Economische Inspectie krijgt hulp van AI na investering van 1 miljoen euro

phishing

Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker kondigt een investering van één miljoen euro aan op de Economische inspectie te voorzien van slimme digitale automatiseringstools. Daarmee moet de online fraudebestrijding een flinke boost krijgen.

Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) kondigt een investering van één miljoen euro aan voor de ontwikkeling en daaropvolgende implementatie van AI-tools bij de Economische inspectie. De Bleeker hoopt de dienst zo de nodige tools te geven om de almaar aanzwellende tsunami van online fraude het hoofd te bieden.

Limieten bereikt

Vorig jaar kreeg de Economische inspectie 47.917 meldingen binnen. Meer dan de helft (28.032) meldingen gingen over online oplichting. 13.122 klachten daarvan gingen specifiek over phishing. De Federale politie zag het aantal gevallen van internetfraude intussen toenemen van 9.697 gevallen in 2013 naar 19.081 in 2019. De Bleeker merkt op dat cybercriminelen handig gebruik maken van technologie om dezelfde valstrikken eindeloos te kopiëren, terwijl de inspectiediensten nog handmatig tewerk gaan. “Zoiets botst tegen de limieten van wat menselijk en organisatorisch mogelijk is”, klinkt het.

AI moet soelaas bieden. De Bleeker lijkt op een combinatie van slimme tools en Robotic Process Automation (RPA) te mikken. Softwarebots moeten de repetitieve maar arbeidsintensieve taken van de inspecteurs overnemen, zodat zij meer nuttig werk kunnen verrichten.

Bots op onderzoek

Concreet moeten de bots autonoom websites afschuimen en nakijken of het gaat om frauduleuze webshops, incassobureaus, investeringsplatformen of andere malafide sites. Ook moeten de bots websites controleren over het naleven van andere regels, bijvoorbeeld rond solden, prijsaanduidingen of in België verplichte vermeldingen. Zelfs valse reviews of onterechte claims zoals greenwashing moeten door de bots gedetecteerd worden.

lees ook

Hoe bescherm je jezelf tegen phishing met Windows 11?

De AI-tools moeten niet alleen inbreuken analyseren maar meteen ook bewijsmateriaal verzamelen. Dat kan dan door de Economische Inspectie gebruikt worden om sneller sancties uit te vaardigen. Bovendien is er zo eenvoudige controle mogelijk. Het hele systeem moet een machine learning-component bevatten waardoor het continu slimmer kan worden.

Ambitieuze timing

Welke (combinatie van) tools De Bleeker op het oog heeft, is onduidelijk. De lijst met vereiste capaciteiten lijkt uitgebreid, zeker wanneer we naar de timing kijken. De dienst werkt momenteel aan een aanbesteding, waarna de uitwerking en implementatie van de AI-gebaseerde toolset binnen één jaar rond moet zijn.

De Bleeker verwacht dat de investering zich snel zal terugverdienen. Er zal enerzijds sneller en meer gesanctioneerd kunnen worden. Anderzijds kan de dienst meer fraude voorkomen. Dat spaart zowel het menselijk leed als de maatschappelijke kost daarvan uit, klinkt het.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home