Hoe check je of een link betrouwbaar is? 

phishing

Sommige phishing-mails zijn zo goed opgebouwd dat ze mensen doen twijfelen over de geloofwaardigheid ervan. Digitale tools kunnen je helpen met het analyseren van malafide gegevens. 

De meeste phishing-technieken zijn snel te detecteren aan de hand van bijvoorbeeld vreemde tekens in het mailadres of spellingsfouten. Toch slagen hackers er steeds beter in om phishing-mails relatief geloofwaardig op te stellen waardoor twijfel ontstaat. Gelukkig bestaan er gratis digitale tools die verdachte links of documenten analyseren op malafide gegevens. Welke tools bestaan er en hoe goed zijn ze?  

Werkwijze phishing-tools

Er bestaan heel wat tools die op diverse manieren aan de slag gaan. Doorgaans is het principe wel hetzelfde: je surft naar de website, geeft het verdachte webadres of document in en de tool analyseert dit op malafide gegevens. Nadien krijg je het verdict te zien.  

  • Tool 1: Link Checker

    Eén van de nieuwste tools is Link Checker van NordVPN. Deze tool is een eenvoudig manier om verdachte links te controleren. Via het formulier voer je de link in die vervolgens door de tool geanalyseerd wordt op malware. Deze tool is volledig gratis en vereist geen account. Let op dat je tijdens het kopiëren en plakken niet per ongeluk op de link klikt. Ben je hier toch wat onhandig mee, dan is de volgende tool interessanter voor jou.

  • Tool 2: Scamio

    De AI-aangedreven chatbot van Bitdefender, Scamio, biedt iets meer flexibiliteit dan Link Checker. Deze tool kan namelijk een webadres, screenshot van een QR-code of mail en zelfs een screenshot van een link analyseren. Zo verlaag je het risico om per ongeluk op een malafide link te klikken. Voor deze tool dien je wel een account aan te maken, maar is gratis.

Extra opinie

De meeste tools baseren zich op databanken of machine learning, maar de output blijft altijd een ‘mening’. We hebben bovenstaande tools getest op basis van enkele betrouwbare mails en spamberichten. Tijdens onze test gaven deze tools de juiste feedback. Toch is het belangrijk om de output niet meteen voor waar aan te nemen. Vergelijk de analyses van verschillende tools bij aanhoudende twijfel. Wil je je beslissing niet volledig laten afhangen van digitale tools, dan is het nog steeds verstandig om contact op te nemen met de instantie achter de afzender, om na te gaan of ze dergelijke mails versturen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home