Telecombedrijven eisen via EU meer geld van tech-giganten voor netwerkgebruik

europa geld euro

Grote Europese telecomoperatoren zoals Deutsche Telekom en Telefónica vragen aan Europa om belangrijke spelers in de tech-wereld mee te laten betalen voor het gebruik van hun netwerken.

Technologiebedrijven zoals Google of Netflix maken in Europa gebruik van de netwerken die voorhanden zijn. Daarom is het voor de providers die die netwerken voorzien niet meer dan logisch dat die bedrijven daar voor betalen. Verschillende telecombedrijven willen nu dat Europa dat in orde brengt, meldt de Financial Times.

We want more money

De grote telecomnamen willen vooral een eerlijke contributie van de andere partijen. De CEO’s van een twintigtal bedrijven in de sector ondertekenden een open brief die de Times al kon inkijken, waarin ze vragen om meer bij te springen in de kosten. Niet alleen profiteren de tech-bedrijven mee van de infrastructuur, maar voeren ze de datatrafiek ook stevig op, volgens de ondertekenaars. De brief is bedoeld voor de Europese Commissie en voor leden van het Europese parlement. Naast Deutsche Telekom en Telefónica staan onder andere ook de CEO’s van Orange en Telecom Italia hun namen erop vermeld.

Het collectief van telecom-CEO’s waarschuwt dat toekomstige investeringen in gevaar zijn en dat er actie moet worden ondernomen om die veilig te stellen. Die eerlijke contributie voor het gebruik van infrastructuur door tech-bedrijven moet daarbij helpen. Ze voegen er ook aan toe dat Europa actie moet ondernemen op dat vlak, omdat telecombedrijven voor miljarden aan investeringen staan met de nodige ondersteuning van 5G en volledige glasvezelnetwerken.

Een suggestie die de telecombedrijven doen, is een betaalmechanisme dat alleen de allergrootste verbruikers “viseert”. De focus zou daarbij liggen op transparantie qua contributies, zodat providers rechtstreeks kunnen investeren in de Europese infrastructuur.

lees ook

Zakelijke telecom: welke provider heeft de beste mobiele abonnementen?

Vrij gebruik

Volgens de ondertekenaars van de brief stijgt datatrafiek jaarlijks gemiddeld tussen de twintig en dertig procent. Dat zou vooral te wijten zijn aan een handvol van de grote tech-spelers. Volgens de telecomwereld zouden die cijfers blijven stijgen, echter zonder een corresponderende ROI. De telecom-CEO’s claimen in de brief ook dat die grote namen amper iets betalen voor het gebruik van de netwerken, maar hun klanten wel stevige prijzen aanrekenen.

Het idee krijgt steeds meer steun binnen de EU. De Europese Commissie schat dat een investering van zo’n tweehonderd miljard nodig is voor volledige 5G in alle dichtbevolkte gebieden en volledige gigabit-dekking in de Unie, tegen 2030.

Natuurlijk vinden vertegenwoordigers van de tech-bedrijven dat zij al genoeg investeren en dat de telecombedrijven mee groeien met hun succes. Zij zien het ook als Europese klant die gewoon twee keer gaat moeten betalen voor dezelfde zaken. Dit wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Europa en de wereld van Big Tech zijn dus nog niet klaar om de digitale strijdbijl volledige te begraven. Dat was al zo met de strengere regels voor elektronicaproducten en de keuzes voor de befaamde poortwachters.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home