HP Zbook Firefly 15 G8 review: vis noch vlees

HP Zbook Firefly 15 G8 schem

Je wil een workstation met een ruim scherm, maar plant toch om het ding overal mee naartoe te slepen? Dat schreeuwt om een doordacht compromis. Met de HP Zbook Firefly 15 G8 probeert HP mobiliteit en draagbaarheid te combineren in het ideale pakket. Lukt dat ook?

Rekenkracht vereist stevige componenten, die genereren hitte en drinken elektriciteit. Om daaraan tegemoet te komen, heb je een grote batterij nodig maar ook meer ruimte in het chassis om de warmte weg te werken. Dun, licht en toch krachtig, dat bestaat dus niet. Toch houdt dat fabrikanten niet tegen om die heilige graal zo dicht mogelijk te benaderen. HP gaat met de Zbook Firefly 15 G8 op zoek naar een compromis. De workstation hoeft niet moeders sterkste te zijn, zodat er marge ontstaat voor draagbaarheid.

Dat opzet brengt een risico met zich mee. Kiest HP juist, dan is het resultaat een laptop die merkelijk meer pk’s biedt dan een ultrabook, maar toch nog mee op reis kan. Valt de balans tegen, dan krijg je een toestel dat een stuk logger is dan pakweg een HP Dragonfly of een Dell XPS 13, zonder veel extra meerwaarde. HP is gelukkig niet aan zijn proefstuk toe, en dat is meteen duidelijk wanneer we de HP Zbook Firefly 15 G8 (1.781 euro excl. btw) uit de doos halen.

Knap exterieur

De 15 inch-laptop voelt bijzonder stevig en kwalitatief aan met dank aan de aluminium-magnesium behuizing. Ons testmodel is met 1,78 kg niet zwaar voor een toestel van dit formaat, al mag je het niet vergelijken met de 1 kg-ultrabooks die fabrikanten vandaag aanbieden. In de behuizing vinden we twee klassieke USB Type-A-aansluitingen, twee Type C-poorten met Thunderbolt 4-ondersteuning, een 3,5 mm-jack voor je oude hoofdtelefoon en afzonderlijke aansluiting voor een lader. Die laatste is compleet overbodig in ons model, aangezien je de laptop met een gewone USB C-lader kan opladen. De 65-wattlader in de doos die HP meelevert, maakt gebruik van USB-C en niet van de bijkomende aansluiting.

HP Zbook Firefly 15 G8

Binnenin vinden we een fantastisch toetsenbord met knoppen die aangenaam klikken maar toch enigszins gedempt klinken. HP is wat ons betreft samen met Lenovo kampioen in toetsenbordkwaliteit. Doorgaans zetten we de Chinese concurrent op plaats één, maar de Zbook Firefly doet ons twijfelen. HP gebruikt de extra ruimte die een 15 inch-design biedt om een numeriek klavier toe te voegen. Aangezien wij als Belgen met Azerty zitten opgezadeld en cijfers achter de Shift-toets wonen, is dat een welkome toevoeging.

Het touchpad is eveneens van topkwaliteit. Het is ruim, nauwkeurig en je kan er aangenaam op klikken. Voor de liefhebbers voorziet HP tot slot een trackpoint. Ook die was tijdens onze test nauwkeurig, tot het ding zachtjes bleef vastzitten en voor een vervelende drift van de muis zorgde. We geloven graag dat het publiek voor trackpoints voldoende groot is om de inclusie te verantwoorden, maar de integratie moet dan wel feilloos zijn. We zijn beter gewoon van HP, dus klasseren dit euvel als een spijtig accident uniek aan ons (reeds voordien gebruikt) reviewexemplaar. Een reboot lost het probleem bovendien op (tot je opnieuw met de trackpoint aan de slag gaat).

Scherm voor grafici

Het prachtige matte 15 inch-scherm heeft een FHD-resolutie (1.920 x 1.080) op ons testmodel en scoort uitstekend wat kleuren betreft. Zo meten we meer dan 100 procent sRGB-dekking en een DeltaE-waarde voor de kleurbalans van amper 1,7. Een DeltaE van lager dan twee staat gelijk aan een kleurvast scherm op maat van grafische professionals. De maximale schermhelderheid haalt 393 cd/m². Dat volstaat in principe voor de meeste scenario’s, tenzij misschien buiten werken in volle zon.

HP omgeeft het mooie display met bescheiden schermranden. Bovenaan is er ruimte voor een webcam met Windows Hello-gezichtsherkenning. Een schuivertje laat je toe de webcam af te dekken. Doe je dat, dan kan je nog inloggen met de vingerafdruksensor onder het toetsenbord. De authenticatie werkt tijdens onze tests naar behoren.

HP heeft hier duidelijk een kwaliteitsvolle en over het algemeen netjes afgewerkte laptop gemaakt, maar is dit ding echt een workstation? Daarvoor halen we het binnenwerk erbij.

Bescheiden binnenwerk

Ons testmodel is uitgerust met een Intel Core i7-1165G7: een quadcorechip met multi-threading met een maximale turbokloksnelheid van 4,7 GHz en een basiskloksnelheid van 2,8 GHz. Verder kiest HP voor de grafische kracht van een bescheiden Nvidia T500 (Quadro T500 volgens de vroegere naamgeving). De chip is gebaseerd op de Turing-architectuur en ondersteunt geen real-time ray-tracing zoals RTX-kaarten gebouwd op Ampère. Onze Zbook Firefly 15 G8 komt verder met 16 GB aan RAM en een PCIe SSD met een beschikbare capaciteit van 476 GB.

De specificaties blazen ons niet meteen van onze sokken. HP biedt de hardware wel ruimte om te ademen: de quadcorechip kan bij belastende workloads de benen strekken voor ongeveer 20 seconden met een maximale snelheid van 4,2 GHz. Daarna beginnen thermische beperkingen te spelen en daalt de kloksnelheid naar een nog steeds knappe 3,1 GHz. Intel adverteert een basiskloksnelheid van 2,8 GHz, maar in de HP Zbook Firefly 15 G8 hoeft de CPU dus nooit tot die frequentie terug te vallen.

Binnen het Tiger Lake Core i7-gamma heeft Intel ook opties met zes of zelfs acht rekenkernen, en telkens dubbel zoveel threads. Die chips zullen traditioneel een iets lagere kloksnelheid afleveren, maar voor gebruikers die multi-threaded workloads draaien, zijn ze interessanter.

De Tiger Lake-chip van Intel heeft verder knappe ingebouwde graphics, maar die zijn niet zo relevant met de T500 onder de motorkap. Onze tests wijzen uit dat deze chip een variabele meerwaarde biedt bij grafische workloads van 5 tot meer dan 15 procent. Niet immens dus, maar wel de moeite.

Geen échte workstation

Wat nu te denken van de prestaties? Vergeleken met een rasechte mobiele workstation waarbij draagbaarheid geen prioriteit is, doet de HP Zbook Firefly 15 G8 zwaar onder. We nemen er een Lenovo ThinkPad P15 bij met Xeon W-10885M en Nvidia Quadro RTX 5000 Max Q onder de motorkap. Die hardware is een stuk krachtiger dan die in onze Firefly en het toestel is bovendien een stuk duurder, maar het illustreert waar échte workstationprestaties zich ongeveer situeren.

We zien dat de Firefly over de ganse lijn 40 tot zelfs 70 procent minder krachtig is. Dat geldt zowel voor CPU- als voor GPU-taken. Focussen we op CPU-centrische workloads zoals renderen met Blender of video converteren met Handbrake, dan levert de Intel Core i7-1165G7 50 procent minder rekenkracht vergeleken met de Xeon W-10885M. Logisch: deze oudere (14 nm Comet Lake) chip heeft 8 rekenkernen en 16 threads en dat werpt zijn vruchten af.

Tests met Catia en Solidworks van Dassault en PTC Creo geven ons een indicatie van de grafische capaciteiten van de T500 vergeleken met die van een high-end workstation-GPU zoals de Nvidia Quadro RTX 5000. Opnieuw verrassen de resultaten niet: de ThinkPad P15 doet het met zijn RTX-kaart zo’n 70 procent beter.

De Dell Precision 5550 komt met zijn Intel Core i7-10875H (opnieuw een octacore) en Nvidia Quadro T2000 Max Q iets dichter in de buurt, maar ook dit toestel speelt al bij al in een andere categorie, zoals de grafieken aantonen. Eerder gingen we aan de slag met de MSI Creator Z16. Ook die is een stuk zwaarder dan de Firefly, maar ziet er desalniettemin stijlvol uit. Het toestel heeft een Intel Core i7-10850H aan boord met zes rekenkernen en twaalf threads, en combineert die CPU met een GPU uit het GeForce-gamma voorzien van Studio-drivers voor professionals. Zoals je ziet, overklast de Nvidia RTX 3060 de T500 kaart zonder moeite.

Wat met ultrabooks?

HP wil met de Zbook Firefly 15 G8 echter niet concurreren met high-end mobiele workstations. Daarvoor heeft het andere Zbooks in zijn gamma. Draagbaarheid speelt een grote rol, en de Firefly is beslist een stuk mobieler dan bijvoorbeeld de Lenovo ThinkPad P15. Helaas is het toestel niet zoveel krachtiger dan een compacte ultrabook.

De Microsoft Surface Laptop 4 of de Lenovo ThinkPad X1 Nano presteren weliswaar minder goed, maar spelen wel in dezelfde klasse mee. De ThinkPad X1 Nano weegt minder dan 1 kg. Is mobiliteit troef, dan heeft een dergelijke ultrabook (maar ook de Asus ExpertBook B9400, de Dell XPS 13 of HP’s eigen Dragonfly) betere kaarten in handen.

Bruikbaar en draagbaar

Wat onderscheidt de HP Zbook Firefly 15 G8 dan wel? Daarvoor grijpen we naar het begin van deze review. Het 15 inch-formaat, het uitstekende scherm en het numeriek klavier zijn de belangrijkste verkooppunten van dit toestel. De Firefly is gericht op wie de handigheid van een workstation zoekt, maar niet de volle prestaties nodig heeft. De laptop biedt aangename werkruimte en is toch nog draagbaar.

Wat draagbaarheid betreft, heeft het 15 inch-formaat nog een ander voordeel. HP stopt een flinke batterij in dit toestel. In combinatie met het niet al te zotte binnenwerk, heeft de Firefly zo een uitstekend uithoudingsvermogen. De laptop gaat bij kantoorwerk bijna elf uur mee op één batterijlading.

Met de meegeleverde lader tank je de batterij bovendien snel terug bij. Een halve lading geef je op een half uur tijd. Laden tot 80 procent duurt met één uur en 10 minuten wel iets langer.

Dat de HP Zbook Firefly 15 G8 geen volbloed-workstation is, merken we tot slot aan de laadcapaciteit. Een toestel zoals de eerdergenoemde Lenovo ThinkPad P15 heeft een eigen laadconnector nodig. De USB-C-standaard heeft (voorlopig) een ontoereikend wattage om het stevige binnenwerk van stroom te voorzien tijdens zware workloads. De Firefly heeft daar geen last van. Hoewel HP zoals gezegd een eigen lader meelevert, kunnen we de laptop perfect aan de netstroom leggen met een USB-C-lader van een ultrabook. Zelfs tijdens onze stevigste benchmarktests bleef de batterij op niveau.

Noch vis, noch vlees

Ons verdict verdient de nodige nuance. We vroegen ons aan het begin af of HP de juiste balans heeft gevonden met de Firefly. Is dit de perfecte mobiele workstation? Naar onze mening niet. Het bescheiden binnenwerk levert prestaties die meer aanleunen bij de klassieke kantoorlaptop dan bij krachtige workstations. Dat maakt het toestel geen kneusje: je kan hier nog steeds stevige workloads op draaien en zeker voor grafische vormgevers verwachten we dat de laptop voldoende spierballen heeft. De Quadro-GPU brengt bovendien ISV-certificering met zich mee, al is dat sinds de introductie van Nvidia’s Studio-drivers voor GeForce-kaarten minder uniek. Een ultrabook is de laptop zeker en vast ook niet: daarvoor is hij ondanks alles te groot en te log.

lees ook

HP Zbook Studio G7 review: stijlvol werktuig

Vergeet even het Zbook-label, en bekijk de laptop als wat hij werkelijk is: een uitstekend 15 inch-toestel met een uitstekend scherm, geweldige batterij, knappe bouwkwaliteit en een laag gewicht. Zoek je een 15 inch-allround laptop die niet bij de eerste de beste zware workload door de knieën gaat, dan zit je hier aan het juiste adres. Heb je een echte krachtpatser nodig, dan ga je best voor een steviger (en minder mobiel) alternatief.

Geteste configuratie: HP Zbook Firefly 15 G8 313N6EA – Intel Core i7-1165G7, Nvidia T500, 16 GB, 512 GB SSD, mat 15,6 inch-scherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Pro – 1.781 euro excl. btw.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit en gewicht
  • Geweldige batterijduur
  • Uitstekend toetsenbord met numeriek klavier
  • Mooi en kleurvast scherm

.contra’s

  • Doordeweekse prestaties
  • Prijzig voor een relatief normaal toestel
  • Enkel interessant voor specifieke niche

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home