Parket Oost-Vlaanderen onderzoekt niet langer internetfraude van minder dan 1000 euro

phishing

999 euro kwijt gespeeld aan oplichters? Wegens personeelsgebrek zal het parket van Oost-Vlaanderen geen zaken van internetfraude meer aannemen van minder dan 1000 euro.

Het parket van Oost-Vlaanderen neemt geen zaken van internetfraude meer aan als het slachtoffer minder dan duizend euro is verloren. Een gevolg van te weinig personeel om alle zaken nog te kunnen behandelen, bevestigt het parket aan VRTNWS. “De grote hoeveelheid aangiftes laat naar capaciteit van politie en justitie niet toe om iedere aangifte het onderwerp te laten zijn van diepgaand onderzoek.”

De Belgische politie registreerde nochtans een (paradoxale) daling van internetfraude in 2023. Er was sprake van een eerste daling sinds 2017. Die cijfers zijn natuurlijk gebaseerd op slachtoffers die bekend zijn. Voor alle gevallen van internetfraude die bij de politie aangegeven worden, zijn er ook slachtoffers die geen zin hebben om een aangifte te doen.

Het parket hoopt dat ook slachtoffers die voor ‘kleinere’ bedragen opgelicht worden, toch de stap blijven zetten om aangifte te doen. Ook al zal er dan geen onderzoek volgen, iedere aangifte kan nuttige informatie opleveren om criminele bendes op te sporen, klinkt het.

Ondergrens voor internetfraude

Een dergelijke ‘ondergrens’ voor internetfraude is niet ongebruikelijk. Eerder kondigde onder andere het parket van West-Vlaanderen, Limburg en Leuven dit ook al aan. Telkens werd gebrek aan personeel om iedere zaak grondig te behandelen als reden opgegeven.

Het precieze bedrag verschilt wel van regio tot regio. Het West-Vlaamse parket onderzoekt zaken van internetfraude pas vanaf 2.500 euro. In Limburg is 500 euro voldoende om een onderzoek op te starten.

lees ook

België in Top 10 voor digitale afpersing in Europa

Het Oost-Vlaamse parket bevestigt dat de ondergrens van duizend euro enkel geldt voor phishing en andere vormen van internetfraude. “Andere vormen van cybercriminaliteit kennen geen grens, zoals hacking, malware en ransomware”, wordt meegedeeld aan VRTNWS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home