Windows 11 krijgt persoonlijke AI-assistent Copilot

Windows 11 copilot

AI-assistent Copilot is binnenkort in de zijbalk van Windows 11 beschikbaar, klaar om elke vraag te beantwoorden.

Met de Windows Copilot AI-assistent wil Microsoft van elke gebruiker een zogenaamde ‘power-user’ maken. Dat maakt de softwaregigant bekend op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build. Het vervangt nog niet definitief de huidige taakbalk wanneer je rechts onderaan klikt, maar we zien dat in de toekomst wel gebeuren in Windows 11 (of misschien pas vanaf Windows 12).

Je kan aan Windows Copilot bijvoorbeeld vragen om bepaalde inhoud in een app samen te vatten, herschrijven of uitleggen. Het lijkt heel sterk op Bing Chat, de AI-assistent die je vandaag in de Edge internetbrowser terugvindt. Zo kan je een PDF-bestand in Copilot slepen en inhoudelijke vragen stellen.

Aangezien Copilot in Windows 11 is geïntegreerd, kan je ook handig taken vragen zoals het aanpassen van geluidsinstellingen of focustijd inschakelen. In plaats van altijd te zoeken in het Instellingen-menu, kan je voortaan je vraag stellen aan de AI-assistent.

lees ook

Van autopiloot tot copiloot: hoe zal AI ons (werk)leven veranderen?

Windows Copilot biedt toegang aan plug-ins voor ontwikkelaars om tools bovenop te bouwen. Microsoft gebruikt overigens dezelfde basis als ChatGPT van OpenAI. Dezelfde plug-ins zijn compatibel met elkaar en kunnen op termijn een rijk ecosysteem worden.

Testers van Windows 11, zogenaamde Windows Insiders, kunnen vanaf volgende maand met de nieuwe AI-assistent aan de slag. Lees hier hoe je een tester kan worden en wat de voor- en nadelen zijn van zo’n vroege testversie. Later dit jaar wordt de functie naar alle gebruikers wereldwijd uitgerold.

Je kan vandaag AI-assistent Copilot al in tal van andere diensten ontdekken, waaronder in OneNote, GitHub, Power Platform en het Office-pakket, al dan niet in bèta als Insider.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home