EU niet onder de indruk van ontkoppeling Teams en Office: antitrust-vermoeden blijft

microsoft teams

De Europese Commissie vermoedt dat Microsoft niet eerlijk speelt met Teams. Na onderzoek verdenkt de Commissie Redmond ervan Teams en Office opzettelijk nauw aan elkaar te koppelen.

De Europese Commissie verdenkt Microsoft ervan dat het oneerlijk concurreert met Teams. Ze stelt vast dat Microsoft wereldwijd de dominante speler is met zijn SaaS-suite voor productiviteit: Microsoft 365 of Office in de volksmond. Minstens sinds 2019 heeft Microsoft Teams aan Office gekoppeld.

Dat heeft volgens de commissie de concurrentie op de markt voor communicatie- en samenwerkingstools negatief beïnvloed. Langs de andere kant heeft de koppeling de positie van Microsoft 365 mee versterkt. De EU ziet dat als een oneigenlijk distributievoordeel, waarbij klanten niet de keuze krijgen of ze Teams wel willen hebben wanneer ze intekenen op Microsoft 365.

Ontkoppeling volstaat niet

De EU onderzoekt die koppeling al een tijdje. Microsoft heeft als reactie Teams losgetrokken van het Microsoft 365-aanbod. Dat gebeurde eerst in de EU, en later wereldwijd. De Commissie is echter niet onder de indruk, en noemt die aanpassing onvoldoende. Meer aanpassingen van Microsoft zijn nodig om de concurrentie opnieuw te herstellen.

Zo speelt er immers meer dan de koppeling alleen. De Europese Commissie stelt vast dat de interoperabiliteit tussen Teams en Office een stuk beter is dan tussen Office en Teams-alternatieven. Dat belemmert rivalen van Microsoft om efficiënt te concurreren, waardoor gebruikers in de EU nadeel ondervinden.

De Europese Commissie deelt haar bezorgdheid in een statement. Zo weet Microsoft ook waar het staat. Het onderzoek loopt echter nog. Dat onderzoek is al sinds 2020 bezig, nadat Slack een klacht indiende.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home