Tot nu toe was Windows 11 enkel beschikbaar voor technische testers binnen het Dev-kanaal van Windows Insiders. Nu opent Microsoft ook het Bèta-kanaal met iets minder experimentele versies van Windows 11 voor wie van het nieuwe besturingssysteem wil proeven.
Enkele dagen na de officiële lancering van Windows 11 liet Microsoft eind juni een previewversie op de wereld los om het nieuwe besturingssysteem te proeven. Omdat het om hoogst experimentele builds ging van Windows 11, konden enkel Windows Insiders (testers van Windows) ermee aan de slag binnen het Dev-kanaal. Dit kanaal is voornamelijk gereserveerd voor de meest vroege testversies en bevat doorgaans heel wat bugs. Microsoft richt zich met dit kanaal op ‘zeer technische gebruikers’.
Het Bèta-kanaal binnen Windows Insider is een trap lager en bevat minder riskante versies van het besturingssysteem. Opgelet: ondanks dat de huidige bèta-versie van Windows 11 stabieler is, raden we nog altijd aan om het op een tweede partitie te installeren of op een testpc in plaats van je dagelijkse toestel.
Windows Insider registratie
Om met Windows 11 aan de slag te gaan, moet je je allereerst aanmelden voor het Windows Insider-programma. Eens dat achter de rug is, ga je naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging en kies je links onderaan Windows Insider-programma. Kies hier Bèta-kanaal om met een stabielere testversie van Windows 11 aan de slag te gaan.
Herstart na je keuze je pc om de registratie te voltooien. Daarna kan je via Windows Update zoeken naar de nieuwste versie en verschijnt de download van Windows 11 automatisch in de lijst. Laat je overigens niet verschalken door de talrijke valse Windows 11-versies online die je rechtstreeks kan downloaden. Haast altijd gaat het om malware die varieert van adware tot agressieve software die je wachtwoorden steelt en achterpoorten installeert om later uit te buiten. Buiten Windows Insider kan je Windows 11 nog niet downloaden.
Ben jij vandaag al een ambitieuze gebruiker van Windows 11 maar heb je iets teveel last van bugs? Doorgaans ondersteunt Microsoft de wissel niet zonder een volledige reset, maar nu kan je uitzonderlijk overschakelen van het Dev-kanaal naar het Bèta-kanaal. Na een herstart van je pc zit je systeem voortaan in een stabielere release-track.
Uitdagende systeemvereisten
Windows 11 heeft op het eerste zicht toegankelijke systeemvereisten, maar niets is minder waar. Microsoft heeft namelijk een lijst gepubliceerd met compatibele Intel-chips en AMD-chips waaraan systemen moeten voldoen. Daarnaast moet je pc ook een TPM-chip hebben, meer specifiek TPM 2.0. TPM staat voor Trusted Platform Module en bevat een hardware gebaseerde random nummergenerator en kan cryptografische sleutels genereren om data te beschermen.
Er bestaat de kans dat zelfs een nieuw toestel van twee jaar geleden niet compatibel is omdat oude CPU’s vaak nog lange tijd worden geleverd in systemen. Zeker in professionele laptops is het niet ongebruikelijke dat een CPU tot twee jaar na de lancering nog wordt aangeboden in een laptop of desktop.
Microsoft heeft voor de testversie van Windows 11 tijdelijk de strenge regels rond processors en TPM-chips laten varen, waardoor iedereen ermee aan de slag kan. Volgens de softwaregigant doet het dat om te analyseren welke chips ouder dan de 8ste generatie Intel-processors en AMD Zen 2-processors aan de standaard voldoen. Uit die analyse volgt mogelijk een nieuwe lijst met een bredere ondersteuning voor oudere chips richting de lancering eind 2021. Is je systeem na de testperiode niet compatibel met Windows 11? Dan word je vermoedelijk uit het testprogramma gegooid en is een verplichte terugkeer naar Windows 10 nodig. Hoe dat exact in zijn werk zal gaan, heeft Microsoft nog niet verduidelijkt.
Wie Windows 11 niet kan draaien, hoeft niet onmiddellijk te panikeren. Windows 10 21H1 wordt nog ondersteund tot 14 oktober 2025 en Windows 10 21H2 tot 2027.
We hebben Windows 11 helemaal uitgelicht tot in de kleinste details. Klik hier voor onze uitgebreide gids.