Logitech Rally Bar review: de alleskunner van de vergaderruimte

Logitech Rally Bar

De Logitech Rally Bar is een interessante oplossing die camera en speaker in één behuizing combineert en compatibel is met het Rally-ecosysteem. De prijs is niet min, maar in ruil krijg je een gebruiksvriendelijke alles-in-één-oplossing.

De prijs is niet min, maar in ruil krijg je de meest flexibele oplossing op de markt met een uitstekende beeldkwaliteit en heel goed geluid.

Werk jij vandaag nog van thuis uit of ben je regelmatig aanwezig op kantoor? Als je naar kantoor gaat, is dat elke dag of mix jij je dagen met thuiswerk? Sommige bedrijven moeten de denkoefening nog doen, terwijl andere al hebben beslist. Het zou ons verbazen dat de meerderheid terugkeert naar het oude, wat betekent dat de werkplek moet veranderen.

De moderne manier van werken vraagt om flexibele kantoorruimtes, maar ook om dynamische vergaderruimtes. Wie naar kantoor komt, doet dat vermoedelijk om met mensen te vergaderen en beslissingen te nemen. De vergaderruimte moet vandaag dynamischer zijn dan ooit. De enorme ruimtes met twintig of meer zitjes hebben nog hun plaats, maar kleinere ruimtes met tien, vijf of minder stoelen hebben vaak de voorkeur.

Die flexibiliteit vereist ook een interactieve vergaderoplossing om onder een groot scherm te hangen. Logitech richtte met het Rally-ecosysteem in 2019 al zijn pijlen op de slimme vergaderzaal. Deze high-end oplossing is flexibel, maar ook overkill voor kleine vergaderruimtes. Twee jaar later heeft Logitech opnieuw zijn huiswerk gemaakt en lanceert het twee alles-in-één-oplossingen: Rally Bar (3.999 euro incl. btw) en Rally Bar Mini (2.999 euro incl. btw). De grotere Logitech Rally Bar mochten we twee weken uitgebreid aan de tand voelen.

Fors formaat

Wat onmiddellijk opvalt wanneer we de oplossing uit de doos halen, is hoe groot de Rally Bar is. Op foto lijkt hij amper groter dan de Logitech MeetUp te zijn, maar niets is minder waar. Hij meet 91 cm breed en weegt een potige 7,08 kg. In de doos zit alles om de camera aan te sluiten als USB-apparaat, maar onze testopstelling werd met de Logitech Tap geleverd.

Wat ons betreft is dit een verplichte aankoop om de Logitech Rally Bar vlekkeloos te bedienen. Toegegeven, 1.199 euro incl. btw is behoorlijk potig voor een scherm, maar het gebruiksgemak dat je ervoor terugkrijgt is dat meer dan waard. Je kan de Rally Bar ook als webcam gebruiken door rechtstreeks via USB verbinding te maken, maar dan haal je bijlange niet het maximale uit de oplossing. Je kan ook een permanente pc aansluiten om de Rooms-oplossing aan te sturen, maar dat is optioneel en in onze ogen niet echt meer nodig.

Logitech Rally Bar

De Logitech Rally Bar draait op Android en kan daarom samen met de Logitech Tap onafhankelijk van een pc werken. Wie zich onmiddellijk zorgen maakt rond veiligheidsproblemen met Android, kunnen we geruststellen. Het gaat om een uitgeklede versie van het besturingssysteem en je kan er geen applicaties op sideloaden. Enkel officiële gecertificeerde toepassingen zijn compatibel.

Kabeldiagrammen

De aansluiting van het gehele systeem vraagt de nodige kabels. Logitech stelt heel wat kabeldiagrammen voor op zijn website. Wij konden aan de slag met pagina twee, waarmee we de Logitech Tap instellen als een Teams Rooms- of Zoom Rooms-oplossing. Randapparatuur zoals een laptop om beeld te leveren voor een presentatie, prik je handig in het aanraakscherm achteraan.

Wie extra flexibiliteit wil om hardware handig aan te sluiten, kan ook kiezen voor de Logitech Swytch-kabel (999 euro incl. btw). Deze kabel meet 1,5 meter om je laptop ietwat flexibel op te stellen in de ruimte. De Swytch klikt magnetisch vast bovenaan het aansluitpunt om de ruimte ordelijk achter te laten.

Uitstekend kabelmanagement

De installatie van de Logitech Rally Bar is een fluitje van een cent eens je het juiste kabeldiagram hebt gevonden. De meegeleverde voet laat je toe om de camera ergens op te zetten, maar je kan ook mits diverse beugels de oplossing ergens ophangen. Logitech verdient heel wat punten wat betreft kabelmanagement achteraan het toestel. Zonder schroevendraaier kan je de hele installatie netjes afwerken.

Het plaatje achteraan kan je eenvoudig verwijderen en huisvestopvallend paarse kabelgeleiders. Die maken het leven van de installateurs zoveel gemakkelijker en zorgen ervoor dat de kabels niet nodeloos geplooid en potentieel beschadigd worden bij het terugplaatsen van het plaatje.

Hetzelfde kabelmanagement vinden we trouwens ook terug bij de Logitech Tap, evenals de mogelijkheid om zonder schroevendraaier aan de slag te gaan. Het zijn zulke details die erop wijzen dat Logitech grondig heeft nagedacht over deze oplossing. Ook al zie je deze details niet eens als alles in gebruik is, mag je de ervaring tijdens de opstart niet onderschatten.

Logitech Rally Bar

Je kan twee schermen aansluiten op de Logitech Rally Bar. De set wordt ook geleverd met een afstandsbediening, die is bluetooth zodat je zonder te richten de camera kan bedienen. Dat is handig voor momenten waarop je extra flexibiliteit wenst doorheen de vergaderruimte buiten de Logitech Tap.

Automatisch kaderen

In onze testopstelling maken we gebruik van Teams Rooms als oplossing om op Logitech Tap te draaien. Logitech mikt met de Rally Bar op vergaderruimtes met zes tot twaalf zitjes. Wie een kleinere ruimte heeft, kijkt beter naar de Rally Bar Mini of de MeetUp.

Een ruimte met twaalf personen lijkt behoorlijk groot voor een alles-in-één-oplossing, maar de Logitech Rally Bar heeft heel wat functies om de ervaring optimaal te maken. Allereerst is er de 5x optische zoom die eenvoudig leden achteraan de ruimte in beeld kan brengen. De 1080p-output komt van een 4K-sensor, wat de camera extra ogen geeft om de ruimte naar waarde in te schatten.

Logitech Rally Bar

Wie beweegt doorheen de ruimte, bijvoorbeeld naar een whiteboard, wordt gevolgd door de camera. Die beweging is in onze ervaring niet instant, er is vaak een kleine vertraging van een viertal seconden, maar daarna word je opnieuw optimaal in beeld gebracht. Zitten er drie deelnemers rechts en niemand links van de ruimte? Dan wordt het beeld automatisch aangepast om de deelnemers maximaal te centreren en goed in beeld te brengen.

Beeld en geluid

De beeldkwaliteit van de 4K-sensor is ronduit verbluffend. Zelfs in uitdagende omstandigheden met indirect licht trekt de camera prima zijn plan. Dankzij de optische zoom verlies je bovendien geen beeldkwaliteit wanneer je niet op de eerste zitjes van de ruimte zit of wanneer je dynamisch rondloopt.

Wie goed kijkt, ziet naast de hoofdcamera nog een kleine camera zitten. Die scant de ruimte en helpt de hoofdcamera om de huidige bezetting correct in te schatten en om bewegingen te detecteren. Een motor helpt de lens onder elke hoek mee te kantelen om de hele ruimte optimaal in beeld te brengen.

Logitech Rally Bar

In de behuizing zitten twee full range speakers die dezelfde kwaliteit bieden als de losse Rally-speakers. Afhankelijk van de configuratie kan je kiezen voor volwaardige stereo of het mixen van hetzelfde geluid naar elke luidspreker. In stereo, wanneer het platform dat ondersteunt, is het effect heel sterk. Onderaan de Rally Bar vind je twee luchtgaten voor de bassen. Die zorgen ervoor dat het volledige spectrum van hoog naar laag heel degelijk worden weergegeven. Dankzij een handig ophangsysteem binnenin ervaarden we geen trillingen bij lage tonen van lage stemmen.

Microfoons dekken niet elke ruimte

Een goed beeld is belangrijk, maar hier ben je vaak ook afhankelijk van het desbetreffende videoplatform dat je gebruikt. De geluidskwaliteit is vaak nog belangrijker. De Logitech Rally Bar heeft zes beamforming microfoons aan boord die hun best doen om het geluid in de ruimte zo optimaal mogelijk op te pikken.

In theorie klinkt dat indrukwekkend, maar in de praktijk ben je hier sterk afhankelijk van de geluidskwaliteit van de ruimte. Heb je een ruimte met harde materialen waardoor alles een beetje galmt, dan reproduceer je dat effect ook met de Rally Bar. De software doet zijn best om je stem zuiver te laten weerklinken, maar het resultaat is niet altijd even goed. In onze testperiode merkten we op dat het soms beter is om een aparte Logitech Rally Mic Pod (399 euro incl. btw) in huis te halen. Zeker personen die verder dan vijf meter van de camera zitten, kunnen de extra microfoon gebruiken.

Logitech Rally Bar

Tijdens onze testperiode hadden we geen Rally Mic Pod tot onze beschikking. We hebben echter wel iemand gesproken via een videocall die zo’n optionele microfoon naast zich had liggen, en het kwaliteitsverschil is er duidelijk wel wanneer je vanop een afstand van de Rally Bar spreekt. Je kan tot drie optionele microfoons toevoegen aan één Logitech Rally Bar. Naar onze ervaring is één al genoeg om op vijf meter te plaatsen van de camera. Grotere ruimtes kunnen er twee of drie gebruiken, maar mogelijks kom je dan ook automatisch in het vaarwater van de Logitech Rally.

Logitech Sync

Logitech Sync heeft weinig met de Rally Bar-camera te maken, maar tegelijk kan het niet ontbreken in deze test omdat IT-teams voornamelijk met deze tool zullen werken. Vanaf dit cloudplatform kan je handig alle vergaderruimtes met Logitech camera’s monitoren vanop afstand.

Je kan per locatie of afdeling handig zien welke camera’s goed functioneren, waar er verbeteringen mogelijk zijn of waar er iets niet werkt. Zo kan je handig zien wanneer een camera niet naar behoren werkt of wanneer één van de microfoons niet werkt. De belangrijkste van allemaal is mogelijk de updatefunctionaliteit, waarmee je met een druk op de knop eenvoudig al je apparaten update.

Logitech Sync

De tool biedt je ook inzichten in het gebruik van de vergaderruimte. Hier is vooral de tweede camera van de Logitech Rally Bar naast de hoofdcamera heel nuttig. Die camera kan handig analytische gegevens doorsturen zoals de gemiddelde bezettingsgraad van elke vergaderruimte, welke te veel of te weinig worden geboekt en waar er optimalisaties mogelijk zijn. Multi-tenant helpt Managed Service Providers ook om de infrastructuur voor de organisatie te beheren.  

Conclusie

De Logitech Rally Bar (3.999 euro incl. btw) is een totaaloplossing die elke vergaderruimte tot 12 zitjes zonder problemen aan kan. De Android-besturing in combinatie met Logitech Tap zorgen voor een vlekkeloze Teams Rooms- of Zoom Rooms-ervaring. Wie met een externe vaste vergaderpc werkt, kan met eender welke videobelsoftware aan de slag.

Het klopt dat de camera niet bepaald goedkoop is, maar in ruil krijg je wel de meest flexibele oplossing op de markt met een uitstekende beeldkwaliteit en heel goed geluid. De ingebouwde microfoons doen hun werk, maar de kans is groot dat je in iets grotere ruimtes een optionele extra microfoon nodig hebt. Al die flexibiliteit, in combinatie met een overzichtelijk cloudplatform voor alle beheer, maakt van de Logitech Rally Bar de meest complete alles-in-één-oplossing van het moment.

.pro’s

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • 5x optische zoom
  • Degelijk geluid
  • Briljant kabelmanagement
  • Zwarte én witte versie

.contra’s

  • Optionele microfoon(s) aangeraden in grotere ruimtes
  • Volgen van personen kan vlotter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home