Google stopt experiment met verkorte url’s

chrome

Google experimenteerde met de verkorte weergave van url’s in de adresbalk van Chrome. De aanpak blijkt niet veiliger te zijn en wordt afgevoerd.

Vorig jaar startte Google met een experiment in Google Chrome. In de adresbalk toonde Google standaard alleen het hoofddomein van een website in de plaats van de volledige url. In de plaats van bijvoorbeeld https://itdaily.be/nieuws/security/eu-neemt-belgische-privacyregulator-onder-vuur/ zag je enkel https://itdaily.be. Het idee van Google achter die maatregel was om meer veiligheid te creëren. Het bedrijf vermoedde dat de eenvoudige weergave mensen zou helpen om malafide websites te detecteren.

Geen positieve impact

Na een jaar experimenteren blijkt er nu geen impact te zijn op de veiligheid. Daarom haalt Google de functionaliteit weg uit Google Chrome. De aanpak legde weliswaar de focus op het topdomein, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat je moeilijk kon zien waar op een website je precies zat. Google lijkt nu te constateren dat die afweging geen meerwaarde biedt.

Google is niet de enige die heil zag in verkorte url’s. De Safari-browser van Apple omarmt de vereenvoudigde weergave nog steeds, ook al blijkt ze dus geen voordeel met zich mee te brengen.

lees ook

Chrome vult binnenkort HTTPS aan bij ingave van korte URL

Google verklaarde in 2018 al de oorlog aan de url. Het zoekt naar een overzichtelijker alternatief, al is het vandaag nog niet duidelijk hoe dat er precies uit zou zien. Experimenten zoals de verkorte weergave kaderen in die ambitie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home