Poly Voyager 4320 UC review: capabele Frankenstein-headset

De Poly Voyager 4320 UC is een zegen voor je gesprekspartner dankzij de uitstekende microfoonkwaliteit en ook de drager zal niet klagen. Het amalgaam van merknamen dat we terugvinden op het toestel, doet echter wat af aan het professionalisme.

Dit is een review van de HP Poly Plantronics Voyager 4320 UC. Hoewel de branding niet meteen impact heeft op de kwaliteit, verdient die soep toch een woordje uitleg. Plantronics is, of beter was, een headset-fabrikant met een knap palmares. De Apollo-astronauten hadden een headset van het bedrijf op hun hoofd. Plantronics-hardware heeft doorheen de jaren terecht zijn goede naam behouden.

HPlantronycom

In 2018 kocht Plantronics Polycom en in 2019 veranderde het bedrijf z’n naam naar Poly. In 2022 werd Poly op zijn beurt gekocht door HP. HP plant om van Poly een submerk te maken (naar analogie met bijvoorbeeld Omen in de gaming-wereld). Zo zullen toekomstige producten in de stijl van HP Poly in de markt gezet worden. Zo ver is het helaas nog niet.

Deze Poly-headset mist HP-branding, maar dat kunnen we begrijpen. De acquisitie is immers nog vers. Minder bevattelijk is de combinatie van Poly en Plantronics-branding. Op de Poly Voyager 4320 UC vind je alleen maar verwijzingen naar Plantronics, terwijl het laadstation op de voorkant een Poly-logo heeft maar op de onderzijde een Plantronics-naamkaartje. Aangezien Plantronics als naam in 2019 (vier jaar geleden) al verdween, krabben we toch eens in ons haar voor dit Frankenstein-eske samenraapsel van merknamen. Voor alle duidelijkheid: met de Poly Voyager 4320 UC haal je een headset in huis waarvoor HP op dit moment de eindverantwoordelijkheid draagt.

lees ook

Poly Voyager Free 60+ review: draadloze oortjes in een uniek doosje

De Poly Voyager 4320 UC ziet er minder duur uit dan hij is. Dat is de schuld van de nochtans stevige plastic afwerking. Die doet z’n ding, maar op ons bureau staat toevallig een zeven jaar oude Plantronics Voyager Focus van de eerste generatie en die ziet er toch kwalitatiever uit. Gelukkig is de Voyager 4320 UC wel comfortabel. De kussentjes die op je oren rusten zijn zacht en de hoofdband is dat ook. Natuurlijk kan on-ear het comfort van over-ear niet evenaren, maar in ruil krijg je wel een compacter toestel.

Laadstation en bediening

In de doos zit een Plantronics Poly-laadstation dat je met een USB-kabel aan een laptop, scherm, computer of andere stroombron kan aansluiten. Daarin klik je de headset handig weg. De stand oogt netjes en zorgt ervoor dat je de headset haast organisch opgeladen en opgeruimd kan houden. Dat is maar goed ook, want zonder laadstation moet je opladen met een antieke micro-USB-kabel.

Alle bedieningselementen zitten aan één kant van de headset, inclusief de arm van de microfoon. Die draait in twee richtingen, zodat de Poly Voyager 4320 UC geen echte voor- of achterkant heeft. Gelukkig maar, want zo kunnen zowel links- als rechtshandigen het ding vlot bedienen.

Heel complex is de Poly Voyager 4320 UC gelukkig niet. Aan- en uitzetten doe je met een kleine schakelaar. Een grote rode knop laat je de headset op mute zetten. Centraal op de oorschelp zit de belangrijkste knop. Daarmee neem je gesprekken op, pauzeer je muziek, navigeer je naar een volgend nummer (twee keer klikken) of een vorig (drie keer klikken). In de Teams-gecertificeerde versies van deze headset dient de knop ook om bepaalde Teams-functies uit te voeren. Zo kan je Teams naar de voorgrond brengen en in een vergadering springen wanneer de notificatie verschijnt dat die is gestart.

Meteen verbonden

De headset komt met een kleine USB-dongle die in de fabriek al verbonden is met de Voyager. Stop die in je laptop, en je kan aan de slag. Teams zal de headset meteen correct detecteren zodat je in enkele seconden via de Poly Voyager 4320 UC in een gesprek zit.

Heb je geen USB-A-aansluiting, dan kan je de headset ook gewoon via het Bluetooth-menu verbinden met je laptop (of smartphone). Je kan de headset eenvoudig in pairing-modus zetten door de aan-uit-schakelaar iets verder in de aan-stand te duwen. Het toestel kan tot acht verschillende computers of smartphones onthouden en een actieve verbinding met twee onderhouden. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld telefoon krijg op je smartphone terwijl je via de pc naar muziek luistert.

Op maat van de gesprekspartner

De Poly Voyager 4320 UC is bedoeld voor wie op kantoor geregeld moet bellen. Daarbij is het vooral de gesprekspartner die Poly in gedachten had bij de ontwikkeling van het toestel. In de verstelbare microfoon-arm zitten twee microfoons waarmee Poly aan geluidsonderdrukking doet. Omgevingslawaai komt dus niet mee door tijdens een gesprek.

Omgevingslawaai komt niet mee door tijdens een gesprek

Langs de kant van de spreker krijg je minder. De comfortabele kussentjes zitten goed op de oren en houden wel wat omgevingsgeluid tegen, maar wil je actieve geluidsonderdrukking dan heb je een HP Poly Plantronics Voyager Focus-headset nodig. In kantooromgevingen die geen akoestische nachtmerrie zijn, doet de Poly Voyager 4320 UC wel z’n werk.

Ook voor thuiswerk doet de hoofdtelefoon z’n ding en zal die geluid van kinderen, partners, dieren of achtergrondmuziek voldoende wegfilteren voor de gesprekspartner. Opnieuw kan je als spreker zelf wel wat storend lawaai ervaren.

Wij wandelen graag wanneer we gewoon bellen, en daarvoor is de Voyager 4320 helemaal geschikt. Poly claimt een bereik van vijftig meter maar dat hangt natuurlijk een beetje af van de plaatsing van muren en bureaus. Wij kunnen in ieder geval een mooie wandeling naar naburige kamers maken zonder dat de verbinding hapert. Daar kunnen we bovendien even blijven, want de batterij van de Voyager leek eeuwig mee te gaan.

Niet altijd nodig, niet altijd geschikt

Aangezien Poly van HP is, vergelijken we de headset ook even met de ingebouwde geluidsfunctionaliteit van HP in diens nieuwste laptops. De microfoon voor de lippen en de luidsprekers aan de oren hebben natuurlijk een voordeel, al vinden we dat dezer dagen niet meer zo groot. Wie zich ietwat kan afzonderen van collega’s of gezinsleden, is even verstaanbaar via de ingebouwde laptopmicrofoons van bijvoorbeeld de HP Dragonfly G4, waarmee we getest hebben. Ook die onderdrukt omgevingsgeluid erg succesvol.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Poly-Voyager-4320-UC-730x720.jpg

Het gebrek aan actieve geluidsonderdrukking voor de drager zien we daarom toch als een flinke handicap voor dit toestel. Is er veel omgevingslawaai, dan heb je een headset zoals de Voyager Focus nodig, en zit je wel afgezonderd, dan heb je genoeg aan de hardware van een goed uitgeruste laptop. Voor wie een toestel zonder kwalitatieve videoconferencing-capaciteiten gebruikt, is de Poly Voyager 4320 UC wel een meerwaarde.

Software

De hoofdtelefoon komt met software: de Poly Lens App. Daarmee kan je het toestel beheren en enkele instellingen aanpassen. Ook firmware-updates lopen via het programma. Poly wil meerwaarde aan te tool toevoegen door er ook een gezondheidsaspect in te stoppen. Poly Lens zal je op de pc meldingen geven wanneer je een werkpauze moet nemen. Handig, maar ook wat overbodig. Er zijn tal van tools die zich daarmee bezighouden, en eigenlijk zit de functionaliteit ook een beetje in Focus Assist van Windows 11. Wat ons betreft mag Poly de software zo licht mogelijk houden: wie een hoofdtelefoon in gebruik neemt, verwacht en hoeft geen uitgebreide applicatie.

Poly Lens werkt met alle hardware van Poly, en heeft ook een tegenhanger in de cloud voor organisaties die meerdere toestellen willen beheren. Er bestaat ook een mobiele applicatie.

Goed maar prijzig

De Poly Voyager 4320 UC doet wat hij moet. Deze headset is helemaal geschikt voor kantooromgevingen waar je enkele keren per dag in een gesprek duikt, of waar werknemers akoestisch ietwat van elkaar gescheiden zitten. De gesprekskwaliteit is uitstekend en de audio is meer dan degelijk, ook voor muziek.

Dit is dus een kwalitatief functioneel product, maar we worden er niet heel warm van. Onze zeven jaar oude Plantronics Voyager Focus voelt en ziet er ook vandaag nog meer premium uit, ondanks de leeftijd. De (nieuwe) Focus-reeks zit weliswaar een prijsklasse hoger dan deze Poly Voyager 4320 UC, maar met 144 euro excl. btw zit dit toestel nu ook niet bepaald in de instapklasse. Alles wat deze headset moét doen, doet hij echter goed.

Wie zich kan afzonderen en een goede microfoon in de laptop heeft, vind hier echter niet zoveel meerwaarde en wie in een drukkere omgeving werkt, zal toch meer hebben aan de Poly Voyager Focus UC met geluidsonderdrukking (en een betere afwerking). Om voornamelijk muziek te beluisteren, zijn er dan weer betere (over-ear)-opties.

Voor 144 euro koop je hiermee een kwalitatieve headset waarop je kan vertrouwen. Alles samengenomen vragen we ons echter af of dat ook niet aan een iets scherper prijskaartje had gekund.

.pro’s

  • Uitstekende gesprekskwaliteit
  • Comfortabel voor on-ear
  • Handig oplaaddock
  • Links- en rechtshandig
  • Twee connecties tegelijkertijd mogelijk

.contra’s

  • Oogt minder premium dan prijskaartje suggereert
  • Geen geluidsonderdrukking voor de gebruiker
  • Prijzig

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home