Orange en Telenet verstrengelen verder met verzekerde toegang tot elkaars vaste netwerken

Orange en Telenet ondertekenen twee overeenkomsten waarbij Telenet toegang krijgt tot het netwerk van Voo in Wallonië, en Orange zijn huidige toegang tot dat van Telenet behoudt. Bovendien wordt Orange klant van het toekomstige glasvezelnetwerk van Telenet.

Telenet en Orange zullen al zeker de komende vijftien jaar actief blijven op elkaars vaste netwerken. Daartoe sluiten beiden partijen twee overeenkomsten. Orange verzekert zich in eerste instantie verdere toegang tot het coax (HFC)-netwerk van Telenet. Daarop is de provider vandaag al actief om diensten zoals vast internet en televisie te bieden.

Telenet en Voo

Langs zijn kant wordt Telenet klant van het netwerk van Orange in Wallonië. Orange wacht op goedkeuring voor de overname van de Waalse telecomprovider Voo. Daarvan wil het 75 procent min één aandeel in handen krijgen. Met die transactie wordt Orange de facto eigenaar van het netwerk van Voo en dat wil Telenet gebruiken om meer Brusselse en ook Waalse klanten aan te spreken met eigen diensten.

Waar Orange in Vlaanderen op Telenet moet vertrouwen voor vaste infrastructuur om diensten op aan te bieden, zijn in het Zuiden van het land de rollen binnenkort dus omgekeerd. De overeenkomst is wel onderhevig aan de goedkeuring van de acquisitie van Voo.

Toegang tot (toekomstige) fiber

Verder spreken Orange en Telenet af dat Orange in de toekomst wholesale-klant zal worden van het glasvezelnetwerk van Telenet. Let wel: dat netwerk bestaat nog niet. In tegenstelling tot Proximus is Telenet nog niet bezig met de uitrol van fiber-to-the-home (FTTH). De provider plant daar wel verandering in te brengen en startte al een samenwerking met Fluvius onder de naam NetCo. Tegen 2038 moet 78 procent van Vlaanderen voorzien zijn van glasvezel van NetCo of via toekomstige samenwerkingen.

De garantie van Orange als klant op het netwerk biedt meer zekerheid voor Telenet voor de investeringen in FTTH. Ook deze overeenkomst is onderhevig aan externe goedkeuring: de Europese Commissie moet het licht op groen zetten voor de oprichting van NetCo. Naar verwachting kan de eerste spade in de zomer van dit jaar in de grond.

lees ook

Eurofiber gaat samenwerken met zichzelf voor uitrol glasvezel naar kmo’s

De overeenkomsten zorgen ervoor dat Telenet en Orange hun diensten met zekerheid kunnen aanbieden in het ganse land voor zeker vijftien jaar, onder duidelijk afgesproken voorwaarden. Zo zijn thuisklanten en bedrijven in principe zeker van voldoende concurrentie in de markt, zeker via het coax-netwerk. Bovendien geven de afspraken meer draagkracht voor de plannen van NetCo, aangezien het tweede FTTH-netwerk (naast dat van Proximus) al meteen een extra klant heeft.

Interessante keuze

Dat Orange verder in zee gaat met Telenet rond HFC, is haast vanzelfsprekend. Het komt eveneens niet uit de lucht gevallen dat Telenet aast op toegang tot het netwerk van Voo in Wallonië. Het is wel ietwat verrassender dat Orange zijn karretje aan Telenet hangt voor toegang tot FTTH. Proximus heeft immers een immense voorsprong wat de uitrol van fiber betreft. Bovendien werken Orange en Proximus al samen, maar dan rond de uitrol van 5G-infrastructuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.