Poly Voyager Free 60+ review: draadloze oortjes in een uniek doosje

Niet de oortjes maar het slimme oplaaddoosje met geïntegreerd aanraakscherm maken van deze set een unieke combinatie.

Het slimme aanraakscherm in het oplaaddoosje steelt de show, maar zelfs zonder maken deze oortjes indruk.

Videobellen en hybride werken, twee sleutelwoorden voor organisaties waar je het merendeel van je tijd achter een computer slijt. Bellen kan met de geïntegreerde microfoon in je laptop of webcam, met een traditionele headset of met oortjes, voor elk wat wils.

Onze voorkeur gaat naar draadloze oortjes omdat die ietwat incognito zijn, maar toch doorgaans een betere geluidskwaliteit afleveren dan de geïntegreerde microfoon in je laptop. Enig nadeel: goede draadloze oortjes om te videobellen zijn niet goedkoop en werken niet altijd even goed. Zeker het aantal Teams-gecertificeerde oortjes kan je op één hand tellen.

Na een teleurstellende eerste poging van de Logitech Zone True Wireless oortjes, is het nu de beurt aan de Poly Voyager Free 60+ (319 euro excl. btw).

Zeg Poly, maar toch ook HP

Er staat nog Poly op het oplaaddoosje, maar in feite moeten we over HP spreken. De pc-specialist kocht het bedrijf voor 1,7 miljard dollar begin 2022. Om helemaal duidelijkheid te scheppen: Plantronics kocht Polycom in 2018 over voor 2 miljard dollar. Die samensmelting resulteerde in de naam Poly. Nu is Poly van HP. De merknaam Poly verdwijnt niet, het wordt een submerk van HP.

Bijzonder detail: in het doosje staat in het heel klein nog Plantronics naast het serienummer en andere wettelijke informatie. De laatste der Mohikanen? Misschien wel, de overname werd pas eind vorig jaar gefinaliseerd door HP, te laat om aan het productieproces nog iets te wijzigen.

De Poly Voyager Free-reeks bestaat uit twee modellen. Er is de opvallende Poly Voyager Free 60+ met een interactief oplaaddoosje dankzij het oled aanraakscherm bovenaan. Wie daar lak aan heeft, kan voor minder geld de Poly Voyager Free 60 (272 euro excl. btw) kopen. Wij bespreken in deze review de Poly Voyager Free 60+ met het aanraakscherm. De geluidskwaliteit van de oortjes en batterijduur (case en oortjes) zijn identiek.

Aanraakscherm steelt de show

Terug naar het oplaaddoosje dat bij de Poly Voyager Free 60+ duidelijk de show steelt. Het aanraakscherm bovenaan lijkt een tof trucje, maar het is veel functioneler dan je denkt. We sommen een paar scenario’s op waar we het een meerwaarde vinden:

  • Tijdens het videobellen krijg je centraal een grote muteknop. In de linkerhoek kunnen we het volume regelen van de oortjes door daarop te tikken en de volumeschuiver aanpassen.
  • Wanneer je muziek luistert, krijg je centraal een grote pauzeknop te zien, geflankeerd door twee knoppen om een vorig of volgend liedje te starten. Opnieuw zie je in de hoek een volumetoets om je oortjes luider te zetten.
  • Van zodra je de oortjes eruit haalt en het doosje sluit, krijg je duidelijk te zien hoe veel het oplaaddoosje en de oortjes zijn opgeladen. Duidelijker kan je niet zien wanneer je het doosje moet opladen.

Naast bovenstaande scenario’s kan je doorheen het menu vegen met je vinger. Daar kan je handig onder andere de actieve noise cancelling (ANC) aanpassen, het volume regelen, de batterijduur raadplegen, volume veranderen en manueel wisselen tussen twee bronnen.

Opvallend is dat Poly ondersteuning biedt voor 16 verschillende talen, maar geen Nederlands.

Groot doosje

Na twee weken testen blijven we enorm fan van het slimme oplaaddoosje. Snel jezelf op mute zetten, muziek pauzeren, een volgend liedje kiezen, alles kan met één druk op de knop zonder dat je door menu’s moet scrollen. Enig nadeel: door de glanzende bovenkant van het doosje, ziet het er al snel smerig uit door al je vingerafdrukken. Daar is de matte coating van de versie zonder aanraakscherm minder gevoelig aan.

Het oledscherm bovenaan heeft wel een impact op de grootte van het oplaaddoosje. Vergeleken met zowat elk ander setje draadloze oortjes, particulier of professioneel, pronkt de Poly Voyager Free 60+ als allergrootste. In een jaszak of laptoptas vormt dat geen probleem, maar wie oortjes soms in zijn of haar broekzak stopt voelt het doosje duidelijk zitten.

Daar tegenover staat wel dat het grotere doosje plaats heeft om de USB-ontvanger voor je pc te huisvesten. Dat is een groot pluspunt, want wie die niet permanent in zijn of haar laptop laat zitten, verliest die anders gegarandeerd.

Poly verdient ook pluspunten voor de kwaliteit van het doosje. De magneet houdt het klepje net goed genoeg dicht om zeker te zijn, maar los genoeg om vlot te openen. Het scharnier voelt ook sterk en premium aan. Deze oortjes zijn niet goedkoop, maar dat voel je gelukkig ook.

Unieke bluetoothfunctie

Het doosje van de Poly Voyager Free 60+ is fors, maar dat komt niet alleen door het aanraakscherm. Er zit een bluetoothchip in. Waarom zeg je? Met het meegeleverde USB-C naar jackkabeltje kan je de oplaaddoos met een analoge audiobron verbinden. Zo kan je toch van draadloze oortjes genieten wanneer bluetooth niet mogelijk is, bijvoorbeeld in een vliegtuig via het on-board entertainment.

Dat is ongetwijfeld een nichesituatie, maar wanneer het zich voordoet is de ervaring bijzonder fijn. Het werkt bovendien ook echt goed. We hadden initieel schrik op een extra vertraging via bluetooth met een foute lipsynchronisatie als gevolg, maar dat was niet het geval.

Enige kanttekening is dat in deze modus je niet naadloos kan wisselen naar de bluetoothverbinding van je telefoon. Wanneer je het doosje als bluetoothzender gebruikt, kan je enkel maar met je oortjes luisteren. Van zodra je de kabel eruit trekt, herneemt het oplaaddoosje zijn normale werking en kan je een toestel via bluetooth verbinden met de oortjes.

Teams- en Zoom-gecertificeerd

De oortjes hebben een geheugen tot acht verschillende bluetoothtoestellen, waarvan er maximaal twee tegelijk geconnecteerd zijn. Klinkt er muziek op je pc via de USB-ontvanger, dan pikt die dat automatisch op. Krijg je een telefoontje en zijn je oortjes daar ook mee verbonden? Dan wisselt de Poly Voyager Free 60+ automatisch. Dat gaat haast naadloos, bliksemsnel opnemen is geen enkel probleem.

Hetzelfde geldt met muziek luisteren via je smartphone. Wanneer een Teams- of Zoomvergadering start, dan wisselt die direct naadloos. Bellen is altijd de prioriteit. De oortjes zijn overigens Teams- en Zoom-gecertificeerd, zodat je handig met één druk op de knop bij de oortjes een gesprek kan aannemen. Bij elke Poly Voyager Free 60-variant zit een USB-adapter in de doos om met maximale kwaliteit te videobellen. Onze testversie heeft een USB-A-connector, maar je kan ook een versie met een USB-C-adapter kiezen.

Wanneer je muziek luistert op je pc en je wil overschakelen naar muziek op je smartphone, dan moet je eerst de audio pauzeren op je pc. Doe je dat niet, dan weet de Poly Voyager Free 60+ niet waarnaar je wil luisteren en blijft het verbinding maken met de eerste bron die geluid leverde. Je kan ook altijd manueel wisselen tussen twee geconnecteerde toestellen via het scherm op het doosje.

Geluidskwaliteit

Veel lof over de mogelijkheden van de oortjes en het bijzondere oplaaddoosje, maar we vergeten nog bijna het belangrijkste: de geluidskwaliteit. Die is heel goed voor draadloze oortjes, maar een traditionele headset met microfoon voor de mond klinkt wel altijd beter.

Omdat smaken verschillen, hebben we hieronder een reeks van geluidsfragmenten voorzien waarbij we de microfoon testen van onder andere een webcam, laptop, speakerphone, headset en oortjes. Zo kan jij voor jezelf beslissen hoe goed de Poly Voyager Free 60+ klinkt vergeleken met de andere oplossingen.

Poly Voyager Free 60+ (draadloze oortjes):

Logitech Zone True Wireless (draadloze oortjes):

Jabra Evolve 75 (draadloze headset met microfoon voor de mond):

Bose QuietComfort 35 II (noise cancelling headset):

Epos Expand 40+ (speakerphone):

Logi Dock (microfoon van een docking station):

Logitech Brio (webcam):

Dell XPS 13 (2021) (microfoon van een laptop):

Samsung Galaxy Book 3 Pro (microfoon van een laptop):

ANC en transparantiemodus

Wat betreft geluidskwaliteit kunnen we kort zijn: uitstekend. Er zit geen complexe equalizer in de Poly Lens-app, maar drie instellingen: helder, vlak of lage tonen. Standaard staat die laatste ingeschakeld, wat fijn is voor bepaalde muziekgenres. Wij houden meer van de ‘helder’-instelling, wat resulteert in een fijnere belervaring.

De oortjes worden voorzien van ANC en staat standaard op ‘adaptief’ ingesteld. Hier schakelen de oortjes automatisch naar een andere modus, bijvoorbeeld wanneer je belt vergeleken met gewoon muziek luisteren. Het schakelt dan ook veel sneller windgeluiden uit wanneer je buiten bent. De andere optie is ‘standaard’. Regelmatig verkiezen we ‘adaptief’, maar soms gebeurt het dat we merken dat de oortjes te vaak wisselen tussen ANC-profielen. Dan schakelen we graag over naar ‘standaard’, wat handig kan op het aanraakscherm van het oplaaddoosje.

Om te luisteren naar je omgeving kan je de transparantiemodus inschakelen. Poly voorziet twee standen: omgeving of spraak. Wie de oortjes enkel gebruikt op kantoor, thuis of trein, kiest best de laatste optie zodat je jezelf zo natuurlijk mogelijk hoort spreken. Je hoort bovendien duidelijk wanneer iemand van buiten je videogesprek je iets vraagt.

De ‘omgeving’-optie is handig wanneer je doorheen de stad wandelt of de oortjes gebruikt om te sporten. Dat laatste kan overigens prima omdat ze IP54-spatwaterbestendig zijn. Wat zweet kan geen kwaad, maar dompel ze zeker niet onder water om ze proper te maken.

Batterijduur

De batterijduur van oortjes meten is altijd arbitrair omdat het volume van de muziek een invloed heeft, of je al dan niet videobelt en er is de ANC-factor. Poly claimt dat je tot 5,5 uur kan bellen of 8 uur muziek kan luisteren met ANC aan. Met de lading van het doosje kan je de aantallen aandikken naar respectievelijk 11 uur en 16 uur. In de praktijk zien we dat Poly hier de waarheid spreekt.

De oortjes helemaal opladen duurt twee uur, maar je kan dankzij 15 minuten snelladen een dik uur videobellen of anderhalf uur muziek luisteren. Het doosje opladen duurt drie uur en gebeurt via USB-C of met een draadloze Qi-compatibele lader.

Conclusie

Heb je dure draadloze oortjes nodig om te videobellen voor je werk? Nee, helemaal niet, maar de vrijheid die je terugkrijgt is de prijs waard. Een hele dag een headset opzetten, daar wordt niemand gelukkig van. Oortjes zijn veel subtieler en gelukkig zitten die van de Poly Voyager Free 60+ (319 euro excl. btw) heel comfortabel. Vier uur bellen of naar muziek luisteren zonder ze eruit te halen vormt geen enkel probleem. In de doos zitten drie pasmaten zodat ze in heel wat oren goed moeten zitten.

Bijkomend voordeel is de integratie in de Lens Cloud managementtool. Hiermee kan de IT-afdeling proactief oortjes provisioneren en uitrollen. Tegelijk krijgt het team inzichten in het gebruik ervan, kunnen ze updates pushen en bij eventuele fouten snel basisparameters nakijken.

We zijn enorm fan van het scherm op het oplaaddoosje. Gemiddeld 50 euro minder betalen voor de versie zonder, is een doodzonde. De prijs is pittig, maar wie dagelijks veel belt of vaak naar muziek luistert, verdient zo’n investering. De beste microfoonkwaliteit vind je vandaag nog steeds in een traditionele headset. Wie echter een heel klein beetje wil inleveren, krijgt er veel meer voor terug. Wij zouden het wel doen, daarom maken we de Poly Voyager Free 60+ onze keuze van de redactie.

.pro’s

  • Briljant scherm in het oplaaddoosje
  • Uitstekende microfoons
  • Draagcomfort
  • Goede noise cancelling
  • Jack naar bluetooth via oplaaddoos is briljant
  • Batterijduur
  • USB-adapter in het doosje

.contra’s

  • Groot oplaaddoosje
  • Geen Nederlandse taal
  • Prijzig

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home