HP Elite Folio review: we lopen niet warm van een laptop met ARM

De HP Elite Folio belooft een twee-in-één-oplossing te zijn voor iedere kantoormedewerker. Vanuit laptopstand, trek je het scherm gewoon over het toetsenbord om in tabletmodus verder te gaan. Is de HP Elite Folio echt het toestel dat iedere hybride werknemer wil hebben?

Wie een HP Elite Folio koopt (1.329 euro, excl. btw), schaft een werktoestel aan dat Windows draait op een ARM-processor. De vraag of de HP Elite Folio het beste is wat te krijgen valt op de laptopmarkt, beantwoordden we eigenlijk al in onze Windows op ARM-test.

We vertelden dat ons geduld dagelijks op de proef werd gesteld. Het touchpad en aanrakingsscherm hebben de reactiesnelheid van een slak, externe apparaten kunnen anders reageren en nog niet alle applicaties ondersteunen ARM.

lees ook

Windows op ARM getest: Microsoft brengt een onafgewerkte ervaring op de markt

Vergeet multitasken

Multitasken mag je tot slot achterwege houden. Het toestel verdraagt de werkdruk van een journalist niet en voelt zich meer op zijn gemak bij de werknemer die niet meer dan twee programma’s tegelijk open heeft staan. Dat terwijl de dunne, elegante randen rondom het scherm er net voor zorgen dat er meer schermruimte overblijft om te multitasken. Het 13 inch-scherm pakt goed uit in de hoogte, met een 3:2 beeldverhouding, wat het aangenaam maakt om twee tabbladen naast elkaar te plaatsen.

Een toestel dat in de schermspecificaties ideaal lijkt om te multitasken, wordt genekt door de processor. Een testtoestel dat toekomt op onze redactie laten we doorgaans een stevig aantal proeven doorlopen. Ditmaal waren we echter snel uitgetest. Van onze selectie bleek bitter weinig compatibel met ARM.  

Testen voor de processor wezen wel uit dat de maximale prestaties een pak lager liggen dan bij Intel-processors. Tegenover een Intel Core i7 liggen de prestaties van de HP Elite Folio ongeveer de helft lager. Vergelijken we met een Intel Core i5 dan zie je in de grafiek dat de verschillen opvallend blijven.

Duiken we wat verder in de binnenkant zien we dat er ook een probleem ligt bij de SSD. Bestanden lezen blijkt aan een redelijke snelheid van 3.129 MB/s te gaan, maar bij het wegschrijven zakken de prestaties terug naar 1.630 MB/s.

Oplader meenemen optioneel

De keuze voor een ARM-processor, meer specifiek de Qualcomm Snapdragon 8cx, verantwoorden IT-bedrijven steeds met de lange batterijprestaties die je krijgt. Aan beloftes van geweldige prestaties wagen de bedrijven zich ook, maar daar waarschuwden we al dat het verstandig is om een techgigant niet op zijn woord te geloven.

We moesten tijdens onze testperiode inderdaad nooit naar de oplader sprinten om het toestel van de batterijdood te redden. De resultaten uit het testlabo verduidelijken de situatie verder. In de eerste testen gaf het toestel het op na 773 minuten gepresteerd te hebben, in de tweede testsuite bereikte het toestel dat punt na 1.062 minuten. De HP Elite Folio steekt met dergelijke gemiddeldes met kop en schouders boven het merendeel van de Intel-concurrentie uit.

Door onze grote poel aan data kunnen we dan alleen weer staven dat een lang uithoudingsvermogen geen exclusief aspect is dat enkel in een Qualcomm-processor terug te vinden is. De Dynabook Portégé X40L, met een Intel Core i7-1260P, hield het in de eerste testsuite 693 minuten uit en ook in de tweede testsuite is het verschil in minuten niet heel groot (996 minuten tegen 1.062 minuten).

De HP Elite Folio scoort wel extra punten met de snelle oplaadtijd. Van leeg naar halfvol laden duurt slechts 22 minuten en daar kan je dus al een aanzienlijk deel van de werkdag mee overbruggen. Tot tachtig procent laden, presteert het toestel ook binnen het uur (45 minuten).

Strak design

Een lang uithoudingsvermogen is zeer geschikt voor de hybride werker die niet altijd op kantoor bij het stopcontact zit te werken. Daar speelt het draagbare gewicht (1.328 gram) en het twee-in-één-aspect van de laptop perfect mee samen. Het toestel gebruik je zowel als laptop op je bureau of neem je mee op verplaatsing en zet je eenvoudig in tabletmodus door het scherm over het toetsenbord heen te klappen.

Nu we het al over de buitenkant van het toestel hebben, wijden we graag nog wat woorden aan het strakke design. De HP Elite Folio is in uiterlijke verschijning een lust voor het oog. Op de achterzijde van het toestel zit een zwarte, zachte case tegen het toestel aangeplakt. Op de bovenkant van het toestel zit een plooilijn in het midden van deze case, zodat het zachter materiaal mooi dubbelklapt in tabletmodus. Verder voelen de toetsen zacht aan en maken ze weinig geluid tijdens het typen. Boven het toetsenbord zit nog een oplaadpunt voor de bijgeleverde pen weggewerkt.  

Lage helderheid, veel reflectie

Wat dan weer niet in het voordeel van de hybride werknemer spreekt is de lage schermhelderheid. Wie niet altijd op zijn bureaustoel zit, zal ongetwijfeld sporadisch in uitdagende lichtomstandigheden terechtkomen. De schermhelderheid gaat echter maar tot een maximum van 321 cd/m² en dat is al snel te weinig. Samen met een glossy afwerking waarin je hard weerspiegelt in ieder type licht, kan het een uitdaging worden om bijvoorbeeld op de trein aan het raam te werken.

Op die trein werk je in tabletmodus plaatsbesparend, maar het echte doorwerken zit er dan niet meer in. Dat ligt voor een groot deel aan het scherm dat aanrakingen met een opmerkelijke vertraging registreert. Bijkomend is het toestel door de 3:2 beeldverhouding gewoon niet handig vast te houden in tabletmodus. Tijdens onze testperiode merken we dan ook op dat we het toestel nooit in tabletmodus gebruiken, zelfs niet op verplaatsing.

Geen plaats voor extern apparatuur

HP promoot het toestel wel degelijk bij ‘mensen die op verschillende plekken werken’ en koos waarschijnlijk vanuit die gedachten ervoor om maar twee poorten op het toestel te zetten. Zelfs een aan-uit-knop is niet te vinden aan de zijkant, voor het strakke design zit deze weggewerkt in het toetsenbord. Zowel links als rechts is één USB-C-poort voorzien en daar moet je het mee zien te redden. Op verplaatsing zijn externe apparaten toch niet van toepassing en opladen doe je via één USB-C-poort, soms is het gezien de korte kabel gewoon handiger om links of net rechts te laden.

Essentieel voor een werknemer die niet fysiek naar de vergaderzaal komt, zijn degelijke camera’s en speakers. Schuif je het ingebouwde privacy klepje voor de camera weg, dan blijft het erg donker voor de 720p HD-camera. Zelfs overdag met een felle lamp op je gericht, lijkt het alsof je de lampen thuis uitlaat en maar weinig buitenlicht in je bureau doordringt.

Meeting om 11:04 overdag, met de bureaulamp al op me gericht

De Brio 505 van Logitech blies ons op dat vlak van onze sokken. Vergelijkende foto’s vind je hier in de review van dit toestel en daar valt het op dat de HP Elite Folio je te donker in beeld brengt, de Trust 4K Webcam al snel overcompenseert en de Brio 505 de perfecte balans kan houden. De speaker vangt je stemgeluid wel met degelijke kwaliteit op en je gesprekspartner verstaan is gelukkig ook geen probleem.

Duidelijke rekensom

De HP Elite Folio is een toestel met veel show, maar weinig inhoud. Het netjes afgewerkte, strakke design en het laptopscherm dat je naar voren over het toetsenbord trekt, zien er professioneel uit. Ga je ermee aan de slag, dan loop je al snel tegen de beperkingen van een ARM-processor op vlak van werkvermogen. Een lange batterijduur trekt dat opnieuw wat meer naar de positieve kant. De tabletmodus benut je verder bijna nooit doordat het scherm te groot uitvalt om netjes vast te houden. Het verhaal is pas rond als we de camera van ondermaatse kwaliteit erbij tellen en wie de rekensom dan maakt, ziet dat een grote batterij niet opweegt tegen de nadelen in een toestel van 1.329 euro (excl. btw).

.pro’s

  • Sterke batterij
  • 2-in-1-toestel
  • Net design

.contra’s

  • Registreert aanrakingen op touchpad laat
  • Multitasken gaat erg traag
  • Camera vangt te weinig licht op

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home