Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF review: Scherp printen, weinig betalen

Epson trekt de kaart van een lage cost of ownership met de WF-C5790DWF. Zowel de kost per pagina als het stroomverbruik moeten competitief laag liggen. Wat is daarvan aan, en wat is de invloed van die ambitie op de prijs van het toestel?

De Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF (299 euro incl. BTW) is een professionele A4 printer, scanner, kopieerapparaat en faxmachine bedoeld voor kmo’s of middelgrote teams binnen organisaties. Het toestel maakt gebruik van inkjettechnologie, maar dat is standaard in de hele Epson line-up. Epson zet over de ganse lijn in op zuinig en economisch printen met inkjettechnologie, en dit toestel moet bijdragen aan die ambitie.

Groot scherm

Bij het uitpakken van de printer valt meteen het 4,3 inch-aanraakscherm op. Dat is een stuk groter dan wat we in dit type toestel gewend zijn. Concurrent Brother houdt het bij vergelijkbare toestellen bijvoorbeeld op 3,5 inch. Via dat grote scherm en de quickstart-guide word je meteen door het installatieproces geleid. Dat heeft niet veel om het lijf: na een automatische initialisatie van ongeveer tien minuten is de WorkForce klaar voor gebruik.

 

Bij het uitpakken van de printer valt meteen het 4,3 inch-aanraakscherm op.

 

De inkt van de Epson Workforce Pro WF-C5790DWF wordt geleverd in zakken met een capaciteit tot 10.000 pagina’s. Die klikken eenvoudig in de printer, waar het gros van de machinerie zit om aan de slag te gaan met de inkt. De kost per pagina voor zwart-wit-afdrukken ligt op ongeveer 1,2 eurocent, voor kleur komt dat op 4,2 cent. Dat is zoals Epson zelf ook aangeeft best weinig. Is de inkt op, dan moet je nog steeds de zakken vervangen. Het goedje bijvullen via flesjes zoals bij de Ecotank-line-up is voorlopig nog geen optie voor deze WorkForce. Epson claimt zelf een stuk goedkoper te zijn dan de concurrentie, maar voor de (duurdere) Brother MFC-J6945DW noteren we prijzen van respectievelijk 0,91 en 3,03 eurocent.

Duur zijn de pagina’s in ieder geval niet. Bovendien boet je niet in op kwaliteit of snelheid. Een enkele pagina is bij ons in vijf seconden klaar, op een testbestand van 17 pagina’s moet je 41 seconden wachten. Epson zelf claimt een afdruksnelheid van 24 pagina’s per minuut, en onze bevindingen tonen aan dat die specificatie niet uit de lucht is gegrepen.

Hoge kwaliteit

De afdrukkwaliteit voor tekst is eveneens netjes. Bekijken we de afgedrukte pagina’s in detail, dan moeten zien we erg scherpe tekst. Tot Calibri tekengrootte 2 blijft het resultaat afgelijnd en leesbaar. Dat is een knap resultaat, dat nog maar heel weinig ruimte voor verbetering laat. De Epson laat de eerder vernoemde Brother hier achter zich.

 

Inkt vervangen is zo eenvoudig als de juiste zakjes in de verwijderbare houder leggen en het geheel in de printer klikken.

Ook de kleurprestatie van deze WorkForce is best knap. We testen zowel enkele spreadsheets met grafieken als een handvol fototestpagina’s op gewoon kantoorpapier, en merken scherp afgelijnde kleuren en effen kleurvlakken. Wie zich ook hier over de pagina buigt en op zoek gaat naar foutjes, merkt dat zwarte verticale lijnen in kleurvakken heel soms een heel klein beetje verspringen. Een dergelijke analyse legt ook heel dunne witte horizontale lijntjes bloot. Het valt niet op, maar je hoeft evenmin lang te zoeken om de kleine foutjes te ontdekken. Dat is jammer, want verder ontbreekt ieder spoor van lijnvorming, waardoor de Epson Workforce Pro WF-C5790DWF zelfs met de lijntjes beter presteert dan veel van zijn concurrenten. We kunnen misschien nog opmerken dat kleur iets donkerder uit de printer rolt dan nodig, maar het verschil is niet zo groot.

Duplex

De printer is voorzien van een automatische duplexfunctie, maar die kan accurater. Na 12 seconden wachten verschijnt onze testpagina, en daarop merken we duidelijk dat het document na het omkeren een klein beetje scheef door de printer gaat. Reken op een afwijking van ongeveer 0,5 centimeter. Opnieuw valt dit ruimschoots binnen de toleranties van wat vlot merkbaar is.

 

Tot Calibri tekengrootte 2 blijft het resultaat afgelijnd en leesbaar.

 

Scannen en kopiëren via het aanraakscherm gaat intuïtief. In 7 seconden is een tekstpagina ingescand en afgedrukt. Zoals we vaak zien wordt de tekst na het kopiëren ook hier iets vetter, al blijft het verlies van scherpte mooi binnen de perken.

De standaardlade van de WorkForce biedt ruimte voor zo’n 330 vellen papier. Het toestel kan overweg met zowat alle formaten, zolang ze niet groter zijn dan A4. Daar heeft onze Brother een streepje voor, aangezien met A3 overweg kan. Dat maakt de MFC-J6945DW meteen een stuk duurder dan de Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF, die met een adviesprijs van 299 euro messcherp geprijsd is.

Boordevol functies

Wat connectiviteit betreft is de printer goed voorzien. Verbinden met het draadloze netwerk is via het display kinderspel. Ethernet is ook beschikbaar, samen met Wifi-direct en USB. Ook voorziet Epson NFC. In een omgeving waar veiligheid primeert kan je de WF-C5790DWF vertrouwelijk laten printen, en bedrijven die van legacy houden zullen blij zijn met de eenvoudige scanfunctie.

De printer laat je toe om heel snel contacten toe te voegen en profielen aan te maken, zodat je snel een fax kan sturen naar een belangrijke klant, of met enkele drukken op de knop een bestand naar je mailadres scannen. Daarvoor moet je wel eerst de mailserver op het toestel configureren.

Kampioen in zijn prijsklasse

De WorkForce Pro WF-C5790DWF (299 euro incl. BTW) is niet de absolute prijskampioen wat kost per pagina betreft zoals Epson beweert. Ook wat stroomverbruik betreft is het verschil met de Brother klein. Neem je het hele pakket in rekening, dan is de printer desalniettemin erg interessant. We vergelijken met de WorkForce Pro WF-C5790DWF omdat die dezelfde doelgroep aanspreekt en we er onlangs mee aan de slag gingen, maar de A3-functionaliteit van dat toestel zorgt voor een prijskaartje dat met 599 euro ongeveer het dubbele is van de Workforce. We staan er eigenlijk van versteld dat Epson zoveel biedt voor een dergelijk budget. In zijn prijsklasse is deze Epson wat ToC betreft wel heer en meester. Bovendien is de afdrukkwaliteit op enkele schoonheidsfoutjes na meer dan uitstekend, en is de snelheid bovengemiddeld.

Zoek je een capabele, eenvoudig te onderhouden, gebruiksvriendelijke en snelle kantoorprinter aan een scherpe prijs, dan raden we zonder schroom deze Epson aan.

 

.pro’s

  • Hoge afdrukkwaliteit voor tekst
  • Snel
  • Groot en responsief aanraakscherm
  • Gebruiksvriendelijk
  • Scherpe adviesprijs

.contra’s

  • Slordigheden bij kleurenprints

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home