Update HP Support Assistant nu om gevaarlijke bug te patchen

hp support assistant

Een lek in HP Support Assistant kan hackers de controle over je laptop geven. Het hulpprogramma snel updaten is de boodschap.

HP Support Assistant komt voorgeïnstalleerd op quasi elk laptopmodel van de fabrikant, zowel op de zakelijke laptops als op het nevenmerk Omen voor gamers. Het programma is een diagnostische tool om de hard- en software van je laptop te analyseren wanneer er een probleem voordoet, en om je BIOS en drivers te updaten. Nu is HP Support Assistant zelf de oorzaak.

HP rapporteert op zijn supportpagina een beveiligingslek CVE-2022-38395 in Support Assistant dat op 6 september kwam bovendrijven. Zonder veel technische details te delen krijgt de bug een score van 8,2 op een schaal van tien. Dat betekent dat het lek als potentieel zeer gevaarlijk beschouwd moet worden.

lees ook

Eigenaars van HP-printers kunnen vergoeding claimen voor zaak Dynamic Security

DLL hijacking

Waarom dat zo is, lezen we bij BleepingComputer. Wanneer je de tool Tune Up in het programma wil openen, zet je de deuren van je laptop open voor DLL hijacking. Een klassieke methode waarbij aanvallers schadelijke bestanden inladen in de DLL (dynamic link library) op de harde schijf, die vervolgens onbewust door een applicatie worden binnengehaald. Windows-apparaten zijn al sinds de beginjaren 2000 zeer vatbaar voor DLL-aanvallen.

In het geval van HP Support Assistant kan de aanvaller via het bestand de systeemprivileges overnemen van het programma en zo dus toegang krijgen tot het hart van het apparaat. De bug kan wel enkel worden uitgebuit als de aanvaller eerder is kunnen binnenbreken. Maar omdat Support Assistant op zoveel laptops geïnstalleerd staat en getrainde hackers hun weg naar binnen wel weten te vinden, kan de bug in potentie veel pc-gebruikers treffen.

Update Support Assistant

Zoals bij veel beveiligingslekken is het beste devies het kwetsbare programma zo snel mogelijk updaten. HP raadt dan ook aan om vandaag nog te updaten naar Support Assistant 9.11. Draaide jouw laptop al op versie 9.x, dan kan je de update via de Microsoft Store binnenhalen. Heb je nog een oudere versie, moet je via de instellingen van het programma zoeken naar nieuwere versies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home