Lenovo ThinkSmart View review: Teams-assistent op je bureau

Teams alleen is niet genoeg

Lenovo ThinkSmart View

De Lenovo ThinkSmart View is het juiste toestel op de juiste plaats, met de foute software. Het idee is briljant, maar de focus op Microsoft Teams is niet voldoende. Om dit toestel levensvatbaar te maken, moet Lenovo andere platformen omarmen als WebEx, Zoom of Google Meet. 

Zou Lenovo verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het coronavirus wereldwijd? Of hebben ze op het hoofdkwartier een werkende glazen bol liggen? We zouden de Lenovo ThinkSmart View (389 euro incl. btw) geen schijn van kans hebben gegeven bij de lancering, dit is ten slotte een nichetoestel, maar vandaag ziet de wereld er helemaal anders uit.

Thuiswerken is het nieuwe normaal, inclusief videovergaderingen de hele dag door. Iedereen is ze beu, maar we kunnen niet meer zonder. Dat maakt van de Lenovo ThinkSmart View een ideale compagnon op elk thuiskantoor. Elke meeting kan je op dit kleine toestel houden, zodat je je pc kan blijven gebruiken voor andere taken.

Enkel compatibel met Microsoft Teams

De Lenovo ThinkSmart View werkt enkel met Microsoft Teams. Andere systemen als Zoom, Skype voor Bedrijven (ondersteuning stopt in 2021), WebEx of Google Meet zijn niet aan de orde. Een hypergefocust toestel draagt bij aan een beter gebruiksgemak, maar in dit geval slaat de slinger door.

Voor wie is dit toestel dan eigenlijk? Voor bedrijven die vandaag uitsluitend Microsoft Teams gebruiken als communicatietool naast Outlook. Binnen dit ecosysteem floreert de Lenovo ThinkSmart View. Wie een meeting invite krijgt buiten de organisatie via bijvoorbeeld Zoom, heeft pech. Daarvoor moet je de traditionele weg bewandelen via de laptop of desktop.

Lenovo ThinkSmart View

Wie overigens graag zijn pc vrij houdt van videovergaderingen, kan altijd beroep doen op zijn smartphone of tablet door daar alle ecosystemen op te instelleren. In feite kan je dan hetzelfde doen als wat de Lenovo ThinkSmart View kan, met meer flexibiliteit, maar mogelijk wel met een kleiner scherm en een lagere microfoonkwaliteit.

Verborgen smartphone met Android 8.1

Aan de binnenkant van de Lenovo ThinkSmart View zit smartphonehardware die draait op Android 8.1. De geïntegreerde chip, een Qualcomm Snapdragon 624, is geen hoogvlieger in smartphones maar voor dit toestel is de chip krachtig genoeg. Animaties verschijnen vlot in beeld en elke videovergadering verloopt vlot.

Wie in de instellingen duikt, herkent een beetje de Android-omgeving. Daarboven zie je enkel Teams dat automatisch opstart. Ga niet op zoek naar een appwinkel om meerdere apps te installeren, die is er niet. Vermoedelijk heeft Lenovo dat moeten opgeven om dit toestel Teams-gecertificeerd te krijgen bij Microsoft.

Blijft dit toestel op Android 8.1 staan, en zo ja hoelang blijft dat veilig?

Op vlak van security is het ook belangrijk om aan te stippen dat je met de Lenovo ThinkSmart View volledig afhankelijk bent van de updates die de fabrikant uitstuurt. Blijft dit toestel op Android 8.1 staan, en zo ja hoelang blijft dat veilig? Worden er regelmatig genoeg Android security-updates geïnstalleerd? Vandaag kan alles in orde zijn omdat het toestel nog nieuw is, maar hoe zit dat binnen één of twee jaar met een nichetoestel als dit met een OS dat nu al drie jaar oud is?

Rare designkeuzes

Verbinding maken met het netwerk kan enkel over wifi. Een headset koppelen op de Lenovo ThinkSmart View kan via bluetooth. Behalve een stroomaansluiting kan je niets met een kabel aansluiten. In de rechterbovenhoek vind je een volumeknop terug, een schuiver om de microfoon te dempen en één om de camera te bedekken.  

Wat ons betreft hadden we liever de volume- en muteknop links gezien boven de luidspreker. Wanneer je die nu bedient, kom je automatisch met je hand voor de camera die ook rechts bovenaan zit. Voor één keer hebben linkshandigen voordeel, zij bedekken de camera (nagenoeg) niet bij de bediening.

Lenovo ThinkSmart View

De camerakwaliteit is heel goed en in zowat elke lichtomstandigheid trekt de Lenovo ThinkSmart View zijn plan. Het enige wat we niet kunnen, is de hoek van de camera bepalen. De (zware) voet steekt naar achter in een modern design, maar biedt geen flexibiliteit. Bijkomend gemis is het gebrek aan batterij. Ondanks het zware gewicht zit er geen batterij in verwerkt, wat het apparaat veel minder flexibel maakt. Snel een call in een andere kamer opnemen lukt niet, want het toestel valt uit van zodra je de stekker eruit trekt.  

Handig in gebruik

De bediening van de Lenovo ThinkSmart View is heel eenvoudig. Tijdens de installatieprocedure vraagt het achter je Teams login. Daarna word je verwelkomd door een digitaal klavier om iemand te bellen, de lijst met favoriete Teams-contacten en onder een ander tabblad je recente contacten.

Onderaan kan je op agenda klikken om te zien welke afspraken je allemaal hebt. Teams-afspraken worden voorzien van een rechtstreekse knop om een vergadering direct in te zetten. De derde optie onderaan, voicemail, biedt een centrale locatie voor al je voicemailberichten. Collega’s kan je opzoeken via het vergrootglas rechts bovenaan. Meer zit er niet in dit toestel; iedereen kan hiermee werken. De Lenovo ThinkSmart View ondersteunt Nederlands als weergavetaal.

Wie dat wenst, kan in de opties eenmalig inloggen op een flexwerkplek. Via instellingen kom je in het Androidmenu terecht. Opties zoals Telefoonvergrendeling of Telefoon opnieuw opstarten tonen nogmaals aan dat Lenovo weinig extra aanpassingen aan Android 8.1 heeft aangebracht.

Niet de nieuwste Teams-functies

Op vlak van design heeft Lenovo zijn best gedaan om de ThinkSmart View modern vorm te geven. Het 8 inchscherm is degelijk en voldoende groot om te videobellen. Van zodra iemand zijn scherm deelt tijdens een presentatie, kan het wel lastig worden om details fatsoenlijk te zien. Je kan overigens ook niet de vensters controleren van de verschillende deelnemers. Stel dat één iemand spreekt, dan kan je die persoon niet in het groot op je toestel selecteren. Je krijgt altijd de vakjes te zien van iedereen, jezelf incluis.

Lenovo ThinkSmart View

Bovendien bevat deze versie van Teams niet hippe nieuwe functies zoals Together Mode (beschikbaar sinds deze zomer) waar je virtueel met andere deelnemers in een koffiebar of aula zit. Nog erger: je kan zelfs niet je achtergrond vervagen met de Lenovo ThinkSmart View.

Teams evolueert aan een razendsnel tempo, wat betekent dat randapparatuur die updates ook moeten verwerken. Hier moet Lenovo die functies tunen voor de ThinkSmart View, wat vertragingen met zich meebrengt. Dat zelfs een achtergrond vervagen (bestaat al twee jaar) vandaag nog niet beschikbaar is, geeft ons weinig vertrouwen.

Conclusie

Lenovo heeft een uitstekende glazen bol op kantoor om begin 2020 dit product aan te kondigen. In theorie is dit een perfect toestel dat in elk thuiskantoor past. In de praktijk kunnen we de Lenovo ThinkSmart View (389 euro incl. btw) aan bijna niemand aanraden. Het gebrek aan andere videobel-opties zoals Zoom of WebEx maakt dit toestel een stuk minder praktisch. Zonde, want het potentieel is er wel degelijk.

lees ook

Microsoft Teams voegt nieuwe apps en Power Platform-tools toe

Enkel werknemers die in een bedrijf werken dat Teams gebruikt voor alle communicatie en niet teveel meetings heeft via andere platformen, kunnen de Lenovo ThinkSmart View overwegen. Ondanks de populariteit van Teams, is de kans groot dat jij toch uit de boot valt. Door die Teams-exclusiviteit is dit niche-toestel nog meer niche geworden. Spijtig, want het concept zelf zit boordevol potentieel.

.pro’s

  • Groot scherm
  • Degelijke microfoon
  • Intuïtief in gebruik

.contra’s

  • Enkel Teams-compatibel
  • Geen batterij
  • Camerahoek niet aanpasbaar
  • Geen garanties rond Android security-updates

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home