Nieuwe digitale strategie van EU richt pijlen op tech-giganten

Europa

Deze week bracht de Europese Commissie een nieuw voorstel uit. Met een allesomvattend plan wil de EU de gevaren van het informatietijdperk inperken, waaronder fraude, verkeerde informatie en privacyschending. 

Hoewel er geen namen werden genoemd, maakte de EU duidelijk dat vooral grote Amerikaanse tech-bedrijven, in het bijzonder Facebook en Google, in zicht zijn voor de nieuwe wetgeving. 

Op dit moment is het data strategy plan nog niet meer dan dat. Het is een plan, geen wetgeving. In het plan staan nog voornamelijk ambities en doelen, maar vooralsnog weinig details. Wel legt de structuur een duidelijke basis voor hoe de EU van plan is om data in de toekomst te gaan benaderen.

Universeel gebruik van data

De kern van het plan van de EU is om bedreigingen van data meer universeel en minder gesegmenteerd te maken. Een wet die de EU-leiders later dit jaar aan willen nemen zal ‘datagebruik over de grenzen makkelijker maken en zorgen dat vereiste en standaarden over verschillende sectoren overeenstemmen’. 

De nieuwe voorstellen zijn verbonden aan de universele GDPR wetgeving die sinds mei 2018 van kracht is. Met het uitbreiden van de privacywetgeving wil de EU burgers betere controle, of op zijn minst bewustzijn, geven over het verzamelen en gebruik van persoonlijke data.

Nog geen concrete voorstellen

Dat de EU de grote tech-bedrijven wilt beheersen is niets nieuws. In de afgelopen vijf jaar heeft de Europese Commissie al enkele onderzoeken uitgezet naar Google, Amazone en andere tech-giganten om te onderzoeken of hun datagebruik de antitrust wet van de EU schenden.

Het voorstel van de EU is niet bepaald wat Mark Zuckerberg hoopte te horen wanneer hij eerder deze week een bezoek bracht aan de Europese wetgevers in Brussel. In een artikel in de Financial Times nam Zuckerberg in het algemeen een positie vóór de regulering. Tegelijkertijd beargumenteerde hij ook dat het verplichten om data te delen ook uitdagingen kan opleveren voor de privacy van gebruikers. 

Vooralsnog liggen er alleen maar plannen en nog geen concrete voorstellen. Het kan zomaar eens een lang en ingewikkeld proces worden om deze voorstellen daadwerkelijk op tafel te krijgen. De EU heeft – na de Brexit – 27 lidstaten. Elk van hen wil zijn eigen behoeftes, zorgen en voorkeuren er doorheen krijgen. De Europese Commissie is van plan om rond het einde van 2020 de eerste wetsvoorstellen te introduceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home