Telenet en Fluvius zetten in op glasvezel met snelheden tot 10 Gbps

Telenet Fluvius

Telenet en Fluvius gaan samenwerken richting ‘het datanetwerk van de toekomst’. In het nieuwe onafhankelijke infrastructuurbedrijf heeft Telenet 66,8% van de aandelen, Fluvius 33,2%.

Onder de werknaam ‘NetCo’ zullen Telenet en Fluvius investeren in de geleidelijke evolutie van hun huidige hybride glasvezel-coax (HFC) netwerkinfrastructuur naar een Fiber-To-The-Home (FTTH) netwerk. De ambitie is om 78% van Vlaanderen tegen 2038 te voorzien van glasvezel door een combinatie tussen eigen netwerkaanleg en/of een mogelijke samenwerking met externe partners zoals Fiberklaar.

Telenets servicegebied in delen van Brussel en Wallonië zal ook ingebracht worden in NetCo en deel uitmaken van NetCo’s investeringen. De geschatte investering voor het totaalproject bedraagt maximaal twee miljard euro. Zowel Telenet als Fluvius zullen hun bestaande HFC-netwerk en hun bestaande glasvezelactiva onderbrengen in NetCo. De nieuwe vennootschap moet begin 2023 van start gaan.

De HFC-infrastructuur van NetCo wordt een open netwerk dat andere dienstverleners kunnen huren.

lees ook

Telenet naar Raad van State tegen 5G-veiling en vierde speler

De ambitie is om op termijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk te maken over het hele servicegebied. Volgens Telenet is er voor dat doel een duidelijke roadmap. Wanneer de telecomprovider die snelheid wil realiseren, is nog niet bekend. Het staat buiten kijf dat de huidige internetverbinding moet blijven evolueren. Volgens Telenet steeg het dataverbruik per vaste breedbandverbinding gemiddeld tot 239 GB per maand, meer dan een verdubbeling in drie jaar tijd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home