Dynabook Tecra A40-J review: doordacht, maar niet vrij van frustraties

De Dynabook Tecra A40-J doet geen hoofden draaien. Het ietwat saaie toestel combineert echter een aantrekkelijk prijskaartje met gebalanceerde specificaties. Is dit het werkpaard dat je nodig hebt?

De Tecra A40-J van Dynabook (het vroegere Toshiba) is een beetje een grijze muis. De donkerblauwe laptop ziet er sec en professioneel uit. Het toestel is niet flinterdun, maar ook zeker niet overdreven dik. Het weegt best veel vergeleken met ultrabooks, maar bokst gezien de prijs in de juiste gewichtsklasse. Het matte 14 inch full HD-scherm heeft mooie kleuren, maar kampt met een beperkte helderheid en een matige kleur-echtheid. Zo kunnen we nog wel even verder gaan. Dynabook wil met dit toestel een gedegen werker in de markt zetten: een stille zwoeger die doet wat hij moet.

Bouwkwaliteit

Langs de buitenkant vertaalt zich dat zoals gezegd in een sober maar op het eerste gezicht kwalitatief toestel. De laptop voelt robuust en stevig aan. Binnenin zien we verlichte toetsen die aangenaam wegtypen met voldoende reliëf. De schermrand onderaan is onaangenaam breed, maar de andere drie randen kunnen er wel mee door. Bovenaan maakt Dynabook zijn eerste vergissing: de laptop heeft een webcam die je kan afdekken met een privacy-schuifje. Dat schuifje is enkel en alleen magnetisch bevestigd. Schuif je wat wild, dan mag je het op de grond gaan zoeken.

Het touchpad herbergt de tweede, veel grotere, tekortkoming. Hoewel het over het algemeen responsief is, kiest Dynabook voor een wel erg kleine oppervlakte. Dat verergert de fabrikant door links bovenaan een vingerafdruksensor te verwerken in het touchpad zelf. Die voert daar één tak met glans uit: serieus in de weg zitten. Klikken lukt prima, maar voelt onaangenaam. Het hele touchpad voelt gewoon goedkoop aan en is écht niet aangenaam om mee te werken. Pijnlijk.

Voor de selectie van poorten op de Tecra A40 verdient Dynabook wel felicitaties. We tellen twee keer USB C, twee keer USB A, een volwaardige HDMI-aansluiting, een microSD-kaartlezer en een rasechte Ethernet-poort. Ook je ouderwetse hoofdtelefoon kan je in dit toestel kwijt. Van ouderwets gesproken: hoewel je de laptop via de USB C-poorten kan opladen, krijg je een eigen lader mee in de doos die in een speciaal daarvoor bedoelde opening past.

Aan de binnenkant

Aan de binnenkant zit een netjes gecureerde selectie van gebalanceerde hardware. De Intel Tiger Lake Core i5-1135G7 krijgt in ons testmodel gezelschap van 8 GB aan RAM en een 256 GB-SSD. Die 8 GB is misschien een beetje gierig, al kom je er bij licht kantoorgebruik wel mee toe.

De processor doet het goed. De Microsoft Surface Laptop 4 heeft vrijwel identieke specificaties en de twee toestellen zetten erg gelijkaardige cijfers neer.

Op onze GeekBench-test is de score voor de multicore-test iets lager, al is die test daar de vreemde eend in de bijt. In de praktijk merken we consistent hogere prestaties.

Dat zien we ook tijdens onze stresstest. Gedurende ongeveer 40 seconden houdt de chip een knappe 3,8 GHz aan. Lager dan 3,2 GHz zakt de klokfrequentie nooit, ook niet wanneer de laptop warm wordt. In principe mag de Core i5-1135G7 terugvallen naar zijn basisfrequentie van 2,4 GHz, maar dat gebeurt niet. Dynabook heeft de koeling duidelijk onder de knie.

We vergelijken in bovenstaande grafiek ook met een krachtpatser: de Zbook Firefly 15 G8 van HP. Zoals je ziet, is de Core i7-1165G7 beter maar is het verschil nu ook niet waanzinnig. De AMD Ryzen 7 4700U in de Lenovo ThinkBook 14 G2 overtreft alle Intelchips met gemak. Dat is frappant, aangezien de ThinkBook ook een zakelijke budgetlaptop is die zich op dezelfde doelgroep richt als de Tecra van Dynabook.

Kijken we breder naar algemene prestaties, dan zien we de beperkingen van de 8 GB aan RAM. Let op: de Dynabook Tecra A40-J laat verdienstelijke resultaten zien, maar de andere laptops doen het beter. Dit toestel is configureerbaar tot 32 GB aan DDR4-geheugen, maar wij zouden voor de 16 GB-optie kiezen.

De Dynabook Tecra A40-J is niet gebouwd als grafisch wonder en dat zien we. De ingebakken Iris Xe-graphics van Intel doen hun ding, maar zijn niet opgewassen tegen de extra compute units in de Core i7 of de grafische component van AMD’s chip. Ietwat verrassend doet ook de Microsoft Surface-laptop het hier aanzienlijk beter. Dat toont aan dat een bijkomende grafische werklast op de chip toch wat te veel is voor de laptop om zoals het hoort te bolwerken.

In dagelijks gebruik zitten we hier evenwel met een degelijk toestel voor onze neus, waarmee de doorsnee kantoorwerker meer dan voldoende pk’s in huis heeft. Enkel wanneer je frequent met stevige spreadsheets wordt geconfonteerd, of zwaar multitasken essentieel is, denken we dat het RAM-geheugen in onze testconfiguratie net tekortschiet.

Uithoudingsvermogen

De gebalanceerde configuratie werkt mooi samen met de batterij. Die gaat best lang mee: we halen een hele werkdag zonder bij te laden. Andere toestellen spelen mee op dit niveau maar de Lenovo ThinkBook 14 valt door de mand. De laptop mag dan krachtiger zijn, maar de Tecra kan aanzienlijk langer zonder stopcontact.

Opladen gebeurt redelijk snel. Op een halfuurtje is je batterij alweer halfvol. Voor 80 procent heb je 78 minuten nodig. Opnieuw is het vooral concurrent Lenovo die met de ThinkBook geen antwoord kan bieden.

Bloatware

Dynabook plaatste Windows 10 Pro op ons testmodel. De keuze tussen Windows 10 of Windows 11 is een persoonlijke, waarbij geen van de twee opties fout is. Upgraden kan bovendien sowieso gratis. Wie een exemplaar koopt waarop Windows 11 staat geïnstalleerd, kan dan weer downgraden.

We storen ons wel aan de aanwezigheid van ExpressVPN als bloatware op dit toestel. De ongevraagde pop-up die na het opstarten verschijnt, hoort niet thuis op een zakelijke laptop. Dat ExpressVPN minder opdringend is dan pakweg McAfee, is een schrale troost. Gelukkig kunnen we ExpressVPN snel verwijderen.

Videobellen

Dynabook rust zijn laptop uit met een HD-webcam, gecomplementeerd met een IR-camera voor gezichtsherkenning via Windows Hello. De HD-camera presteert naar behoren. De kwaliteit is ook in uitdagende lichtomstandigheden voldoende, al kan het beeld soms een beetje korrelig worden in dat geval. De webcam in het toestel presteert in ieder geval een stuk beter dan die in de veel duurdere Dell XPS 13.

Ook de dubbele microfoons doen hun werk naar behoren. Voor de tegenpartij ben je tijdens het videobellen mooi zichtbaar en verstaanbaar. De luidsprekers van de laptop zelf vinden we op maximaal volume misschien net iets te stil, maar dat is geen grote klacht.

Goed, maar niet aangenaam

Wat nu met het totaalpakket? De Dynabook Tecra A40-J is een solide laptop. 842 euro excl. btw is bovendien een eerder scherpe prijs voor een zakelijk toestel. Dynabook doet veel goed met dit toestel, maar slaat de bal hier en daar frustrerend mis.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit top. De prestaties zijn gebalanceerd en voldoende voor een grote schare kantoorwerkers. De selectie aan poorten is verder fenomenaal, wat zeker bijdraagt aan de praktische inzetbaarheid van dit toestel. Dat het webcamklepje misschien na een week al kwijt is als je niet voorzichtig bent, zullen we zelfs laten schieten. Verder is de Dynabook Tecra A40-J geen lichtgewicht, maar de 1.495 gram nemen we er graag bij wanneer we prijs en batterijduur in rekening nemen.

Het touchpad is helaas te klein en de plaatsing van de (gelukkig optionele) vingerafdruksensor komt dicht bij het onvergeeflijke. De gebrekkige schermhelderheid is dan weer lastig voor wie af en toe wil buitenwerken. 241 nits kan niet concurreren met een heldere dag. Zit je laptop voornamelijk in een dock met een extern scherm, muis en toetsenbord, dan lig je daar niet van wakker. Wie het toestel wel geregeld op de schoot pakt, en van het extra telewerk wil genieten om in de zomer ook buiten mails te checken, zal zich helaas ergeren.

Vergeleken met de ThinkBooks van Lenovo in deze prijsklasse, biedt Dynabook met de Tecra A40-J een gebalanceerder antwoord. De betere batterij geeft daarbij de doorslag. Toch ligt onze conclusie in lijn met die van de ThinkBook 14 G2: is het een optie om wat meer uit te geven? Dan kan je de frustraties afkopen. In zijn prijsklasse misstaat de Tecra A40-J absoluut niet. Voor het overgrote merendeel is dit een goede laptop. Enkele kleine tekortkomingen zorgen er spijtig genoeg voor dat we er momenteel niet graag mee werken. Dat is op zich goed nieuws: met weinig meer dan een degelijk touchpad en een iets helderder scherm kan Dynabook ons zo weer voor zich winnen.

Geteste configuratie: Dynabook Tecra A40-J-107 met Intel Core i5-1135G7, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 14 inch FHD IPS-scherm (mat, 1.920 x 1.080), Windows 10 Pro – 842 euro excl. btw.

.pro’s

  • Poorten
  • Video- en microfoonkwaliteit
  • Gebalanceerde configuratie
  • Batterijduur

.contra’s

  • Slecht touchpad
  • Scherm niet voldoende helder
  • Bloatware

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home