EU zet door met klacht tegen Microsoft

europa ai act

Vorige maand maakte Microsoft bekend dat Teams vanaf oktober niet langer één pakket gaat vormen met Microsoft 365. Het bedrijf nam die beslissing omwille van een dreigende klacht vanuit de EU. Europa is echter niet onder de indruk en de dreiging is nog lang niet verdwenen.

Microsoft gaat Teams vanaf oktober niet meer bundelen met Microsoft 365, vanwege een antitrustonderzoek dat de Europese Commissie zou gaan voeren. Wie na 30 september zo’n abonnement afsluit, die zal de diensten van het communicatieplatform apart moeten aankopen. Volgens bronnen die Bloomberg kon aanspreken zou dat wel eens niet voldoende kunnen zijn en is de EU klaar om alsnog een aantal bezwaren te formuleren.

Niet voldoende

De bal ging drie jaar geleden aan het rollen met een klacht over oneerlijke concurrentie, van een andere communicatieplatform: Slack van Salesforce. De EU is vervolgens aan de slag gegaan en de dreiging van een eerste antitrustklacht tegen Microsoft binnen Europa in ongeveer een decennium doemde begin juli op. Nog voor het einde van die maand was het officiële onderzoek een feit.

lees ook

EU kiest poortwachters: vijf Amerikaanse techreuzen en TikTok krijgen strengere regels opgelegd

Om goede wil te tonen en uiteraard om een klacht af te wenden, verkondigde Microsoft dus de ontkoppeling van Teams uit het 365-pakket. Dat laatste zou daardoor dan meteen ook een prijsdaling krijgen.

Dat alles lijkt nu dus toch niet voldoende te zijn, volgens interne bronnen. De Europese Commissie zou momenteel werken aan een lijst met opmerkingen en bezwaren die binnen enkele maanden bij Microsoft gaat worden afgeleverd. Wat die lijst precies gaat inhouden, dat is helaas nog niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home