Dell Pro WB5023 webcam review: scherp in beeld voor een scherpe prijs

dell pro 2K webcam
Bron: Dell

Dell biedt met de professionele WB5023 2K-webcam een betaalbare optie voor wie graag goed in beeld komt tijdens videovergaderingen. Met iets minder artificiële intelligentie, maar wel met een microfoon.

Het belang van een goede webcam tijdens vergaderingen krijgt (te) weinig aandacht. Elke laptop komt immers toch al met een ingebouwde camera, dus waarom nog investeren in een externe webcam? Laptopwebcams zullen inderdaad hun werk doen in een perfect verlichte omgeving, maar kunnen minder ideale lichtomstandigheden niet compenseren. Met als gevolg dat je wazig en korrelig in beeld komt.

Beeld is minstens even belangrijk als klank voor een goed gesprek en het loont dus om voor beide aspecten een goed hulpmiddel te kiezen. Het aanbod aan professionele webcams is dan ook enorm, en prijzen kunnen hoog oplopen. Met de Pro WB5023 wil Dell een professionele, betaalbare optie aanbieden. Voor een prijskaartje van 130,67 euro (incl. btw, 107,99 euro excl. btw) krijg je 2K-beeld, autoframing en een ingebouwde microfoon.

Op goede voet

De Dell WB5023 heeft een cilinderachtige vorm, die erg gelijkt op het 4K-model UltraSharp WB7022 van de fabrikant. Het apparaat heeft een lengte van ongeveer tien centimeter en de cameraring heeft een doorsnede van 44 millimeter. Dell levert een magnetisch plaatje mee dat je over de camera kan plaatsen wanneer die niet in gebruik is. Dat zal je soms ook willen doen, want je voelt je bekijken als de lens op je gericht staat.

Met de uitklapbare voet maak je de webcam vast op je monitor. Het is de eerste keren wat zoeken naar de juiste hoek en deze kan ook verschillen van beeldscherm tot beeldscherm. Plaats je de webcam te los op je monitor, kan die wel eens op een onverwacht moment naar beneden keilen. Eens de webcam ‘vastgeklikt’ zit, staat die wel zeer stevig op zijn benen.

De webcam is van het ‘plug and play’-principe wat betekent dat je het toestel simpelweg in je laptop hoeft te steken om hem te kunnen gebruiken. Met enkel een niet-vervangbare USB-A-kabel toont Dell zich hier niet al te vrijgevig, al blijft USB-A voor webcams nog steeds de meest gangbare aansluiting. Een usb-c-dongle had voor ons geen overbodige luxe geweest, want veel fabrikanten laten de USB-A-poort vallen.

Schitteren in 2K

We raden je zeker aan om de bijpassende softwaresuite Dell Peripheral Manager te installeren op je pc. Met dit programma kan je spelen met de beeldinstellingen, al zal de minder ervaren gebruiker zich overladen voelen met functies die lang niet allemaal even nuttig zijn. We gidsen je door de belangrijkste beeldinstellingen, te beginnen bij de resolutie.

Je hebt de keuze tussen drie resoluties: HD (1.366 x 768, 60 fps), Full HD (1.920 x 1.080, 60 fps) en 2K QHD (2.560 x 1.440, 30 fps). Wij kiezen hier natuurlijk voor het totaalpakket aan pixels. In goed verlichte ruimtes brengt de webcam je zeer scherp in beeld en ook bij minder natuurlijke lichtinval blijven de resultaten verrassend goed. Zelfs wanneer we ons helemaal in het donker zetten, werpt de webcam een kunstmatige spotlight op ons die niet eens overdreven oogt.

Naast de beeldresolutie kan je nog schuiven met de helderheid, scherpte, contrast en saturatie. Het loont om de gulden middenweg te bewandelen, want hier de extremen opzoeken zal het beeld te sterk vervormen.

Met hulp van artificiële intelligentie

Omdat je niet altijd de tijd hebt om vlak voor de start van een vergadering nog de optimale beeldinstellingen te zoeken, helpt Dell je graag een handje. Zo kan je via het softwareprogramma kiezen uit vier voorgeprogrammeerde beeldcocktails: Default, Smooth, Vibrant, Warm. De Smooth-modus focust op scherpte, Vibrant en Warm stellen de belichting en kleursaturatie bij.

Persoonlijk vinden we de algoritmen hier in overdrive gaan, wat het totaalbeeld onnatuurlijker maakt. Wij kiezen ervoor om de instellingen op Default te laten staan en de beelddetails handmatig te optimaliseren.

Waar we wel de hulp van artificiële intelligentie inroepen, is bij de autoframing en de automatische witbalans. De autoframing volgt je tijdens de vergaderingen zodat je centraal in beeld blijft en stelt de beeldhoek bij (65° of 78°). De algoritmen hebben een paar tellen nodig om je te zoeken en door de beperktere beeldhoek kan je je stoel niet te ver naar achteren schuiven.

De witbalans automatisch laten bijstellen is noodzakelijk omdat dit handmatig met de software doen onbegonnen werk is. In welke richting we de schakelaar ook schoven, we kregen telkens een vreemde gelige of blauwe schim over ons gelaat. De autobalans zorgt voor een meer realistisch wit licht.

Geen beeld zonder klank

Achter de camera schuilt een microfoon met ruisonderdrukking. Daarmee pareert Dell de kritiek die de UltraSharp WB7022 te verduren kreeg. De premium webcam bood wel 4K-beeld en een uitgebreid palet aan AI-softwarefuncties, maar sloeg het audiocompartiment volledig over.

Nu lijkt het wel alsof Dell zich verplicht voelde om een microfoon in de WB5023 te stoppen. Omdat je de webcam op je monitor plaatst, zit deze in veel bureau-opstellingen te ver weg om je stem heel voldoende te onderscheiden van achtergrondgeluid. Dat resulteert in weinig indrukwekkend geluid. Wil je even heldere audio als beeld, dan zal je deze webcam moeten uitbreiden met een gespecialiseerd audio-apparaat.

Conclusie: scherp beeld, scherpe prijs

De Dell Pro WB5023 doet wat een webcam moet doen. De installatie van de webcam is eenvoudig zodat je in een handomdraai goed beeld hebt. De webcam slaagt er bovendien in om onder verschillende lichtomstandigheden consistent hoge beeldprestaties af te leveren, ook wanneer het licht helemaal uitgaat.

130 euro (incl. btw) klinkt misschien als een dure investering voor een webcam, maar in kantoorruimtes met weinig natuurlijke lichtinval zal Dell Pro WB5023 echt wel het verschil maken. De prijs is ook lang niet overdreven als je het marktaanbod van professionele webcams afschuimt. 

Mogelijk had Dell de prijs nog wat naar beneden kunnen drukken door de microfoon te kunnen weglaten. Op papier moest de microfoon een troefkaart zijn, maar in de praktijk brengt dit helaas weinig meerwaarde.

.pro’s

  • Eenvoudige setup
  • 2K beeldkwaliteit
  • Beeld blijft scherp bij weinig licht
  • Juiste prijs-kwaliteitverhouding
  • Gecertificeerd voor Microsoft Teams en Zoom

.contra’s

  • Beperkte aansluitingsopties
  • Kleinere beeldhoek
  • Microfoon stelt teleur

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home