Microsoft verkent een nieuwe mogelijkheid door het Windows-besturingssysteem op een ARM-chip te zetten. Traditioneel was het systeem voorbehouden voor de x86- en x64-processoren. Misschien houdt het systeem beter nog even vast aan zijn tradities?
We merken vanaf ons eerste gebruik dat we meer geduld moeten hebben met de HP Elite Folio die we enkele weken als werktoestel gebruikten. Een Snapdragon 8cx Gen 2 drijft het toestel aan en Intel maakt plaats voor een ARM-processor.
Windows op een ARM-chip is een nieuwe ervaring die Microsoft wil geven aan gebruikers. “ARM-aangedreven apparaten zijn bijzonder interessant omdat de energiezuinige aard van de Arm-architectuur ervoor zorgt dat deze apparaten een langere batterijduur bieden en geweldige prestaties leveren”, klinken de veelbelovende woorden van Microsoft. Geloof een techgigant niet op zijn woord, is de boodschap.
Geduldige mensen gezocht
Het toestel daagt je geduld uit met de reactiesnelheid van apps. Terwijl we in ons dagelijks werkritme het gewend zijn dat Teams en Outlook in de achtergrond draaien, terwijl enkele tabbladen op Chrome de ene kant van het scherm vullen en de andere kant in beslag wordt genomen door een Word-document, heeft ons ARM-toestel er moeite mee.
Over een werkdag heen heb je genoeg tijd om heel wat openstaande apps en tabbladen te verzamelen. De toename aan het aantal openstaande programma’s, gaat hand in hand met een toename van het aantal haperingen op het toestel.
Last van een namiddagdipje? Je werktoestel ook.
Ongeacht het tijdstip, trakteert het toestel ons ook op een touchpad dat regelmatig onze bewegingen niet registreert. De overgang van typen op het toetsenbord naar een aanraking op het touchpad, vraagt genoeg tijd om ondertussen al vijf rondjes op het touchpad gedraaid te hebben.
Microsoft is voorstander, maar loopt zelf achter
We dagen dan Microsoft zelf eens uit en wagen een poging om wat apps uit de Microsoft Store te downloaden. De techgigant is zelf een enorme voorstander van het idee dat ontwikkelaars hun apps gaan aanpassen naar ARM. Zelf het goeie voorbeeld geven, lijkt ons dan de beste reclame. De Microsoft Store blijft voor enkele seconden inladen en in de tussentijd vraag je jezelf af of het programma crashte of toch nog gaat werken.
Microsoft heeft er duidelijk moeite mee om zijn eigen apps aan te passen op de ARM-architectuur. Dat terwijl de techgigant Windows wel laat draaien op ARM en promoot in zijn eigen Surface Pro 9 laptops. Microsoft durft de sprong naar Qualcomm SQ3 met een ARM-processor niet volledig te maken. Daarvoor zal het bedrijf nog moeten leren van Apple. De concurrent wist namelijk de ARM-chip-architectuur te optimaliseren naar een chip die de ervaring van macOS verbetert.
Het sterkste punt dat Microsoft aanhaalt om de keuze voor ARM te verantwoorden zit in de batterij. Het systeem gaat zuinig om met energie en op een volle batterijlading kan je makkelijk een werkdag doorbrengen.
Niet altijd compatibel
Duiken we wat dieper in de Microsoft Store dan komen we tot de vaststelling dat heel wat applicaties nog niet compatibel zijn met het toestel. Met populaire en alomtegenwoordige apps als YouTube vinden we dat toch een probleem waar we wat gewicht aan mogen hangen.
In een review van The Verge merkte de auteur op dat een YouTube-video steeds bevroor terwijl de audio wel bleef doorkomen. Zelf hebben we een positieve ervaring met de webversie van het platform. De app kan is niet compatibel met het systeem dus je bent wel aangewezen op de webversie. We ondervonden echter nooit problemen met het afspelen van een video.
Bij een app die wel te installeren was ondervonden we dan weer dat de downloadbalk bleef vasthangen. Na een volledige download veranderde de tekst onder de balk wel in gereed, maar de blauwe knop om de applicatie te startte bleef in zijn laadlogo hangen. Pas na de Microsoft Store opnieuw op te starten, konden we de applicatie in gebruik nemen. Het is natuurlijk moeilijk te beoordelen in dit geval in hoeverre daar de ARM-processor schuld aan heeft. Wat we wel kunnen zeggen is dat de appwinkel over het algemeen sneller reageert met een Intel-systeem, terwijl Microsoft net zelf mee de kar van ARM wil trekken.
Hoopgevend
Games spelen op het systeem bleek in ieder geval geen enkel probleem te zijn. Haperingen of vertragingen ondervonden we niet. Op dit vlak merkten we niet dat we geen Intel-toestel in onze handen hadden.
Gameprestaties zijn misschien in de kantooromgeving minder van belang en daarom testen we verder met Adobe Express. De app van Adobe Express startten we moeiteloos op. Bij het creëren van een poster hebben we niet de indruk dat we overdreven lang moeten wachten. Er kan een kleine vertraging zitten op het inladen van afbeeldingen en figuren, maar voor het gebruik van een Adobe-app duurt het niet langer dan op andere laptops.
ARM en externe apparaten
Ervaringen met externe apparaten beïnvloeden ARM ook. De Logi Dock gaven we eerder een goeie beoordeling, maar verbinden we het toestel met een ARM-laptop, dan vertoont de luidspreker plots kuren. In een videovergadering schroeven we het volume goed omhoog om iedereen te verstaan. Om opnieuw over te schakelen naar muziek na de vergadering, zetten we het volume terug op vier. Spelen we de muziek weer af, dan schieten we in paniek terug naar de volumeknop. De laptop leeft hier zijn eigen leven en kiest ervoor om het volume opnieuw zo hoog als in de vergadering te zetten.
Bovendien is het sowieso een uitdaging om een extern apparaat op een ARM-laptop aan te sluiten. De laptops moeten draagbaar en licht zijn, met een uitstekende batterij. De toestellen staan dus niet bekend om de talrijke aanwezigheid van USB-poorten. Op mijn testtoestel, een HP Elite Folio, krijgen we twee USB-C-aansluitingen en niets meer.
In je algemene ervaring met de ARM-chip kan je je beter klaar houden voor een heleboel frustrerende momenten. Microsoft moedigt ontwikkelaars aan om hun apps klaar te maken voor een ARM-architectuur, maar toont tegelijk dat het zijn zaken met Windows nog niet op orde heeft. We vragen ons af of het verstandig is om een onafgewerkt product naar de markt te brengen en het imago van Windows op ARM nog te redden valt.