Phishing veel efficiënter voor cybercriminelen dan deepfakes

AI stemmanipulatie phishing

De kans dat jouw bedrijf te maken krijgt met een deepfake-aanval, is volgens een topman van Sophos behoorlijk klein.

De Vlaming Chris Umé scoorde de voorbije maanden keihard in America’s Got Talent met waanzinnige deepfake-filmpjes. Umé verbaasde samen met zijn bedrijf Metaphysic de kijkers van de show, week na week. De realistische AI-filmpjes van een tot leven gekomen Elvis of van Simon Cowell haalden de finale. Tegelijk deden de filmpjes veel vragen rijzen. Want hoe ver kan je gaan, met dergelijke AI-gemanipuleerde video’s?

Afpersing via deepfakes

Kunnen afpersingen of frauduleuze transacties binnen afzienbare tijd via deepfakes? Jazeker, al moeten bedrijven zich voorlopig niet al te veel zorgen maken. Dat zegt althans John Shier van het cybersecuritybedrijf Sophos. “Op dit moment zien we niet veel deepfakes. Cybercriminelen zijn er nog niet te veel mee bezig.”

Uiteraard zijn er al voorbeelden van afpersing via deepfakes, maar dan voornamelijk met een seksuele content. Dat het ook in de zakenwereld kan, toonde Patrick Hillmann aan. De PR-topman van Binance verscheen in een video gericht aan teams binnen het bedrijf. De hackers gebruikten gesofistikeerde technologie om een hologram te maken van Hillmann. Daarvoor analyseerde de technologie verschillende interviews en tv-optredens van de man.

Phishing is gemakkelijk

Het proces om een realistische deepfake te maken is naast lang vooral heel erg duur. Daarom verkiezen criminelen nog altijd, en wellicht nog voor een tijdje, eenvoudigere methodes. Phishing bijvoorbeeld, waarbij de hackers via mails, social media of andere platformen hengelen naar gegevens én toegang tot netwerken.

“We ondervinden dat mensen gemakkelijk informatie geven wanneer het hen vriendelijk wordt gevraagd”, aldus John Shier. “Waarom zouden criminelen meer moeite doen wanneer het zo simpel kan.” Met de juiste houding en beveiliging kom je trouwens al een heel eind om jouw bedrijfsomgeving te beschermen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home