Tweejarig Vlaams project APAX gaat cybersecurityprocessen automatiseren

Automation

Cybersecurity-incidenten zouden in de toekomst dubbel zo snel afgehandeld moeten zijn. Dat is toch in ieder geval de ambitie van het Vlaamse project APAX. Drie onderzoeksgroepen en drie Vlaamse technologie- en dienstenbedrijven hebben de handen in elkaar geslagen om de cybersecurity te verbeteren.

APAX is een Vlaams project dat de cybersecurity wil opkrikken door meer automatisering in de beveiliging van onlinesystemen te bouwen. APAX is dan ook een afkorting voor Automated Posture Analysis that Scales. In totaal zal het project twee jaar in beslag nemen.

Testen automatiseren

Automatisering staat centraal in het project. Dat komt ten goede van de tijd die geïnvesteerd wordt in het aanpakken van cyberbeveiligingsproblemen.

Concreet is er enerzijds de doelstelling om cybersecurity-testen voor minstens 60 procent te automatiseren. Aangezien er honderden van deze testen bestaan en het project twee jaar in beslag neemt, zal APAX tot 50 van deze testen kunnen automatiseren. Anderzijds wil APAX meer automatisering bouwen in het proces van cybersecurity-analisten en -operatoren.

Drijvende krachten

Onderzoeksgroepen Awingu, Ceeyu en Toreon leiden het onderzoek. De Vlaamse bedrijven VUB Software Languages Lab, VUB Artificial Intelligence Lab en LSEC stellen daarbij hun expertise ter beschikking.

Vanuit het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) ontvangt het project eveneens steun. Deze steun krijgt het project doordat het geselecteerd werd als cybersecurity ICON-project. Vanuit VLAIO ontvangt APAX 1,7 miljoen euro steun.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home