaan met een handige vierpuntdruktoets rechts achteraan het scherm. Het werkt niet zo vlot als de joystick die LG hanteert bij zijn monitoren, maar het is een grote stap voorwaarts vergeleken met de traditionele knoppen onderaan het scherm. Instellingen veranderen doe je nu bliksemsnel en intuïtief.

HP Z27k G3

Uitzonderlijk binnen het segment is de standaard garantietermijn van 3 jaar op elke Z-monitor, waaronder deze HP Z27k G3. HP gaat zelfs een stap verder en vervangt het toestel van zodra er nog maar één subpixel stuk gaat onder de noemer Zero BrightDot-garantie. Op vlak van prijs-kwaliteitverhouding zijn er scherper geprijsde monitoren, maar bovenstaande voordelen vind je daar meestal niet.

Conclusie

De HP Z27k G3 charmeert met zijn strakke design en uitgebreide flexibiliteit dankzij USB-C en het geïntegreerde docking station met ethernetaansluiting. De beeldkwaliteit is uitstekend, maar standaard uit de doos moet je eerst nog wel een paar parameters tunen om het maximale eruit te halen.

Wanneer dat gebeurd is, is dit een uitstekende monitor voor de zakelijke professional die de USB-C-aansluiting van zijn of haar laptop wil maximaliseren. Alle toekomstige laptops maken gebruik van deze aansluiting, dus ook indien je vandaag nog geen compatibele laptop hebt, loont het de moeite om in een USB-C-monitor te investeren. De HP Z27k G3 is wat ons betreft een prima kandidaat voor je bureau, thuis en op kantoor.

.pro’s

  • Premium afwerking
  • Minimalistisch design
  • USB-C met docking station
  • Kwalitatief 4K-paneel

.contra’s

  • Korte USB-C-kabel in de doos
  • Fabriekskalibratie valt tegen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home