CIA werkt aan eigen generatieve AI-chatbot

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zegt dat het bezig is met de ontwikkeling van een eigen AI-chatbot, voor het analyseren van enorme hoeveelheden aan data.

Het Central Intelligence Agency ofwel de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst, zegt dat het werkt aan een eigen chatbot met generatieve AI. Het agentschap doet dit om de enorme hoeveelheden aan data die het dagelijks moet verwerken, beter te kunnen analyseren.

Sharing is caring

Met deze chatbot wil de CIA zijn mensen beter leren omgaan met opensource data en het agentschap hoopt dat AI hen gaat bijstaan in het verwerken van big data. De ontwikkeling is in handen van de CIA’s eigen afdeling Open Source Enterprise. Het is bovendien de bedoeling dat ook andere inlichtingendiensten snel over zo’n AI-chatbot kunnen beschikken. Zo zou het systeem ook naar de FBI, de NSA en het Amerikaanse leger kunnen gaan.

Directeur voor AI binnen de CIA, Randy Nixon, verwoordde het als steeds zoeken naar de naald in een berg naalden, om aan te geven met hoeveel data zijn mensen moeten omgaan. Daar komt dan ook nog eens de druk bij vanuit China, dat al aangaf dat het de wereldleider op gebied van AI wil worden. Daarvoor zou Huawei intussen al stevige vooruitgang hebben geboekt qua GPU-ontwikkeling. AI en technologie is al even een “kleinere” strijd die woedt, binnen het grotere plaatje in de rivaliteit tussen beide grootmachten.

lees ook

VS verbieden investeringen in China, Europa volgt (voorlopig) niet

Te traag

In de VS klonk er daarentegen steeds vaker en luider kritiek over de trage vooruitgang met AI, binnen organisaties zoals de CIA. Daar moet dit project nu dus in elk geval al verandering in brengen, Een volgende stap naast data-analyses, is dat onderzoekers het systeem vragen kunnen gaan stellen, aldus Nixon.

Een opvallend gegeven is dat het model van de CIA is ontwikkeld om de bron van zijn informatie te vermelden, iets dat commerciële systemen vaak nog te weinig doen. Welk model het agentschap gebruikt en enige maatregelen voor privacybescherming, dat werd dan weer niet vermeld. Het blijft natuurlijk een spionnendienst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home