Wetsvoorstel maakt komaf met standaardwachtwoorden in het VK

Smartphones, alarmsystemen, deurbellen en andere apparaten die een internetconnectie hebben, zullen binnenkort niet langer werken met standaardwachtwoorden in het Verenigd Koninkrijk. Op die manier moeten de toestellen minder kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Slimme toestellen, zoals een babyfoon met camera of een digitale meter, worden bijna altijd geleverd met een standaardwachtwoord. Dit wachtwoord geven producenten mee om de installatie van het slimme toestel snel en eenvoudig te laten verlopen. Meer dan eens wijzigen consumenten dat standaardwachtwoord alleen niet. Dat biedt heel wat mogelijkheden voor cybercriminelen.

Om slimme toestellen veiliger te maken, heeft de Britse regering nu een wetsvoorstel klaar om komaf te maken met standaardwachtwoorden. De regel zou daartoe producenten verbieden nog met standaardwachtwoorden te werken.

Naast dat voorstel, wordt in de Product Security and Telecommunications Infrastructure (PSTI) Bill ook nog aangestuurd op een verplichting voor bedrijven om een productbeleid voor openbaarmaking van kwetsbaarheden te hebben en transparantie te geven over de minimumperiode van beveiligingsupdates.  

Wetsvoorstel met twee delen

In het kort bestaat de PSTI eigenlijk uit twee delen. Enerzijds worden beveiligingsmaatregelen verplicht, waardoor de kwetsbaarheid van producten drastisch vermindert. Anderzijds staan enkele richtlijnen opgesomd die de installatie, het gebruik en de updates versnellen.

Eens het wetsvoorstel de koninklijke goedkeuring ontvangt, krijgen producenten, importeurs en distributeurs nog minstens één jaar de tijd om het productgamma aan te passen op de wetgeving.

Sterk wachtwoord

Eens standaardwachtwoorden verdwijnen, zijn consumenten erop aangewezen zelf een wachtwoord te installeren. Hiervoor is het belangrijk een sterk wachtwoord te maken.

lees ook

Dit zijn de eerste wachtwoorden die hackers proberen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home