Smart-ID gaat concurrentie met Itsme aan in België

Vanaf vandaag is het digitale identiteitsbewijs Smart-ID beschikbaar in België als alternatief voor Itsme.

Smart-ID is een universele app voor authenticatie van personen en voor legale, digitale handtekeningen. Met Smart-ID kun je aanmelden bij apps van banken, overheidsdiensten of documentplatformen. Het merk heeft grote ambities in België en wil e-identificatie naar alle telefoons brengen om zo Itsme naar de kroon te steken.

Smart-ID is de marktleider in verschillende Noord-Europese landen. Het registreerde in 2023 ongeveer 1 miljard transacties, driemaal zoveel als in ons land. SK ID Solutions hanteert een betalend model per transactie en biedt naast authenticatie ook andere digitale identiteitsdiensten.

In België heeft SK ID Solutions forse ambities om een voet naast Itsme te zetten. Als eerste stap daarin sloten ze een samenwerking af met Trust1team uit Merelbeke. Zij leveren vandaag al identificatiediensten aan verschillende Belgische en Europese banken, overheids- en zorgorganisaties en in sterk beveiligde omgevingen.

Samen met SK ID willen ze onder meer hun aanbod voor de digitale portemonnee op smartphones ontwikkelen. Zo’n wallet kun je gebruiken voor authenticaties, digitale betalingen of klantenkaarten.

De Europese Commissie maakt sinds 2019 gebruik van Smart-ID’s timestamping om documenten te officialiseren door middel van een tijdsstempel. Daarmee bewijs je de authenticiteit van een digitaal document en toon je de exacte datum en tijd aan waarop het is opgesteld, opgeslagen of ondertekend. 

Kalev Pihl, CEO van SK ID Solutions: “Miljoenen Belgen zijn al goed vertrouwd met digitale authenticatie bij hun bank, online winkels of overheidswebsites zoals Tax-on-Web. Met Smart-ID willen we hen een veilig en gebruiksvriendelijk alternatief aanbieden. Het combineert de sterkste beveiliging met privacy en gebruiksgemak. e-Identificatie en digitaal handtekenen moeten veilig, toegankelijk en eenvoudig te installeren zijn.”

lees ook

Wat zijn de uitdagingen bij gedecentralizeerde digitale portefeuilles?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home