Jabra Elite 10 review: betrouwbaar comfort

De Jabra Elite 10-oortjes voelen premium en zo klinken ze ook. Toch mist Jabra de kans om een aantal schoonheidsfoutjes op te lossen, al doen die weinig af aan de aangename gebruikservaring.

Wie veel onderweg is, verdient goede draadloze oortjes. De Jabra Elite 10-oordopjes zijn het nieuwste premium product van specialist Jabra en bij het uitpakken voelen we meteen dat Jabra van plan is om een waardevol product te leveren in ruil voor de toch wel pittige adviesprijs van 250 euro.

Kwalitatief en comfortabel

Het doosje waar de oortjes inzitten voelt kwalitatief en is goed afgewerkt, maar vooral de oortjes zelf stelen de show. Jabra kiest voor een nieuw design met een siliconen-coating. Zo voelen de kleine dingen aangenaam zacht en tegelijkertijd een beetje rubberachtig. Zo hebben we meer grip op de oortjes en zitten ze toch heel comfortabel in het oor. Die grip is welkom wanneer we vergelijken met de Jabra Elite 4 die al eens uit onze handen durfde floepen.

De behuizing brengt meer waterresistentie met zich mee. Jabra stelt dat Elite 10 een IP57-rating heeft voor de oortjes, zodat noch het strand noch een fikse regenbui de dingen zullen vernielen. De case heeft een IP54-rating, dus laat die idealiter niet in een plas vallen.

De Jabra Elite 10 zijn de meest comfortabele oortjes die we al testten. Ze blijven erg goed zitten en knellen niet, zelfs na lange luistersessies. Jabra levert de oortjes met vier verschillende maten voor de oordopjes zelf. Even zoeken en testen is daar de boodschap. Waar we bij de Jabra Elite 4 een gemiddelde tot kleine maat nodig hadden, sluiten deze exemplaren met de nieuwe pasvorm beter af met een grotere maat.

Dat afsluiten is belangrijk, aangezien de actieve geluidsonderdrukking enkel goed werkt bij een nagenoeg perfecte fit. De ANC is complementair aan de fysieke afsluiting van je gehoorkanaal en kan weinig rol van betekenis spelen wanneer dat niet goed zit.

ANC kan beter

Die ANC is goed, maar niet fantastisch. Constant geluid zoals een vliegtuigmotor of het geraas van een vijftig jaar oude tram 10 door de Antwerpse prémetro wordt goed weg gefilterd (of in het geval van de tram toch zeker gemitigeerd tot minder pijnlijke niveaus), maar niet alle types lawaai verdwijnen even goed naar de achtergrond. Verkeer klinkt bijvoorbeeld beduidend stiller, maar we gingen al aan de slag met producten die het lawaai toch net iets beter wegfilteren. Bovendien merken we dat de geluidsonderdrukking het moeilijk heeft met hoge tonen. In het geval van de tram blijven de hoge frequenties bijvoorbeeld wel hoorbaar aanwezig. Jabra stelt dat de ANC dubbel zo goed is dan die van de Jabra Elite 4, maar dat is naar onze ervaring een optimistische schatting.

De geluidskwaliteit is wel erg goed. Hier merken we meteen het verschil met de Jabra Elite 4. Je betaalt meer, maar krijgt meer terug. Het warme geluid voorzien van volle bassen is een streling voor het oor. Misschien missen we nog een klein beetje helderheid bij de hoge tonen, maar dan zijn we aan het muggenziften. Je spendeert extra aan een product zoals de Jabra Elite 10 omdat je bovengemiddeld geluid wil, en dat krijg je.

Eenvoudig verbonden

Verbinden is erg eenvoudig: open het doosje, neem de oortjes eruit en druk drie seconden op de koppen van beiden. Een geluidje maakt duidelijk dat je kan verbinden en een stem wijst je erop dat je naar het bluetoothmenu van je toestel moet gaan. De Jabra Elite 10 ondersteunt ook Swift Pair en Fast Pair voor respectievelijk Windows en Android, zodat je bij compatibele toestellen zelfs niet naar het Bluetoothmenu hoeft te navigeren: zodra het verbinden start, verschijnt er een melding waar je op kan klikken. Welke techniek je ook gebruikt: verbinden gebeurt betrouwbaar en gaat razendsnel.

lees ook

Poly Voyager Free 60+ review: draadloze oortjes in een uniek doosje

Je kan twee toestellen tegelijk verbinden, al is de implementatie daarvan niet perfect. Connecteer je met je computer en krijg je telefoon, dan kan je automatisch opnemen. Dat is handig, maar we missen een manier om vlot manueel tussen verbonden toestellen te wisselen.

Fenomenaal bellen

Tijdens het bellen is de geluidskwaliteit van de bovenste plank voor alle gesprekspartners. Je kan perfect bellen op een winderige dag op een drukke straat en toch mooi verstaanbaar blijven. Andersom is de ANC voldoende goed om ook je gesprekspartner helder weer te geven in je oor. Tijdens onze tests waren we helder verstaanbaar wat ook in opnames naar voren komt. Omdat de microfoon aan de oren zit, klinken we in een rechtstreekse opname wel een beetje stiller, maar dat wordt automatisch gecompenseerd in gesprekken.

Jabra Elite 10 (draadloze oortjes):

Jabra Elite 8 Active (draadloze oortjes):

Poly Voyager Free 60+ (draadloze oortjes):

Jabra Evolve 75 (draadloze headset met microfoon voor de mond):

Dell XPS 13 (2021) (microfoon van een laptop):

De bediening op de oortjes zelf gebeurt via de knoppen waar we eerder over spraken. Beide oordopjes hebben een enkele knop die je fysiek kan indrukken. Die is eenvoudig te vinden. Met de rechterknop speel of pauzeer je muziek (een keer klikken), ga je naar een volgend nummer (twee keer klikken) of een vorig (drie keer klikken). Krijg je telefoon, dan kan je een oproep aannemen met één klik. Tijdens het bellen zet je zo je microfoon even af (of terug aan).

Niet bijgeleerd

Het linkerdopje heeft andere functies. Hiermee kan je de optionele spraakassistent activeren, opnieuw gesprekken aannemen, en wisselen tussen ANC en HearThrough. HearThrough laat het omgevingsgeluid integraal door, zodat je met iemand kan praten zonder dat je de Jabra Elite 10 hoeft uit te doen.

Onze klacht hierbij is dezelfde al bij de Jabra Elite 4: HearThrough is niet nuttig als de muziek blijft spelen, wat het geval is. Concurrenten pauzeren muziek zodra je een gelijkaardige functie activeert, zodat je met een druk op de knop een gesprek kan voeren met iemand die naast je staat. Jabra wil dat je daarvoor op beide oortjes klikt, wat langer duurt, er dwazer uitziet en gewoon onhandig is. Verder is het standaard niet mogelijk om gewoon ANC uit te schakelen zonder HearThrough in te schakelen.

Gelukkig komt de Jabra Elite 10 met een kwalitatieve app waarmee je de functionaliteit van de knoppen wat naar je hand kan zetten. In die app kan je ook andere functies activeren, zoals Spatial Sound, waarbij het geluid iets anders klinkt al naargelang de positie van je hoofd. Dat werkt, maar was voor ons persoonlijk niet veel meer dan een gimmick. Je kan er ook aan de slag met een equalizer, waarmee je het geluid meer op je eigen smaak kan afstemmen.

Handleiding en handigheid

De app bevat nog een snelkoppeling naar een handige handleiding, maar die is net als andere functies vreemd genoeg enkel beschikbaar wanneer de oordopjes verbonden zijn. In het hypothetische geval dat iemand even wil opzoeken op welke knop je weer moet klikken om de dingen te verbinden, kan je er langs deze weg dus niet bij.

Jabra kiest opnieuw voor enkele subtiele, maar handige ledlampjes waarmee je meteen de status van oortjes en doosje kan zien. Een lampje vooraan op het doosje kan groen, geel of rood zijn voor hoge, gemiddelde of lage batterij, met knipperend rood voor kritiek batterijniveau, wat impliceert dat je de oortjes in het doosje hebt gestoken, maar die niet meer worden bijgeladen. Een lampje bovenaan kan dezelfde drie kleuren aannemen en verklapt zo de batterijstatus van de oortjes. Telkens je de Jabra Elite 10 neemt of wegstopt, zie je aan de lampjes hoe het met de batterij gesteld is. Zo kan je tijdig laden.

Topproduct

Over het algemeen is de Jabra Elite 10 een topproduct. Je betaalt iets meer voor deze oordopjes in het premiumsegment, maar in ruil krijg je oortjes die buitengewoon comfortabel passen, ook voor lange tijd. De geluidskwaliteit is heel erg goed, net als de gesprekskwaliteit. De ANC is een absolute meerwaarde, maar ondanks de verbetering tegenover de Jabra Elite 4 wat ons betreft toch nog onder het niveau van wat we tegen deze prijsklasse mogen verwachten.

Dat is meteen het enige echte minpuntje. Verder beschreven we enkele kleine ergernissen hierboven, maar die zijn ook niet meer dan dat. Laat je er niet door tegenhouden om de uitstekende Jabra Elite 10 in huis te halen. Hoeft het allemaal zoveel niet te kosten? Dan krijg je in verhouding wel iets meer kwaliteit en ANC per gespendeerde euro voor de goedkopere modellen van Jabra.

.pro’s

  • Comfort in de oren
  • Batterijduur
  • Gebruiksvriendelijk
  • Geluidskwaliteit
  • Waterresistent

.contra’s

  • ANC kan sterker
  • Onhandige HearThrough

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home