Microsoft versoepelt Windows 11 minimum systeemvereisten

Windows 11 22H2

De testversie van Windows 11 baseert zich op de echte minimale systeemvereisten. Je hebt niet langer een TPM-chip of een recente Intel- of AMD-processor nodig in je pc.

De minimale systeemvereisten van Windows 11 hebben de afgelopen week heel wat stof doen opwaaien. Initieel vereiste Microsoft minimum een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag. Een dag later publiceerde het alle compatibele AMD– en Intel-processors met enkel relatief nieuwe modellen die uiterlijk twee tot maximaal vier jaar oud zijn. De lat werd onmiddellijk veel hoger gelegd dan de minimum systeemvereisten deden uitschijnen.

Bijkomende extra vereiste is de aanwezigheid van een TPM-chip in je pc, meer specifiek TPM v2.0. De PC Health Check app, een tool van Microsoft om je systeem te analyseren of het klaar is voor Windows 11, was tijdens de check ook nooit echt duidelijk waarom je systeem niet compatibel zou zijn.

Daar is plots de testversie van Windows 11 die je sinds gisteren kan downloaden, en opeens gelden enkel de minimum systeemvereisten. Een TPM-chip is niet meer verplicht en de lijst met recente processors geldt niet langer. Microsoft legt in een blogpost uit dat het hiermee wil controleren of het de minimum systeemvereisten richting de lancering moet bijsturen.

Nieuwe analyse

Om verwarring te voorkomen, werd de PC Health Check app offline gehaald. Tijdens de testversie gaat de softwaregigant analyseren welke chips ouder dan de 8ste generatie Intel-processors en AMD Zen 2-processors aan de standaard voldoen. Uit die analyse volgt mogelijk een nieuwe lijst met een bredere ondersteuning voor oudere chips richting de lancering eind 2021.

Benieuwd wat er allemaal nieuw is in Windows 11? Lees dan zeker onze uitgebreide analyse van de nieuwste versie van Windows. In de testversie die vandaag beschikbaar is kan je nagenoeg alle nieuwe functies uitproberen. De twee grote afwezigen zijn de integratie van Microsoft Teams en de Android-appondersteuning met de Amazon Appstore als appwinkel. Beide worden nog intensief getest door Microsoft en verschijnen in een latere preview.

Tegelijk met de previewversie van Windows 11 lanceert Microsoft ook een eerste testversie van de opfrisbeurt die gepland staat voor Office 2021 en Microsoft 365 dit eindejaar. Dit omvat een nieuw uiterlijk met afgeronde hoeken, in lijn met Windows 11, en nog een aantal vernieuwingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home