Bestellingen van nieuwe producten bij Cisco lopen niet helemaal zoals zou moeten. Daarom heeft het bedrijf zijn financiële verwachtingen bijgesteld. Nieuws dat meteen invloed had op de aandelenkoers.
De Cisco-aandelen namen gisteren een duik van meer dan tien procent nadat het bedrijf liet weten dat het de verwachtingen voor zijn tweede fiscale kwartaal absoluut niet gaat kunnen waarmaken. Een belangrijke reden hiervoor is dat de verkoop van nieuwe producten niet zo lekker loopt.
Op traagheid gepakt
Voor het eerste kwartaal waren de resultaten positief, met acht US dollarcent per aandeel meer dan verwacht. Cisco cashte net geen miljard US dollar aan netto inkosten meer dan het jaar ervoor.
Tijdens dat kwartaal zag Cisco de bestellingen voor nieuwe producten echter aanzienlijk trager lopen. Het bedrijf wijdt dat grotendeels aan het feit dat klanten nog bezig zijn met de installatie en implementatie van recent geleverde producten.
Op het hoogtepunt van de coronacrisis zat Cisco met een berg bestellingen waaraan niet kon worden voldaan. Dat is het afgelopen jaar echter weer in een stroomversnelling geraakt, onder andere door versoepelingen van de lockdowns in China. Daardoor kwam de bevoorradingsketen weer op gang. Veel klanten zijn die producten momenteel dan ook aan het verwerken.
De cycli gaan dus te traag nu. Veel klanten nemen hun tijd om al hun orders te verwerken, volgens CEO Chuck Robbins. Cisco-klanten moeten momenteel gemiddeld enkele kwartalen aan bestellingen installeren. Vooral grotere bedrijven, serviceproviders en cloudconsumenten zouden hier een uitdaging aan hebben.
Omwille van die issues kwam Cisco met lagere verwachtingen dan de analisten hadden voorspeld. Het ziet ernaar uit dat Cisco voor dat tweede kwartaal zeven procent minder aan inkomsten gaat genereren. Voor het volledige jaar ziet het bedrijf minder inkomsten, maar wel meer winst.
Cisco zit zo in een dubbele situatie. Eigenlijk is het bedrijf slachtoffer van de positieve manier waarop het de pandemie is doorgekomen.
Op lang termijn zijn de vooruitzichten wel goed. Zo is er de historisch grote aankoop van securitybedrijf Splunk die bijna is afgerond. Voor klanten die alweer klaar zijn voor nieuwe bestellingen zijn er de samenwerkingen met Nvidia en met audiospecialist Bang & Olufsen.