Jabra Elite 4 review: trouwe compagnon met enkele kleine kantjes

De Jabra Elite 4-oortjes leveren een hoge kwaliteit en heel wat functionaliteit aan een scherp prijskaartje. Helaas zijn de dingen niet vrij van enkele voorkombare slordigheden.

Jabra is niet aan zijn proefstuk toe met de Jabra Elite 4 (91 euro inc. btw). Dat zien we: de draadloze oortjes zitten in een compact maar licht doosje, dat best kwalitatief aanvoelt. Dat geldt ook voor de oortjes zelf, die naar onze mening een uitstekende pasvorm hebben. Jabra levert de Elite 4 met drie maten voor de oordopjes, waarvan de middelste voor ons perfect aansluit.

Zowel de oortjes als het doosje van de Jabra Elite 4zijn voorzien van een erg subtiel maar handig led-lampje. Dat geeft kort licht telkens wanneer je de oortjes uit het doosje neemt of terug stopt. Groen geeft aan dat de batterij vol is, oranje dat de lading gemiddeld is en rood dat het tijd is voor een laadsessie. Jabra zorgt er met de lampjes voor dat je zonder enige extra moeite steeds weet hoe het met de lading van doosje en oortjes gesteld is, zodat je tijdig kan bijladen.

Topbatterij

Bijladen doe je via het doosje en USB Type-C. Jabra claimt dat de oortjes 5,5 uur meegaan op één lading. Wanneer je ze in het doosje opbergt, laden ze bij, zodat de totale autonomie op 22 uur komt, met actieve noise cancelling ingeschakeld. Wij gingen drie maanden met de Jabra Elite 4 aan de slag, en merkten dat die cijfers niet overdreven zijn. Pendeltochten zijn sowieso geen probleem, aangezien we zelfs met de NMBS doorgaans niet langer dan 5,5 uur onderweg zijn van onze woonst naar het werk.

Voor langere sessies, zoals bij een vliegreis, is de vijf uur autonomie opnieuw haalbare kaart. Gedurende die tijd blijft de Jabra Elite 4 bovendien best comfortabel, al merken we rond de kaap van vier uur toch dat het aangenaam is om ze even uit te nemen. Stop je de Elite 4 dan opnieuw in het doosje, dan volstaat een pauze van tien minuten voor een extra uur luisterplezier.

Gedurende onze testperiode zijn we er één keer in geslaagd om met lege oortjes op pad te gaan, en dat was nadat we meerdere kansen om te laden negeerden ondanks het duidelijke rode lampje op het doosje, dat ruim op tijd begon te branden. Je kan met andere woorden nog enkele keren pendelen met een rood lampje op het doosje indien dat nodig is. Het doosje is op minder dan vier uur opnieuw volledig volgeladen.

Handige knoppen, goed geluid

Jabra rust de oortjes uit met twee grote drukknoppen. Daarmee neem je op wanneer iemand belt, zet je nummers op pauze of kies je een volgend liedje, pas je het volume aan en meer. Het heel toegankelijke oppervlak van het oortje, wanneer het in je oor zit, is deel van de drukknop. Visueel is die knop perfect weggewerkt, praktisch kan je er niet naast duwen. De oplossing is erg elegant, handig in gebruik en geniet onze voorkeur boven aanraakgevoelige alternatieven.

De geluidskwaliteit is naar onze mening uitstekend. Het neutrale equalizer-profiel is gebalanceerd, met mooie bassen die niet overheersen. Ook de bovenkant van het spectrum komt helder door, zonder dat het middensegment wordt weggedrukt. In z’n prijsklasse doet de Jabra Elite 4 het uitstekend, met een balans die onze voorkeur geniet boven bijvoorbeeld de alternatieven van OnePlus.

Niet muisstil

De actieve noise cancelling (ANC) is iets minder spectaculair vergeleken met diezelfde OnePlus Buds. Zeker wanneer er muziek speelt, doet de ANC van Elite 4 z’n werk, maar we merken toch dat er iets meer lawaai ons trommelvlies bereikt in rumoerige omgevingen dan bij sommige alternatieven. Zelfs repetitief geruis durft al eens onvoldoende weggefilterd te worden, terwijl dat net het type lawaai is waar ANC in theorie erg goed tegen opgewassen is.

De Jabra Elite 4 werkt samen met een optionele app op je telefoon, waarmee je de ANC zogezegd kan personaliseren. Dat is wat ons betreft wat gebroddel in de marge zonder hoorbare meerwaarde. De ANC is geenszins slecht en we genieten van de rustgevende cocon die de Elite 4-oortjes wel degelijk creëren, maar er zijn ook in deze prijsklasse alternatieven op de markt die toch net iets meer lawaai wegfilteren.

Dat kan vlotter

Je kan ANC met een druk op het linkeroortje uitschakelen en hear through inschakelen. Zo stuurt Jabra het omgevingsgeluid door, zonder dat je de oortjes hoeft uit te nemen. Dat is handig wanneer je snel iets wil zeggen en werkt goed. Alleen: hear through activeren, pauzeert de muziek niet. Dat doe je met een druk op het rechteroortje, maar wanneer je beide knoppen gelijktijdig of erg kort na elkaar indrukt, durft de Elite 4 al eens om één van de twee commando’s te negeren. Daardoor duurt het soms langer dan we zouden willen voor we met de oortjes in klaar zijn voor een korte conversatie.

Jabra positioneert de oortjes als geschikt voor zowel werk als vrijetijd. Daar moet multipoint-Bluetoothconnectiviteit bij helpen. Certificatie voor professionele communicatiediensten zoals Teams ontbreekt, maar uiteraard werken de dingen wel perfect. De oortjes zijn wel compatibel met Spotify Tap. Daarmee is het in theorie mogelijk om met een druk op het linkeroortje afspelen via Spotify te hervatten. Een dubbeltik laat Spotify een nummer kiezen. Wij zijn niet onder de indruk van de functie, die in combinatie met onze Oppo Find X5 Pro meer niet dan wel werkt.

Bellen

Een telefoongesprek of videocall met de oortjes in, werkt prima. Ook in meer rumoerige omgevingen verstaan onze gesprekspartners ons doorgaans goed. Omgekeerd horen wij ook goed wat de tegenpartij zegt. Jabra integreert een functie waarbij je eigen stemgeluid tijdens het bellen mee door de oortjes komt. Dat is een handige toevoeging, want met geluidsonderdrukking ingeschakeld is het soms moeilijk om het volume van je stem in te schatten.

lees ook

Poly Voyager Free 60+ review: draadloze oortjes in een uniek doosje

Jabra weet hoe het goede oortjes moet maken en daar is de Jabra Elite 4 een mooi voorbeeld van. In dagelijks gebruik zijn we fan. De oortjes ontpopten zich in geen tijd tot een trouwe en comfortabele compagnon, verantwoordelijk voor de soundtrack van menig pendeltocht en zakenreis.

We zouden de Elite 4 vooral aanraden voor zo’n gebruik. Is vergaderen en bellen het hoofddoel, dan zijn er meer geschikte producten, zoals de Evolve-reeks van Jabra zelf. Muziek beluisteren en af en toe een belangrijk gesprek voeren kan wel perfect.

Enkele slordigheden weerhouden de Jabra Elite 4-oortjes van perfectie. Iets agressievere actieve geluidsonderdrukking is mogelijk in deze prijsklasse. Het feit dat één druk op de knop niet volstaat om even een kort gesprek te voeren met iemand die naast je staat, ervaren we ook als slordig. Daar staat een hoge bouwkwaliteit tegenover, met handige ledlampjes en knoppen, een fijne pasvorm en een hoge betrouwbaarheid. Koop gerust, maar ken de kleine beperkingen.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Comfortabel
  • Handige led-lampjes
  • Multipoint-Bluetooth

.contra’s

  • Geluidsonderdrukking kan beter
  • Hear Through werkt omslachtig

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home