Itsme-concurrent MyID denkt aan rechtszaak tegen Belgische staat

myID.be

De Belgische Itsme-concurrent MyID wacht al maanden op toelating van de overheid tot de Federal Authentication Service, zodat de oplossing opnieuw een alternatief kan zijn om veilig aan te melden bij overheidsdiensten. Die toestemming blijft uit, terwijl er nu wel concurrentie vanuit het buitenland op til is.

MyID overweegt juridische stappen tegen de Belgische overheid. Dat weet Belga. Het Belgische bedrijf U2U Consult, dat de Itsme-concurrent ontwikkelde, wacht al maanden op toestemming van de overheid om zijn dienstverlening te kunnen hervatten. MyID moet toegelaten worden op de Federal Authentication Service. Dat platform consolideert de aanmeldsystemen van overheidswebsites. Na een korte lancering eind 2022 verloor MyID die toegang.

De app van U2U Consult brak begin november 2022 het monopolie van Itsme. Nog diezelfde maand ontdekte het Belgisch Centrum voor Cybersecurity echter beveiligingsproblemen in de toepassing, die prompt opnieuw offline werd gehaald. MyID zou in 2023 opnieuw lanceren, maar het werd muisstil.

Geen kwetsbaarheden meer

Intussen zouden verschillende onderzoeken volgens Belga hebben aangetoond dat er geen kwetsbaarheden meer te vinden zijn in de app. De overheid zet het licht voor een herlancering echter maar niet op groen. Een duidelijke reden ontbreekt volgens U2U Consult. Hoewel het bedrijf een partner wil zijn van de overheid, sluit het juridische stappen intussen niet meer uit. Het doel is om opnieuw beschikbaar te zijn tegen het belastingseizoen.

MyID verliest door het uitstel veel momentum. Intussen is Smart-ID uit Estland beschikbaar in België en ook deze app legt zich toe op online authenticatie. In het noorden van Europa is Smart-ID marktleider dus de nieuwe concurrent heeft heel wat ervaring. Dat MyID zich maar niet beschikbaar kan stellen voor het grote publiek, maar Smart-ID intussen wel voet aan wal krijgt, is geen ideale situatie voor U2U Consult.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home